"Min søn kan dø": Mor raser over slagtermesters fejl på ingrediensliste
Rebecca Borbergs søn har fødevareallergi. En forkert mærkning af fødevarer kan derfor få store konsekvenser.
En slagtermester i Frederikshavn fik en bøde på 40.000 kroner for at skrive 'mel' med småt. Og det er helt i orden, mener forældre til allergiker.
Slagterbutikken på Suensonsvej i Frederikshavn måtte hoste op med den helt store pengepung, efter de havde lavet en fejl på varedeklarationen til en tomatsuppe.
Slagtermesteren havde skrevet, at suppen indeholdt mel. Men af hensyn til allergikere skulle ordet 'mel' have været skrevet med store bogstaver. Og derfor fik de en bøde på 40.000 kroner.
Men selvom det kan virke voldsomt med en bøde af den kaliber for en stavefejl, er der andre, der mener, det er passende.
- Sådan en lille skrivefejl kan betyde liv eller død, fortæller Rebecca Borberg, der er mor til en allergiker.
En lille ting med stor betydning
Bøden på 40.000 kroner skyldes, at mel er et såkaldt allergen. Hvis melallergiske kunder overser mel skrevet med små bogstaver på ingredienslisten, så kan det være farligt.
Og lige netop det er sket for Rebecca Borberg. Hun er mor til Villads på 12 år, der lider af jordnøddeallergi. Han har flere gange oplevet at få tilbudt mad, hvor ordet 'jordnødder' ikke stod på ingredienslisten - men så alligevel indeholdt det.
- Pludselig får han en livstruende reaktion, hvor luftvejene blokeres og blodtrykket falder. Det er virkelig en frygtelig oplevelse, fortæller hun.
Derfor mener den bekymrede mor, at tonen omkring fejlagtige varedeklarationer er helt forkert. Ifølge hende er det vigtigt med korrekte informationer om allergener.
- Der er mange, der bare tager sådan en liste for givet. Men så er der os, der er nødt til at vende hvert et ord, for at det ikke går galt, siger Rebecca Borberg og fortsætter:
- Ingredienslister kan være lange og meget uoverskuelige. Den her regel ensretter mærkningen af et allergen, så alle nemmere kan orientere sig.
Accepterer fejl men ikke bøde
Dorte Carlsen fra Frederikshavn godtager, at varedeklarationen på hendes tomatsuppe indeholdte en fejl. Alligevel mener hun, at bøden på 40.000 kroner er høj.
- Vi står ved vores fejl, men bødens størrelse er helt forkert, siger Dorte Carlsen.
Sagen fra Frederikshavn er ikke enestående. Også en slagter i Ikast har fået en bøde på 40.000 kroner for samme forseelse. Her havde de skrevet 'æg' med småt. Dorte Carlsen har derfor gjort en indsats for at undgå flere fejl.
- Nu har vi fjernet hele teksten, så der står tomatsuppe med boller, og så skal kunden i stedet henvende sig til os og spørge ind, siger Dorte Carlsen.
Kommunikationsfejl med konsekvenser
Men det er ikke den rigtige løsning, mener Rebecca Borberg. For når det skal foregå mundtligt, så kan der kan nemt opstå kommunikationsfejl.
- Når en 12-årig er ude med vennerne, og så skal spørge en slagtermester om, hvad der er i maden, så kan det nemt gå galt i den mundtlige overlevering. Og det må altså bare ikke ske, siger hun.
Ifølge hende bør der derfor altid være ingredienslister på alle fødevarer.
- Og så skal de naturligvis være udfyldt korrekt så lovgivningen overholdes, afslutter hun.