Coronaliv: Ensomt at være ung i en coronatid

En uge som skuespiller på Aalborg Teater og helt ny i byen – og så lukkede Danmark. Sådan var det for 27-årige Line Nørholt, da coronaen kom til Danmark.

Karrieren som skuespiller på Aalborg Teater var lige netop begyndt, og Line Nørholt følte sig som verdens mest heldige. At blive kontraktansat som nyuddannet med gode roller i udsigt og samtidig få en hyggelig lejlighed midt i byen – og endda i nærheden af Hobro, hvor familien bor! 

Men så kom den første nedlukning den 11. marts 2020: 

PH MA Coronaliv  - Line Nørholt S1E4 Still6
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

- Vi begyndte prøver omkring 7. marts. Så jeg havde lige været der en uge, og så blev landet lukket ned. Det var ret specielt at være sådan alene i en ny by. Ikke rigtig at kende sine kollegaer sådan helt endnu, og så var jeg også blevet syg selv på det tidspunkt. 

Men det var ikke corona, Line Nørholt var blevet syg med. Alligevel måtte hun blive hjemme, fordi man på det tidspunkt ikke kunne blive testet for corona i samme omfang, som man kan nu. 

- Jeg var faktisk bare herhjemme. Alene. Det var ret specielt, fortæller Line, der indrømmer at hun følte sig ret ensom på det tidspunkt. Mange af hendes venner bor i København og i Århus, så i Aalborg kunne hun kun se sin bror. Og forældrene, der driver en juletræsplantage ved Hobro. 

Bange for at blive smittet

Selv om Line Nørholt ikke var eller har været syg af covid-19, så har hun smittefaren inde på livet næsten dagligt: 

- Jo, jeg har selvfølgelig været bange for at få det. Men mest af alt fordi jeg ikke vil give det videre til nogen. Jeg har været meget bange for at have det, og så komme på teatret, hvor vi jo ikke kan holde afstand. Vi skal jo stå så tæt, og vi skal bruge hinanden for at vores arbejde ligesom kan lykkes, så det at have det på samvittigheden... det ville jeg simpelthen ikke kunne bære! Så på dén måde har jeg været bange – og passet meget på! Fordi jeg ikke kan passe mit arbejde ellers, fortæller hun.  

I coronaboble med kollegaer

For at mindske smittefaren har vi alle måttet skære meget ned på både sociale begivenheder og antal nære kontakter. Vi må undvære håndtryk, kram og at være tæt på hinanden. Men det er svært at undgå tæt fysisk kontakt, når man er scenekunstner, så for at undgå smittefare og spredning bliver alle medarbejdere på Aalborg Teater testet en gang ugentligt og forskudt af hinanden. Alle skal bære mundbind hele tiden og alle steder – undtagen i prøvesalen og på scenen. Det fortæller den unge skuespiller.

PH MA Coronaliv  - Line Nørholt S1E4 Still2
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

- Og jeg ser ikke andre. Vi skal alligevel klatre på hinanden og kysse og kramme – alle de der ting. Så har vi jo haft en boble heroppe. Og vi er rigtig mange unge mennesker på teatret, så på den måde har jeg været meget heldig, at vi har kunnet have hinanden. Men udover det har det da været ret stille og roligt, forklarer hun. 

Udover den arbejdsmæssige tætte kontakt til kollegerne på teatret og en fyraftensøl med dem, så har corona-året 2020 ikke budt på hverken fest, festivaler, museums- og teaterbesøg for 27-årige Line. Og det savner hun. Men det værste er nu næsten: 

- Jeg er flyttet hertil, og jeg har bare… jeg har ikke været i ”Gaden” et eneste tidspunkt! Og det havde jeg bare glædet mig sindssygt meget til. Så det glæder jeg mig til at prøve, når det åbner igen, griner Line og tilføjer, at det jo nok først sker om lang tid.  

Teaterforestilling gik online

Som så mange andre steder i samfundet har det også på Aalborg Teater været nødvendigt med nye samarbejdsmetoder under nedlukningerne. Men det viste sig at være sværere end som så, fortæller Line.

- I starten vi var lukket ned, og vidste ikke hvor lang tid, der ville gå. Og vi var i gang med et prøveforløb på en teaterkoncert, der hedder ”Drømte mig en drøm". Vi havde vi nogle sessioner, hvor vi prøvede på ZOOM, husker hun.   

PH MA Coronaliv  - Line Nørholt S1E4 Still3
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

- Men man kan jo ikke synge i kor, og lave kor-engagement på Zoom! Det var i hvert fald rigtig svært! Fordi det er forskelligt, hvordan folks internet virker. Så det opgav vi. Og så fandt vi ud af, at vi selv måtte indstudere sangene og melodierne. Og så måtte vi tage den, når vi mødtes igen på den anden side, tilføjer skuespilleren. 

Til gengæld var der noget andet og helt nyt, der lykkedes for Aalborg Teater. Nemlig at streame premiereforestillingen på teaterstykket ”Tine”, hvor Line Nørholt spillede titelrollen. Det blev en stor succes med mange tusinde teaterhungrende seere, der hjemme fra sofaen overalt i verden kunne se Line spille Tine: 

- Responsen var rigtig god! Det var meget overvældende. Og så underligt at vide, at der kommer ikke til at sidde nogen derinde i salen, men så står der alle de her kameraer og man ved, at der sidder helt vildt mange og kigger med derhjemme. Det er så mærkeligt, fortæller hun. 

Oplevelsen var dog så god, at Line Nørholt gerne prøver det igen, men allerhelst spiller hun for et publikum, hvor hun kan mærke responsen og nærværet.   

PH MA Coronaliv  - Line Nørholt S1E4 Still5
Foto: Allan Toft

Savner det ubekymrede liv og sene nattetimer på værtshuse

Nærvær og samvær med vennerne er også noget af det, Line Nørholt savner mest i denne coronatid. Og at kunne være ung med alt, hvad det normalt indbefatter i Danmark:

- Jeg har savnet ikke at skulle bekymre mig. Jeg synes, det har været som en dyne, der har ligget henover det her år. Med tanker om: ”Nej, det må vi nok ikke!”. Det ubekymrede liv har vi sagt lidt farvel til, mener hun.   

- For helvede, jeg har lyst til til at drikke ølbong med nogle andre, eller bare det at give knus. Eller at danse! Det er især det der med at danse med vennerne, eller tage ud og møde folk man ikke kender en eller anden sen nattetime på et værtshus. Altså det – det savner jeg virkelig! 

Men indtil det igen er muligt, må Line Nørholt danse med sig selv. 

PH MA Coronaliv  - Line Nørholt S1E4 Still4
Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

Efter corona

Vaccinerne er kommet til Danmark, og forhåbentlig betyder det, at vi alle igen kan vende tilbage til et mere normalt liv inden længe. Og 27-årige Line Nørholt kan næsten ikke vente til den dag oprinder:

- Jeg skal i gaden! Det kunne jeg virkelig godt tænke mig! Danse hele natten og bare have det helt fantastisk med en masse mennesker, der bare sveder i sådant et lillebitte lokale med dæmpet belysning, siger hun, og smiler glad bare ved tanken. 

Og så glæder hun sig til at kunne komme ud at rejse og leve livet uden at bekymre sig helt så meget, som hun har gjort det seneste år.

Men det spændende er, om coronaen kommer til at påvirke en  meget? Om den mon altid vil være i baghovedet. Om man nogensinde kommer til at give et håndtryk igen? Med god samvittighed? spørger hun sig selv. 

Det er hun ikke helt sikker på. 

Se hele afsnittet af coronaliv med Line Nørholt herunder. Eller se alle programmerne i serien lige HER


Forsiden lige nu

080623 Bestyrelsesformand (tv) i Nordværk og adm. direktør i Urbaser (th)_1

Privat firma har købt kommunalt anlæg og skal nu sortere nordjysk affald

130423 130423 Indblik Mette Grith Stage piko 6862

play Forsvarer i Mia-sag: - Selv for de mest garvede har det været meget forfærdeligt at høre på

60_percent

play Beredskabschef advarer i tørken: Lad være at bruge ukrudtsbrænder og smid ikke cigaretskod i naturen

080623 Bo storm, naturvejleder calr 8190

play Bo og insekterne elsker varmen – og savner indtil videre ikke regn

080623 Bestyrelsesformand (tv) i Nordværk og adm. direktør i Urbaser (th)_1

Privat firma har købt kommunalt anlæg og skal nu sortere nordjysk affald

130423 130423 Indblik Mette Grith Stage piko 6862

play Forsvarer i Mia-sag: - Selv for de mest garvede har det været meget forfærdeligt at høre på

60_percent

play Beredskabschef advarer i tørken: Lad være at bruge ukrudtsbrænder og smid ikke cigaretskod i naturen

080623 Bo storm, naturvejleder calr 8190

play Bo og insekterne elsker varmen – og savner indtil videre ikke regn

Mia-sag

Anklageren spurgte igen og igen om 37-årig havde slået Mia ihjel - hver gang afviste han

havearbejde

Vandselskaber opfordrer: - Tag til vandet i stedet for at vande græsset

20230604-180103-L-5888x3928ma

play Aalborg Håndbold klar til afgørende kamp om guldet

080623 FO Gavlmaleri 1

play Martin er verdenskendt gavlmaler - nu har han indtaget Aalborg

20230608-162800-L-6000x4000ma

Vingegaard smadrer alle og kører sig i førertrøjen

40_percent

play Kristian planter for 37 millioner kroner ny nordjysk skov

Mia-sag

Anklageren spurgte igen og igen om 37-årig havde slået Mia ihjel - hver gang afviste han

20230604-180103-L-5888x3928ma

play Aalborg Håndbold klar til afgørende kamp om guldet

Landin

Landin siger farvel til Kiel og goddag til Aalborg

Mia Skadhauge

liveblog Tiltalt for Mia-drab afhørt: Ville hjælpe med at finde ligdele

060623 Røveri banegården

16- og 20-årig idømt fængselsstraffe efter knivstik ved banegård

[Tilpasset] 230523 19 Unfair kamp om dige Still5

play Minister "åben for dialog" i strid om dige

20200713-211733-L-4551x3029ma

Hobro-ikon sprængte ringmusklen og flækkede endetarmen i uhyggeligt uheld

080623 Læringscenter Regan Vest pieg 8187

Skoleelever skal lede Danmark gennem fiktiv atomkrig i Regan Vest

230616 Sankthans bål - med ild

Tørken fortsætter og sankthans nærmer sig: Tradition er i fare

gummiged ny

19-årig mand sigtet for tyveri af gummiged

Asetek

Nordjysk virksomhed forventer flere penge i kassen - nu brager aktien i vejret

Til forsiden

Til forsiden