Elever lærer om sunde madpakker: "Jeg føler mig mere mæt og kan bedre overskue dagen"
Natasja Røntved Qvesehl fra 5.b på Hedegårdsskolen i Brønderslev smører selv sin madpakke hver dag - hendes salat og kylling er godkendt. Borgmester i Brønderslev kommune, Mikael Klitgaard (V), får ikke topkarakterer for sine rugbrødder med forarbejdet kød som leverpostej og spegepølse.
En ny madfestival for børn i Brønderslev Kommune skal lære de unge at spise sundere. Det giver energi til hele skoledagen og er en god start på et sundt liv, mener holdet bag.
En Kinder Mælkesnitte, yoghurt med sukker og en pizzasnegl.
Mange børn har begyndt skoleåret med usunde madpakker, som gør det sværere at lære nyt.
Det mener man hos Brønderslev Kommune, der sammen med Nordjysk Madfestival snart lancerer en helt ny madfestival – der skal sikre sunde og lækre madpakker.
- Hvis vi kan lære vores unge mennesker at leve sundt og ikke få livstilsproblemer – det vil være nemmere at tage fra begyndelsen. Og faktisk kan sund kost smage godt, fortæller kommunens borgmester, Mikael Klitgaard (V).
Natasja Røntved Qvesehl fra 5.b på Hedegårdsskolen i Brønderslev smører selv sin madpakke hver dag. Og hun ved godt, hvad der skal til.
- Jeg har en blandet salat og et stykke kylling med – lidt rester fra i går. Så føler jeg mig mere mæt, og jeg kan bedre overskue dagen, siger hun.
Eleverne bliver lynhurtigt trætte og kan ikke koncentrere sig - de bliver pjattede og urolige.
Andrea Holt Khoury, hjemkundskabslærer, Hedegårdsskolen
Usund mand gør elever urolige
Men det er langt fra alle, der som Natasja Røntved Qvesehl spiser sundt, når klokken ringer ind til frokost.
Og konsekvenserne ved at sætte tænderne i en usund madpakke kan være store, fortæller Hedegårdsskolens hjemkundskabslærer.
- Eleverne bliver lynhurtigt trætte og kan ikke koncentrere sig. De bliver pjattede og urolige, og det vil vi ikke have, når de skal lære noget, siger Andrea Holt Khoury.
Derfor ser hun også frem til, at man i Brønderslev Kommune sætter fokus på at give børnene sunde madvaner.
- For vi ser madpakker med hvidt toastbrød. Og det er ikke så godt, fortæller læreren, der vurderer, at omkring 75 procent af hendes elever spiser sundt.
Borgmester foretrækker rugbrød
Madfestivalen SMASK løber af stablen 1. til 5. september. Her vil der være både madmarked, gårdbesøg, fællesspisning og kåring af Nordjyllands bedste madpakke.
Selve madpakkekonkurrencen bliver skudt i gang tirsdag – for alle nordjyske skoleelever i 5.-7. klasse.
Borgmester Mikael Klitgaard (V) spiser selv i kommunens kantine, men når han skal på farten, så griber han ofte til en nem rugbrødsmad.
Jeg føler mig mere mæt, og jeg kan bedre overskue dagen.
Natasja Røntved Qvesehl, 5.b på Hedegårdsskolen
- Jeg er jo ikke så bekymret for madpakken. Jeg tror godt, man kan leve af rugbrød og forskelligt pålæg. Men man skal nok huske at supplere med sundere ting, siger han.
Natasja Røntved Qvesehl lader sig gerne inspirere, men ved godt, hvad hun helst vil have.
- Jeg ser selvfølgelig, hvad de andre har med, men jeg går bare ud fra det, jeg kan lide – og dét, der er sundt, lyder det.
Og ifølge hjemkundskabslærer Andrea Holt Khoury har eleven fra 5.b også helt styr på sin madpakke.
- Den var rigtig, rigtig god. Den var fyldt med vitaminer og mineraler og gøre, at hun kan lære en hel masse og mæt i lang tid.