LIGE NU:

Organisation efterlyser større fokus på hjemløse i valgkampen

Herbergerne er fyldt op i Danmark, og derfor vil hjemløseorganisationen Sand have politikerne til at forholde sig til situationen.

Flere og flere bliver hjemløse, og derfor skal de hjemløse på dagsordenen i valgkampen. Sådan lyder det i dag fra organisationen Sand, der har arrangeret Hjemløshedens Døgn for at sætte fokus på hjemløse.

Arrangementet bliver afholdt flere steder i landet, og folketingskandidater kan få mulighed for at tale med de hjemløse og se, hvordan der ser ud på herbergerne.

I Hjørring har Herberg Nord i dag haft besøg af den lokale folketingskandidat, Henrik Jørgensen fra Venstre. Herberget har plads til fem hjemløse, og i løbet af de seneste tre måneder har de været nødt til at afvise 22 hjemløse, fordi der ikke har været plads på herberget.

En af dem, der har fået et værelse er Heidi Vinther Mortensen, der er tidligere misbruger og lider af PTSD.

- Det er selvfølgelig ikke sjovt, men jeg har heldigvis været forskånet for at bo på gaden, siger Heidi Vinther Mortensen, der blev hjemløs i november sidste år, hvor hun flyttede ind på herberget. Hun oplever, at mange har en forkert idé om, hvordan hjemløse ser ud:

- Det første jeg plejer at få at vide er, du ligner jo ikke en hjemløs. For der er desværre en stereotyp holdning blandt almindelige mennesker, at en hjemløs er en midaldrende mand, der ligger i en militærjakke med en sovepose omkring sig og en flaske sprut i den ene hånd og en pakke smøger i den anden. Det er ikke velfungerende borgere, der er hjemløse åbenbart. Men der viser virkeligheden jo en anden situation, siger hun.

Heidi Vinther Mortensen viser folketingskandidat Henrik Jørgensen fra Venstre rundt på Herberg Nord. Besøget på herberget gør indtryk på ham:

- Vi skal have noget mere synlighed, og der skal være et mere bredt begreb på det at være hjemløs, for det er ikke uoverstigelige og dyrere ting, som vi ikke kan håndtere som velfærdssamfund at løse, siger Henrik Jørgensen. 

Antallet af hjemløse stiger

Ifølge den seneste rapport fra 2017 er der godt 6600 hjemløse i Danmark. En stigning på 33 procent i forhold til 2009. Problemet i mange byer er, at der mangler små lejligheder, som hjemløse på eksempelvis kontanthjælp har råd til at betale.

- Det er et område, der er nedprioriteret. Vi har ikke store patientforeninger bag os, og vi har ikke pårørende, der råber vores sag, så det er et kæmpe problem, og hjemløsetallene bliver bare højere og højere, siger Christina Strauss, der er landsformand for de hjemløses organisation, Sand.

Hun mener, at der bliver sparet på området, fordi der kan spares, uden der er pårørende eller andre, der råber op. Samtidig peger Christina Strauss også på retorikken om især unge hjemløse som et problem i den offentlige debat:

- Der er en grim retorik om, at det bare er mennesker, der skal tage sig sammen. De har så massive problemer, ofte med misbrug og psykiatriske diagnoser, at de tager sig sammen hver dag, for ellers havde de ikke været i live i dag, siger hun. 

Lejlighed til Heidi

På Herberg Nord i Hjørring udvider de snart fra fem til syv værelser. De har over en periode på tre måneder måtte afvise 22.

- Det er svært, det er rigtig svært, for vi kan ikke henvise til andre steder i Vendsyssel. Det nærmeste er Aalborg, og der er også ofte optaget, siger Susanne Houmøller, der er værestedsleder på Herberg Nord.

Dagens politiske gæst er efter besøget overrasket over, hvor stort et pres, der er på de nordjyske herberger:

- Det er nyt for mig, at det er så praktisk et problem, som Heidi giver udtryk for i samtalen. Men det er ikke et uløseligt problem, siger folketingskandidat Henrik Jørgensen (V). 

Der kom ingen løsninger eller løfter ud af besøget, men for Heidi Vinther Mortensen ser det ud til, at det går den rette vej. Hun er nemlig blevet tilbudt en lejlighed, som kontanthjælpen kan betale, og hun flytter ind i den på fredag.

- Jeg drømmer om at få styr på min psykiske situation og måske på et tidspunkt ende ud i et job eller uddannelse. Man skal aldrig opgive håbet, siger hun.

Se interview med Christina Strauss, der er landsformand for Sand. 
frost vinter sne kulde koldt

Søndag bliver sidste vinterdag i denne omgang

25_seconds

play Forskningsprojekt afvist: De sidste mink i Danmark skal aflives

Line landmand

Konservative reagerer på byrådsmedlems farvel: - Vi har ikke en finger at sætte på Lines indsats

brand 1

gallery Staldbygning stod i brand: Halmballer fik ilden til at sprede sig

frost vinter sne kulde koldt

Søndag bliver sidste vinterdag i denne omgang

25_seconds

play Forskningsprojekt afvist: De sidste mink i Danmark skal aflives

Til forsiden

Til forsiden