Nye varmepumper skal give grøn varme i Skagen

Tre nye varmepumper skal give skagboerne lavere varmepriser og spare miljøet for CO2. Første spadestik blev taget fredag.

Fredag blev første spadestik taget til en ny bygning ved Skagen Varmeværk, der skal huse tre nye varmepumper. Varmepumperne er på 4 megawatt hver og skal levere grønnere energi end i dag til varmeværkets i alt 2700 kunder.

Varmepumperne koster 70 millioner kroner og tages i brug i løbet af maj 2020. Sammen med andre tiltag de seneste 12 år vil de betyde, at Skagen Varmeværk har nedsat forbruget af naturgas fra 10 til 2 kubikmeter.

Blandt de andre tiltag er en 10 megawatts elkedel, der udnytter overskydende el fra vindmøller, spildvarme fra værkets gasmotorer og en yderligere udnyttelse af varmen fra motorerne via absorptionsvarmepumper.

Prisen er vigtigst

De nye varmepumper i Skagen har været sendt i udbud i EU, alligevel er det to lokale virksomheder, der skal stå for opførelsen af den nye bygning. Victor DST skal levere varmepumperne, mens Trigon står for at opføre den 750 kvadratmeter store bygning.

Anlægget var først projekteret med to varmepumper, men da en tredje kunne fås på favorable vilkår, besluttede bestyrelsen af installere tre pumper.

I en pressemeddelelse skriver Skagen Varmeværk at direktør, Jan Diget, er stolt over, at Skagen Varmeværk er frontløber i den grønne omstilling, men at han understreger, at værkets fornemste opgave er at sikre skagboerne den billigst mulige varme i radiatorerne. Derfor indgår de nye varmepumper i et miks af energikilder, hvor der kan skrues op og ned i forhold til prisen på køb og salg af el. Skagen Varmeværk er i øjeblikket placeret som det 40. billigste varmeværk ud af 350 værker i Danmark.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland