Sorggruppe gav Knud et nyt fællesskab efter konens død

Tusindvis af mennesker søger hvert år efter oplysninger om folkekirkens sorggrupper. Nu skal det være nemmere at finde netop de oplysninger med en ny kampagne under navnet "Sammen om sorgen".

Knud Jørgensen møder sin kone Else for første gang på højskolen i Rønde for hele 60 år siden. Men det er først til et 40 års jubilæum i 2004, at de bliver klar over, at de vil danne par.

I 2013 får Else konstateret Alzheimer, og fem år senere går hun bort efter 11 års ægteskab med Knud. I dag har han fundet et billede frem af dem begge to.

- Det er dejligt at se det dejlige ansigt. Bare se øjnene og smilet, lyder det fra Knud Jørgensen.

quote Det er trygt at være der sammen med andre, der har prøvet det - så kom afsted

Knud Jørgensen

Nogle måneder efter tabet beslutter han at starte i en sorggruppe i Brønderslev Kirke.

- Det er meget svært at være alene. Man mister mere end halvdelen af alting, synes jeg, siger Knud Jørgensen.

I sorggruppen møder han nogen, der har prøvet noget af det samme som ham selv. Og så alligevel ikke helt.

- Jeg var sammen med nogen, der også har mistet og som forstår, hvad det vil sige at være alene og have et tab. Alle kan jo forstå det, men det er alligevel ikke det samme, siger han.

Se indslaget med Knud Jørgensen og sognepræst Ann Sofi Lægsgaard Andersen her:

Sammen om kampagnen

Folkekirken er landets største udbyder af sorggrupper, og der er i alt 13 sorggrupper i Aalborg Stift, som dækker det meste af Nordjylland. 

Det er dog ikke et krav for deltagelse, at man er kristen.

- Den vigtigste opgave er at skabe rammerne og lade folk mødes, som kan identificere sig med hinanden, for hvis man ikke har mistet, virker det forkert at sige, at man godt kender det, for det gør man jo ikke, siger sognepræst Ann Sofi Lægsgaard Andersen og fortsætter:

- Men det kan sagtens være et tilbud om at gå over i kirken og bede en bøn og tænde et lys, hvis det er det, de ønsker.

Landets ti stifter er nu gået sammen om kampagnen ”Sammen i sorgen”, der skal gøre det nemmere at finde en sorggruppe, hvis man ligesom Knud Jørgensen har brug for et fællesskab i sorgen.

Og det er vigtigt at sætte ord på sine tanker i sorgen, mener sognepræsten.

- Tidligere var der tavshed omkring sorg, og man gik med det selv. Nu har man måske fået øjnene op for, at det kan være hjælpsomt at være sammen om sorgen, siger Ann Sofi Lægsgaard Andersen.

- Op af stolen og afsted

Der er typisk mellem fem og ti deltagere i en gruppe, som mødes et par gange om måneden i mellem et halvt og et helt år – for Knud stoppede det dog ikke der.

- Det har betydet meget for, hvor jeg er i dag. Jeg har fået flere bekendtskaber – vi er en fire-fem stykker, der holder sammen og mødes mere eller mindre jævnligt. Jeg har faktisk også fået en veninde, som jeg møder næsten dagligt, siger han.

Hvis man sidder derhjemme alene med sin sorg, er opfordringen fra Knud klar:

- I skal se at komme afsted! Prøv det. Jeg tror, de fleste ville blive glad for det, og man kan jo ikke vide på forhånd, hvad det går ud på, men det er trygt at være der sammen med andre, der har prøvet det. Så kom op af stolen og afsted.


Seneste nyt

fra Nordjylland