Mens Regeringen præsenterede syv milliarder kroners Ukrainefond, blev nordjysk våbenfabrik pludselig nævnt

Ny aftale kan sikre en milliard kroner til dansk våbenammunuition - og noget af det kan havne i Nordjylland.

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om at oprette en Ukrainefond med en ramme på 7 milliarder kroner. 

Det bekræftede man onsdag på et pressemøde. 

Og her kom der pludselig en nordjysk vinkel:

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi har en gammel ammunitionsfabrik som staten ejede, der ligger oppe omkring Frederikshavn i Elling, som nu står tom, lød det fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

Ukrainefondens fordeling

Ukraine-fonden består af tre dele:

1. Militær støtte til Ukraines kamp for frihed i form af blandt andet våben, øvrigt militært materiel og træningsindsatser. Der afsættes en ramme på ca. 5,4 mia. kr. i 2023 til militær støtte.
 

2. Civil støtte målrettet akutte, humanitære indsatser samt langsigtet genopbygning. Der afsættes en ramme på 1,2 mia. kr. i 2023 til civil støtte i Ukraine og øvrige østlige nabolande.
 

3. Støtte til erhvervsindsatser, der giver danske virksomheder mulighed for at bidrage til genopbygningen af Ukraine. Der afsættes en ramme på 0,4 mia. kr. i 2023 til støtte til erhvervsindsatser.

Kilde: Finansministeriet

Førnævt nordjysk ammunitionsfabrik på tale

Det var den tidligere ammunitionsfabrik i Elling, som i dag er opkøbt af fire lokale investorer, der blev henvist til på pressemødet.

Forklaringen fra ministeren er at en lang række partier i Folketinget har spurgt til, hvordan de faciliteter kan bringes i spil til en mulig, ny ammunitionsproduktion i Danmark.

Den del af fonden, der kan sikre ny våbenproduktion, er på en milliard kroner.

- Jeg er relativ optimistisk i forhold til, at det kan lade sig gøre, og jeg har også tænkt mig at række ud til mine nordiske kollegaer, hvor den lokalitet i Elling potentielt kunne være en brik i det spil, pointerede Trols Lund Poulsem. 

Pengene til Ukrainefonden finder regeringen og aftalepartierne ved at lempe finanspolitikken med cirka 0,2 procent af BNP'en i 2023.


Opbakning fra det nordjyske

Inden pressemødet var der allerede interesse og opbakning fra ejerne af fabrikken i Elling.

- Det er selvfølgelig positivt, og vi er glade for, at vi nu bliver nævnt direkte. 

- Vi ønsker at skabe arbejdspladser heroppe i Elling, så derfor er det dejligt, at der er flere, der ser muligheder i området, siger Peter Østergaard, der en af ejerne af Krudten Erhvervspark, der har overtaget bygningerne, hvor der tidligere blev produceret ammunition i Elling.

Tidligere har Tobias Højmark Madsen, der er direktør for Krudten Erhvervspark, fortalt til TV2 Nord, at de 50 bygninger på i alt 18.000 kvadratmeter, allerede er mere eller mindre klar til at blive benyttet.

- Udover der skal nogle brandslukkere op og nogle nye skilte, så ser fabrikken ud, som da vi overtog den, fortalte han.Seneste nyt

fra Nordjylland