LIGE NU:

Efter redningsaktion: Sådan undgår du farlige situationer på vandet

Tirsdag kom en 8. klasse fra Aalborg i havsnød i Øster Hurup, da de var på SUP-kursus. Hos Trygfonden Kystlivredning ser man flere og flere, der bevæger sig ud på SUP-boards uden erfaring.

En 8. klasse fra Skipper Clement Skolen i Aalborg fik sig tirsdag lidt af en forskrækkelse, da flere af eleverne drev til havs og blev spredt fra hinanden, da klassen var på SUP-kursus i Øster Hurup. Skoleklassen var taget afsted med et SUP-firma med instruktører, men instruktørerne blev overraskede af vind og vejr.

Derfor blev en større redningsaktion sat i gang med hjælp fra redningshelikoptere og Søværnet. Alle elever, lærere og instruktører blev på under en time reddet sikkert i land igen.

Hos Trygfonden Kystlivredning ser man flere og flere tilfælde, hvor badegæster bevæger sig ud i farlige situationer på SUP-boards. Det er særligt de oppustelige boards, der kan give problemer, fordi de hurtigt kan blive taget af vinden.

Hvad er et sup-board?

Anders Myrhøj er kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning, og han understreger, at han ikke kan udtale sig om den konkrete hændelse i Øster Hurup, da der ikke var nogen livreddere fra Trygfonden til stede, men han fortæller, at det er blevet et stigende problem for kystlivreddere, at folk tager afsted på SUP-board uden erfaring:

- Det er meget udtalt, og det har været under opsejling de seneste år. SUP-boards er blevet tilgængelige i alle prislejer og sælges også i forretninger, hvor man ikke normalt sælger vandudstyr. Det er en fantastisk aktivitet og virkelig fedt, så jeg kan sagtens forstå, at det er blevet så udbredt, men der er også flere ting, man skal være opmærksom på, inden man tager afsted, siger han.

Gode råd, inden du tager afsted

En af de ting, man skal have styr på, inden man bevæger sig ud på vandet, er udstyret. Ifølge Anders Myrhøj er det vigtigt, at man har en redningsvest eller svømmevest på, og derudover skal man sørge for at være bundet fast til sit board ved anklen, så boardet ikke forsvinder, hvis man falder i vandet.

Når udstyret er på plads, er det vigtigt, at forholdene også er til en tur på vandet. Derfor bør man orientere sig om vind og vejr, inden man begiver sig ud på vandet.

- Man skal læse de forhold, man er på vej ud i. Hvis man ikke kender området, så bør man spørge en lokal til råds, og hvis man er ny, så skal man ikke sejle ud på havet, men i stedet holde sig tæt på land, så man kan bunde, hvis man falder i. Det er også altid en god idé at spørge en livredder til råds om forholdene, siger Anders Myrhøj fra Trygfonden Kystlivredning.

Bevar roen

Snart begynder sommerferien, og dermed også højsæsonen for vandsport og badning, og hvert år ser kystlivredderne farlige situationer, der kunne have været undgået, hvis man havde taget forbehold for vinden:

- Hvert år henter vi folk ind fra livstruende situationer. En klassiker er, at man bliver taget af fralandsvinden og går i panik. Derfor fraråder vi virkelig, at man tager sit oppustelige badedyr, luftmadras eller sup-board ud i fralandsvind, siger Anders Myrhøj.

Hvis man skulle være så uheldig at ende i en farlig situation på vandet, og man driver fra kysten, så er det ifølge Anders Myrhøj vigtigt, at man bevarer roen og ikke går i panik. Hvis man er på et SUP-board, så skal man sørge for at gøre sig så lille som muligt, så vinden ikke kan bruge en som sejl.