LIGE NU:

Ekspert om sjælden delfin: - Lad den være!

Lokale Skagboere er bekymret for delfinen og ønsker at hjælpe den ud på åbent hav. Dårlig idé, mener naturjournalist.

Den stribede delfin i havnebassinet i Skagen har de seneste to dage været en superstjerne, som hundredevis af både lokale og turister er flokkedes til for at få et glimt af.

Mange har taget flotte billeder og videoer af delfinen, som vi også her på TV2 Nord har vist flere af. En delfin, der kun er spottet fire gange i Danmark.

Men nu er bekymringen omkring delfinens velbefindende ved at brede sig i Skagen. Flere mener ikke at have set den i en dags tid – og spekulerer derfor på, hvad der kan være sket med den.

quote Umiddelbart skal man lade naturen gå sin gang. Det kan være stressende for den, hvis man begynder at fange den for at hjælpe den ud.

Søren Skov, naturjournalist og forfatter

Andre mener blot, at delfinen har flyttet sig til et af de øvrige havnebassiner længere væk fra fiskerestauranterne.

- Jeg har en mistanke om, at den har flyttet bassin. Vores forretning ligger tæt op ad havnebassinet, og her kunne jeg se, at en del mennesker havde taget opstilling foran et af de havnebassiner tættere ud mod Grenen. Så jeg vil bare tro, den er flyttet, siger fiskehandler ved Skagen Frisk, Jan Nielsen, der selv var nede for at se delfinen sammen med sin datter i går.

Også i Facebook-gruppen ’Os der elsker Skagen’ er der mange videoer af og kommentarer omkring den sjældne stribede delfin.

Medlemmerne skriver blandt andet:

- En delfin er et flokdyr. Så mon ikke man burde hjælpe den ud af havnen? Jo nok er den et flot dyr og ikke sp tit man ser den heroppe… Meeen…

- Hyggeligt, har selv været nede med en pose sildefileter til ”Flipper”, men burde man ikke hjælpe den ud af havnen?

 

Naturjournalist: - Den skal klare sig selv

Men selv om det kan være nærliggende at hjælpe delfinen ud af havnebassinet og videre ud på åbent hav, på samme måde som turister gjorde det med en fire meter lang hval i Skagen tilbage i juni, så er det en dårlig idé, mener Søren Skov, der er naturjournalist og forfatter til flere bøger om naturen – og selv er bosiddende lige syd for Skagen.

- Umiddelbart skal man lade naturen gå sin gang. Det kan være stressende for den, hvis man begynder at fange den for at hjælpe den ud, og man ved højst sandsynligt heller ikke, hvordan man så skal behandle den bedst, siger Søren Skov og understreger, at der findes mange af dens slags.

- Selvom vi sjældent ser den plettede delfin på vores breddegrader, så er den på ingen måde en truet race. Den her delfin er blot kommet langt væk hjemmefra, som plejer være i Middelhavet og i farvandet ud for Portugal, siger han.

 

Ifølge naturjournalist Søren skov kan delfinen havde fundet ind i havnebassinet, fordi den er syg.

- Pletterne på dens hud kan ifølge eksperter i Portugal skyldes en hudsygdom. Det kan betyde, den er småsløj og derfor har haft brug for at komme ind i en beskyttet havn uden for meget strøm for at få et hvil og komme til hægterne, fortæller han.

- Vi har før set, at delfiner tager ophold i en havn i et par dage, for så at svømme videre. Der burde være mad nok til delfinen – jeg har i hvert fald selv set den spise fisk, siger Søren Skov.

Han påpeger, at kulden kan blive et problem, hvis delfinen opholder sig i vore farvande for længe. Dens spæklag er nemlig ikke så tykt som de delfiner, der ellers plejer holde til her.

quote En delfin er et flokdyr. Så mon ikke man burde hjælpe den ud af havnen? Jo nok er den et flot dyr og ikke sp tit man ser den heroppe… Meeen…

Medlem af Facebookgruppen 'Os der elsker Skagen'

Flere delfiner i fremtiden

Den charmerende delfin, der har taget Skagboerne med storm, bliver langt fra den eneste, vi får besøg af fremover.

På grund af den øgede opvarmning af verdenshavene, kommer flere og flere delfiner til at svømme op på besøg i lande som Danmark, spår Søren Skov.

- ’Flipper’-delfinen, øresvinet, og den såkaldte almindelige delfin vil vi se hyppigere heroppe. Du kan nærmest sige, delfiner bliver en ny trend på vore breddegrader, siger naturjournalisten.

Indtil vi får flere delfiner på besøg, så glæder Skagboerne og deres gæster sig over den, der er lige nu.

- Jeg er sikker på, vores gæster synes, det er et flot syn. Den er så sjælden. Så vi har da ikke noget imod, at den svømmer rundt ude foran vores restaurant, siger salgs- og kommunikationschef hos Skagen Fiskerestaurant, Trine Hemmingsen.

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

231118 Thisted Bryghus nybyggeri

Thisted Bryghus skal være med i verdens største online ølsmagning med op til 60.000 deltagere

def_thumb,50_percent

play Nu skal solcremen frem, lyder det fra TV2 Vejret

20210416-130611-L_68Mb

play Gaden åbner onsdag: - Det bliver en udfordring

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

231118 Thisted Bryghus nybyggeri

Thisted Bryghus skal være med i verdens største online ølsmagning med op til 60.000 deltagere

def_thumb,50_percent

play Nu skal solcremen frem, lyder det fra TV2 Vejret

Til forsiden

Til forsiden