Brønderslev vil lave strøm fra solceller til 250.000 husstande
TV 2 har spurgt alle kommuner, hvilke planer de har for etablering af solcelleanlæg. I Nordjylland ligger Brønderslev nummer ét og planlægger, at mere end 250.000 husstande inden for de kommende år skal have deres strøm dækket af solcelleanlæg.
Borgmesteren i Brønderslev Kommune har store planer for kommunens grønne omstilling.
Han vil etablere så mange solcelleanlæg i kommunen, at man vil kunne forsyne mere end en kvart million husstande med strøm.
- Vi har en målsætning i Danmark om at nedbringe CO2-udledningen, og det kan vi gøre ved at lave eksempelvis solcelleparker, siger borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (V).
Han anerkender, at de mange planer om at etablere solcelleanlæg i kommunen kan skabe bekymringer fra mange sider, men han mener, det er nødvendigt for den grønne omstilling.
- Når man gerne vil tage landbrugsjord ud af produktion, fordi man synes, landbrug fylder for meget af forskellige årsager, så er det jo klogt at lave en anden omstilling, og kan man så lave en win-win-situation med at producere energi på de arealer, så er det rigtig godt, siger Mikael Klitgaard.
700.000 nordjyske husstande skal have sol-strøm
TV 2 har i samarbejde med analysefirmaet Kaas og Mulvad lavet en rundspørge, hvor man har spurgt alle landets kommuner ind til deres planer for etablering af solcelleanlæg i kommunen.
På landsplan er der lige nu solcelleanlæg på 595 hektarer rundt omkring i Danmark, og i følge undersøgelsen skal der bygges anlæg på yderligere 23.977 hektarer, hvis kommunerne får deres ønsker opfyldt. Det svarer til et areal større end hele Møn.
Undersøgelsen viser ikke, hvor tæt planerne er på at blive til virkelighed. Kommunernes planer kan således blive spoleret af miljøhensyn, manglende godkendelser eller manglende opbakning fra lokalsamfundet.
Hos Danmarks Naturfredningsforening i Brønderslev bakker man umiddelbart op om idéen om flere solcelleparker i kommunen.
- Vi har det sådan, at vi er jo ikke imod solceller. Det skal bare være de rigtige steder. Det kan eksempelvis være landbrugsjord, bare ikke lavbundsjord, siger Lars Schönberg-Hemme, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening i Brønderslev.