Nordjyske fiskere frygter udfaldet af Brexit: Kan miste 70 procent af indtægterne

Sild er blandt de fisk, der har helt særlig værdi i det britiske farvand. Foto: Simon Læssøe / Ritzau Scanpix

Britisk EU-farvel kan få store konsekvenser for fiskeriet i Nordjylland, hvis der ikke laves en aftale om, at fiskerne fortsat må fiske i britisk farvand.

Forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU er lige nu inde i en afgørende fase, og de nordjyske fiskere følger nervøst med i forhandlingerne.

De frygter nemlig, at Brexit kan få store konsekvenser for dem, hvis der ikke bliver lavet en aftale om, at fiskerne stadig kan få lov til at fiske i britisk farvand.

Det får en voldsom konsekvens for os. Vi fisker 60 til 70 procent i britisk farvand, så det bliver voldsomt

Formand, Danmarks Pelagiske Producentforening, Fridi Magnusen

- Det får en voldsom konsekvens for os. Vi fisker 60 til 70 procent i britisk farvand, så det bliver voldsomt, siger formanden for Danmarks Pelagiske Producentforening, Fridi Magnusen, der også selv er fisker.

Det er især de fiskere, som blandt andet fisker makrel, sild og tobis, som kan blive ramt. Disse arter har nemlig helt særlig værdi i det britiske farvande.

Læs også Britisk EU-farvel skaber bekymring for det nordjyske fiskeri: - Det er en gyser

Tobis findes nemlig kun i britisk farvand. Sild derimod vandrer rundt i hele Nordsøen. Den har typisk sin opvækst langs den danske vestkyst, og i takt med den bliver større, trækker den ud på dybere vand, og kommer ind i engelsk farvand, og det netop her den har værdi.

Ingen løsning i sigte

Hvis det ender med, at Brexit ikke lander en aftale, som gør, at de nordjyske fiskere fortsat kan fiske i det britiske farvande, bliver fiskerne nødt til at ændre deres forretning fuldstændig, men hvordan det skal gøres, ved de endnu ikke.

Vi kan ikke lige umiddelbart se, at vi har mulighed for at hente fiskene andre steder, så det er noget, der bliver taget fra os, som vi skal undgå i fremtiden

Formand, Danmarks Pelagiske Producentforening, Fridi Magnusen

- Lige nu er konsekvensen, at det er noget, der forsvinder, og vi kan ikke lige umiddelbart se, at vi har mulighed for at hente fiskene andre steder, så det er noget, der bliver taget fra os, som vi skal undgå i fremtiden, siger Fridi Magnusen.

Kan det ligefrem betyde, at der er nogen, der ikke kan overleve?

- Det bliver i hvert fald nødvendigt at lave nogle strukturændringer, for hvis man mister 60 til 70 procent af din indtægt – det er der ingen, der kan håndtere eller leve med, siger Fridi Magnusen.

Storbritannien har vedtaget, at afskeden med EU skal finde sted senest 29. marts 2019.

00:36

Brexit kan ende med at få store konsekvenser for fiskerne i Hirtshals

Luk video

Flere nyheder fra TV2 Nord