LIGE NU:

Nordmændene bliver væk fra de nordjyske sommerhuse

Den norske statsministers udmelding fredag om, at nordmændene helst skal blive hjemme og holde sommerferie i Norge, er et hårdt slag for sommerhusbranchen. Selv om branchen lige nu forsøger at erstatte udlændinge med danskere, er vi slet ikke nok til at fylde de tomme sommerhuse.

Coronakrisen har indtil nu kostet sommerhusbranchen tre millioner overnatninger eller hvad der svarer til 2,3 milliarder kroner. Penge som nu mangler i sommerlandet. Derfor blev fredagens melding fra den norske statsminister Erna Solberg om, at nordmændene helst skal blive hjemme sommeren over, da også modtaget med vemod i den nordjyske sommerhusbranche.

- Alt fra restauranten til cafeen. Alt fra købmanden til slagteren til attraktioner og oplevelser. De mister jo allesammen indtægter lige nu. Det kommer til at ramme som en forhammer, siger administrerende direktør for udlejningsbureauet Sol og Strand, Per Dam.

Leo Winther har et sommerhus han udlejer året rundt. Han bruger pausen til at gøre rent og sætte huset i stand.

- Gyngestativer, sandkasse og stakitter. Alt det står og skinner. Det har jeg haft tid til, mens huset står tomt, siger Leo Winther.

Der er ikke nok danske gæster

Lige nu forsøger branchen at kompensere tabet ved at få danskere til at leje de huse, der ellers var udlejet til nordmænd, men vi er slet ikke nok til at lukke hullerne. Kun 8.000 af de 21.000 udenlandske bookinger, der er forsvundet, er erstattet af danskere.

- Udlændinge de står for 15 millioner overnatninger om året i feriehuse. Det er over halvdelen af alle udenlandske overnatninger i Danmark. Vi er simpelthen ikke nok danskere, der har nok ferie, til at lappe de huller, siger Per Dam.

Sommerhusbranchen håber, at grænsen til Norge snart bliver åbnet. Imens venter Leo Winther med et sommerhus, som er klar til at tage imod gæster.

- Jeg håber, det bliver helt normalt, når vi bare kommer et par måneder længere hen. Men sæsonen 2020 bliver nok den ringeste i den tid, jeg har udlejet sommerhus, og det er siden 2005, siger Leo Winther.