Fra mandekrop til kvindekrop: Sofia kan endelig være sig selv

I 24 år levede Sofia Saini i en mandekrop, selvom hun altid har følt sig som kvinde. For to år siden tog hun springet og begyndte i hormonbehandling.

- Det er lidt som at være i puberteten. Jeg udvikler brystvæv, jeg får mere fedt på hofterne, min hud bliver blødere, hårvæksten svinder ind, og mit ansigt ser anderledes ud.

Sådan forklarer Sofia Saini den behandling, hun har været i de seneste to år.

Sofia Saini er 26 år og studerer i Aalborg. Hun valgte for to år siden at begynde på hormonbehandling med østrogen og antitestosteron for at skifte fra en mandekrop til en kvindekrop. Hun har altid følt sig som en kvinde, men det har taget lang tid for hende at acceptere:

- Da jeg var barn, troede jeg, at jeg var den eneste i verden, der havde det sådan her. Jeg vidste ikke, at der var mulighed for at transitionere til det køn, man føler sig som, siger hun.

Derfor er hun glad for, at der i de seneste år er kommet et større fokus og en større forståelse for borgere, som hende selv, der ikke kan identificere sig med det køn, de får tildelt ved fødslen.

quote Jeg kan hvile i mig selv. Nu er jeg den rigtige mig, nu er det ikke længere et skuespil

Sofia Zaini, Aalborg

- Jeg er glad for, at folk har modet på at være sig selv. Jeg har selv prøvet at leve i skjul og lade som om, man er en anden. Det er ikke noget, jeg vil tilbage til, for det er det her, der gør mig glad, og det er det, der betyder, at jeg kan få et godt liv, siger Sofia Saini.

Eksplosiv vækst

Der er over de sidste par år sket en eksplosiv vækst i antallet af borgere, der henvender sig til hospitalet med henblik på at foretage en kønsbekræftende behandling. I 2016 fik Center for Kønsidentitet og Sexologisk Center i Aalborg 19 henvendelser.

I 2018 var tallet steget til 357 personer.

På både Aalborg Universitetshospital og Rigshospitalet i København oplever man, at flere biologiske kvinder end biologiske mænd henvender sig for at få behandling.

Center for Kønsidentitet i Aalborg hører under Sexologisk Center og har til huse på Aalborg Universitetshospital Nord. De behandler voksne transkønnede og patienter med andre kønsidentitetsforhold med kvindelige og mandlige kønshormoner.

For Sofia Saini har det ændret hendes liv, at hun for to år siden begyndte på hormonbehandlingen. En behandling, hun skal være i resten af livet:

- Jeg kan hvile i mig selv. Nu er jeg den rigtige mig, nu er det ikke længere et skuespil, jeg skal spille.

Se hele indslaget her. 

Seneste nyt

fra Nordjylland