SENESTE NYT:

Nu skal det tabte hentes ind: Coronakrisen har kostet Skagen kassen

Der skal kroner i kassen i millionklassen denne uge i Skagen, så turisterhvervet kan hente noget af det tabte ind, som coronapandemien har kostet. Fraværet af de udenlandske turister koster nemlig i byen, hvor 80 procent af forretningerne er direkte forbundet med turismen.

Solen skal skinne på Skagen i år både i overført betydning og helt bogstaveligt. For det er nu i højsæsonen, byen skal hente omsætning ind, der kan mærkes.

Indtil videre er der høj sol på toppen - og lige nu fra en skyfri himmel.

- Vejret er strålende og lige til at få tårer i øjnene af. Det er dansk sommer, når det er bedst, vi er super happy for danskerne - og hvis ikke vi i kølvandet af covid-19 skulle feste nu, hvornår skulle vi så.

Sådan lyder det fra direktør Tonny Skovsted Thorup fra Destination Nord.

Destinationsselskabet Destination Nord har til opgave at varetage destinationsudvikling, gæsteservice samt markedsføring for Frederikshavn, Brønderslev, Læsø og Aalborg Kommune.

quote Vi skal hele tiden minde hinanden om det helt unikke miljø, der blev skabt helt tilbage med kunstnerkolonien og Skagensmalerne, så der ikke går skumfester for de unge i den

Tonny Skovsted Thorup, direktør Destinationselskab Nord

I denne særlige uge er direktøren rykket til Skagen, hvor han dagligt cykler rundt i byen for at få stemningen helt ind under huden og tage temperaturen på turisternes færden.

Det er især synet af de gamle historiske skagenshuse og -haver, de hvide stakitter og hyggen, som Tonny Skovsted Thorup i lighed med turisterne suger til sig. Og så er der indimellem lyden af en soundboks, der er skruet lidt for højt op.

Han er bevidst om, at man fra turisterhvervets side skal fastholde den balance, der gør det muligt både at give den fuld gas for de unge og samtidig værne om det helt særlige miljø i Skagen, der tiltrækker alle aldersgrupper og personer fra alle sociale lag - ikke bare jetsettet fra hovedstaden.

- Vi skal hele tiden minde hinanden om det helt unikke miljø, der blev skabt helt tilbage med kunstnerkolonien og Skagensmalerne, så der ikke går skumfester for de unge i den. Det, har vi set andre steder knække halsen på, og det, skal vi passe på, ikke sker her, siger Tonny Thorup, direktør for Destination Nord her i selskab med direktør for Skagens Museum, Lisette Vind Ebbesen.
- Vi skal hele tiden minde hinanden om det helt unikke miljø, der blev skabt helt tilbage med kunstnerkolonien og Skagensmalerne, så der ikke går skumfester for de unge i den. Det, har vi set andre steder knække halsen på, og det, skal vi passe på, ikke sker her, siger Tonny Thorup, direktør for Destination Nord her i selskab med direktør for Skagens Museum, Lisette Vind Ebbesen.
Foto: Mette Kristensen

- Vi skal hele tiden minde hinanden om det helt unikke miljø, der blev skabt helt tilbage med kunstnerkolonien og Skagensmalerne, så der ikke går skumfester for de unge i den. Det, har vi set andre steder knække halsen på, og det skal vi passe på ikke sker her, siger han og tilføjer:

- Der er plads til alle i Skagen, og her er den fedeste stemning.

Og senest har Tonny Skovsted Thorup været med til den første pride i Skagen, ligesom han forleden var til reception i Skagen hos den franske ambassadør i Danmark - hvilket han ser som tegn på netop byens mangfoldighed.

Grenen Pride blev mandag afholdt for første gang. Det skete ved Vandtårnet, hvor der blev fejret, at man bliver forelsket i den, man har lyst til.
Grenen Pride blev mandag afholdt for første gang. Det skete ved Vandtårnet, hvor der blev fejret, at man bliver forelsket i den, man har lyst til.
Foto: Mette Kristensen

quote Vi mangler i år rigtigt meget nordmændene i Nordjylland og især i Skagen

Tonny Skovsted Thorup, direktør Destinationselskab Nord

Hårdt ramt på grund af corona

Der er heller ikke råd til at takke nej til en eneste gæst, der vil til Skagen. Eller Nordjylland for den sags skyld.

For coronakrisen har betydet, at milliard-omsætning forsvandt med ét - også i Skagen. 

For få år tilbage jublede man, da turisterhvervet i Frederikshavn Kommune skrev historie og passerede tre milliarder kroner i årlig turismeomsætning. Et erhverv, der skaber 20 procent af alle job i kommunen - men med coronapandemien lukkede grænserne - og alt gik i stå.

Alle kæmper lige nu om at få de danske turister til at vælge deres område som feriemål. Derfor er synlighed og øget markedsføring nødvendig, men i en branche, hvor indtjeningen er væk, er pengene til markedsføring også væk.

Kampen om de danske turister er benhård. Og konsekvenserne er ubarmhjertelige - ikke mindst for Skagen, hvor 80 procent af forretningerne er direkte forbundet med turismen.

- Vi mangler i år rigtigt meget nordmændene i Nordjylland og især i Skagen. Vi spejder godt nok efter de norske flag på bådene og den syngende norske dialekt i bybilledet. Nordmændene er vilde med Skagen, og de er så klar til at komme her til og bruge penge, men på grund af usikkerheden og uklarhederne omkring corona-restriktionerne, så er de her ikke i år, forklarer Tonny Skovsted Thorup, direktør i Destination Nord.

Skagen er vild med turister

Derfor er han i lighed med resten af Skagen særdeles glad for de mange danske turister, der i år har valgt Skagen. 

En ny undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv siger, at Frederikshavn Kommune, hvor Skagen ligger, har oplevet et kæmpe boost i antallet af overnatninger fra 2019 til 2020.

Tallet er steget med hele 52 procent fra 379.617 til 576.893 overnatninger, og dermed ligger området på en fjerdeplads i undersøgelsen over danskernes mest populære sommerdestinationer i Danmark.

Der skal knokles for at hente det tabte

Uge 29 er fortsat den uge, der trækker mange gæster til, og ifølge Tonny Skovsted Thorup, direktør i Destination Nord, er Nordjylland lige nu på toppen af diverse web-sites i hele verden.

- Det er fedt, at Skagen får så meget opmærksomhed, det giver god PR, og det har vi virkelig brug for. For der skal arbejdes hårdt igennem nu og resten af året for at hente noget af det tabte ind på turistområdet. Det kræver, vi får en god juli og en super god august og september, så håber jeg, at vi rammer cirka samme niveau som sidste år fastslår han.

TV2 Nord fulgte livet i Skagen sidste sommer i højsæsonen, der ligesom meget andet blev præget af coronapandemien. Se serien her.