Syrisk familie satte livet på spil for at blive genforenet: Nu skiller regeringen dem ad igen

Den danske hjemsendelsespolitik har nu ramt familien Almohamad. Her har far og mor på 60 og 67 år fået besked på, at de skal hjem til Syrien.

Efter seks år i Danmark har ægteparret fra Brønderslev fået afvist deres anmodning om opholdstilladelse og fået besked på, at de skal rejse tilbage til det Syrien, som de satte deres liv på spil for at forlade, da borgerkrigen brød ud. 

Drømmen om fred og demokrati, der ikke var til at finde i Syrien, var det, der ledte faren til otte børn, Suhil Ahmad Almohamad, til at tage en skæbnesvanger vej gennem kaos og ødelæggelse for at nå frem til det han troede var et fredfyldt Danmark.

Nu venter der ægteparret en uvis skæbne i forbindelse med deres hjemsendelse.

Det var også en tur med uvished og farer, da familien i 2015 flygtede til Danmark.

Suhil Ahmad Almohamad og Dalal Hussein Khalil har anket dommen om, at de har fået afvist deres opholdstilladelse, men dommen er stadfæstet af landsretten.
Suhil Ahmad Almohamad og Dalal Hussein Khalil har anket dommen om, at de har fået afvist deres opholdstilladelse, men dommen er stadfæstet af landsretten.


Om få dage bliver familien adskilt 

På fredag skal den 60-årige mor Dalal Hussien Khalil og den 67-årige far Suhil Ahmad Almohamad igen tage afsked med deres børn. De nægter at rejse til Syrien på grund af frygten for at blive dræbt og skal derfor bo på udrejsecenteret, Sjælsmark, hvor de skal blive på ubestemt tid. 

Mens tårene triller ned ad Suhil Ahmads kinder, forklarer han, hvorfor lige Danmark var endemålet for deres flugt. 

- Jeg valgte Danmark, fordi det er et land, der har frihed og demokrati, og nu er jeg overrasket over, at det er det modsatte, der er sket, siger han. 

Dalal Hussien Khalil med sønnen Mahmoud i det første asylcenter de var på, lige da de ankom til Danmark.
Dalal Hussien Khalil med sønnen Mahmoud i det første asylcenter de var på, lige da de ankom til Danmark.
Foto: Privatfoto

Flygtede først til Libanon

I desperation flygtede familien til nabolandet Libanon i 2012. Der boede de i tre år. Heller ikke der var freden til at finde, da Libanon på daværende tidspunkt havde taget imod flere millioner af syriske flygtninge. Det gjorde, at livet for en syrisk flygtning blev begrænset til det yderste.

- Livet blev rigtig hårdt. Vi kunne ikke finde noget job, så vi kunne overleve, fortæller sønnen Mahmoud Almohamad.

Frygten for fare og håbet om at sikre en fredfyldt fremtid fik familien til at flygte fra Libanon til Danmark. Rejsen var kold, hård og lang. 

- Jeg kan huske rejsen klar og tydelig til den mindste detalje, selvom jeg kun var 14 år og kan huske alle de lande, vi passerede på vores tur, fortæller Mahmoud.

Dalal Hussein Khalil med sønnen Mahmoud lige da de ankom til Danmark.
Dalal Hussein Khalil med sønnen Mahmoud lige da de ankom til Danmark.
Foto: Privatfoto

Den kolde og lange tur 

Familien skulle igennem Tyrkiet , Grækkenland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien, Østrig, og Tyskland for, at til sidst at nå frem til Danmark, hvor de endte med at søge asyl. 

Der er særlig én oplevelse fra turen, som ikke har forladt Mahmouds tanker.

- Vi sad i en bil i Tyrkiet på vej til det sted, hvor vi skulle sejle. Vi var mange syrier, der skulle afsted, så der kørte mange biler. Bilen foran os kørte galt, hvilket resulterede i en kæmpe ulykke, og vi kunne ikke gøre noget. Vi var bare nødt til at køre videre, fortæller Mahmoud Almohamad.

Redningsvestene var i den bil, der kørte galt, hvilket betød, at der intet sikkerhedsudstyr var til familien. Faren for at falde i vandet var stor. 

Mahmoud lå sammen med sine forældre og de andre helt tæt, mens båden vippede voldsomt, og her var tårerne og vandet fra havet svær at skelne i mellem.

- Vi græd hele vejen, fordi vi var bange for at dø, fortæller Mahmoud.

Med hulkende stemme og tårer i øjenene forklare moren Dalal Hussien, hvordan flugten føltes . 

- Rejsen, vi var på, foregik på en båd midt på havet, det føltes, som om vi døde 100 gange, før vi kom i sikkerhed. Jeg vil dø her i Danmark sammen med mine børn, siger Dalal Hussien Khalil. 

Suhil Ahmad Almohamad og sønnen Mahmoud Almohamad først år i Danmark
Suhil Ahmad Almohamad og sønnen Mahmoud Almohamad først år i Danmark
Foto: Privatfoto

Familien blev adskilt under borgerkrigen

Familiens ældste datter er gift med en dansk statsborger og kunne derfor gennem familiesammenføring komme til Danmark uden at skulle flygte. De ældste seks børn rejste først, og derefter rejste forældrene og deres yngste søn sammen til Danmark for at blive genforenet med resten af kernefamilien. 

- Jeg så mine søskende igen, og så muligheder åbne sig foran mig. Jeg var så klar til at gøre noget godt for dette land, fordi det er Danmark, som tog imod os og beskyttede os. Nu vil de så skille os ad igen, siger Mahmoud.
Seneste nyt

fra Nordjylland