Det nordjyske sundhedsvæsen forbereder sig på ukrainske patienter

Region Nordjylland forbereder sig på, at kunne modtage ukrainske patienter. Det gælder både i psykiatrien og på sygehusene.

Ukrainske flygtninge i Nordjylland. Det er allerede virkeligheden, og det er, hvad Region Nordjylland lige nu arbejder på kommer til at gå problemfrit i sundhedsvæsenet.

Det gælder de flygtninge, der kommer til regionen og har brug for undersøgelser eller behandlinger på de nordjyske hospitaler. Også de praktiserende læger er parate til at yde almenmedicinsk lægehjælp til ukrainske flygtninge.

 - Alle de nylige ukrainske flygtninge i Danmark må som udgangspunkt uden videre være her i 90 dage, så derfor er der lige nu ikke nogen systematisk sundhedsscreening af de ukrainske flygtninge, siger Martin Rostgaard-Knudsen er lægefaglig direktør i Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland og leder af Ukraine-indsatsen. 

Han er fortrøstningsfuld på det nordjyske sundhedsvæsens vegne.

Særlig gruppe nedsat 

Fra Sundhedsstyrelsens er der lige nu et arbejde i gang med en koordinationsgruppe og en visitationsgruppe, der skal vurdere, hvilke konkrete sundhedsfaglige tiltag, der kan komme i spil, hvis en særlov omkring ukrainske flygtninge bliver vedtaget. 

- Sundhedsstyrelsen er lige nu ved at kortlægge ukrainernes behov og demografi for at klarlægge, hvilke specielle behandlingsbehov, der måtte være, siger Martin Rostgaard-Knudsen.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der i Ukraine en stor mængde tilfælde af multiresistent tuberkulose. Og det er et af de områder, Martin Rostgaard-Knudsen oplyser, at man lige nu er i gang med at vurdere. 

- Politisk er det en stor opgave

Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), har lige nu travlt med at forholde sig til situationen i Ukraine og de medfølgende opgaver.  

- Krigen i Ukraine har lige nu et tiltagene fokus. Politisk handler det helt klart om, hvordan man håndterer den store mængde flygtninge bedst muligt. 

Mads Duedahls arbejdsopgaver handler altså om, hvad man nu og her hjælper bedst med. 

- Helt konkret har vi henvist den første ukrainske flygtning til psykiatrien. På den front er vi godt kørende i forlængelse af coronapandemien, hvor vi også var i højt beredskab på det psykiatriske område, siger Mads Duedahl. 

quote Der kan både være behov for at modtage tilskadekomne i forbindelse med krigen, men det kan også være patienter med andre sygdomme

Agnethe Vale Nielsen, Enhedschef i Sundhedsstyrelsen

Tager sine forholdsregler

Det er Agnethe Vale Nielsen, Enhedschef i Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlig for den nationale visitationsgruppe for patienter med behandlingsbehov som følge af krigen i Ukraine. 

-  Vi skal kunne handle hurtigt ved behov for at modtage patienter fra Ukraine eller omkringliggende lande.

Derudover har gruppen til opgave at sikre national koordination - for eksempel planer for, hvordan patienterne skal fordeles mellem sygehusene i Danmark. 

- Der kan både være behov for at modtage patienter, der er tilskadekomne i forbindelse med krigen, men det kan også være patienter med andre sygdomme, som ikke længere kan behandles i Ukraine, fordi deres sundhedsvæsen bryder sammen som følge af krigen, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Agnethe Vale Nielsen. 

Tilskadekomne ukrainere i forbindelse med krigen vil i nogle tilfælde modtage akut behandling i de lande, der er tættest på Ukraine, men det kan føre til at landenes sundhedsvæsener overbelastes. 

Derfor kan der også opstå behov for at hjælpe nabolandene med deres patienter.

Der er i skrivende endnu ikke ankommet nogen tilskadekomne ukrainere til Region Nordjyllands hospitaler.  



Seneste nyt

fra Nordjylland