22-årig dirigent vækker noderne til live: - Vi har fået en gave, men det er også en stor opgave

For 22. gang mødes unge nordjyske orkestermusikere til sommerstævne i Løkken - i år med fokus på den selvskrevne musik.

Hvis du gerne vil lære at spille guitar, så tager du strengene frem hjemme i stuen og spiller løs. Hvis du gerne vil forbedre dine evner på trommer, så advarer du naboen og banker ellers løs på skindet.

Men sagen er en ganske anden, når du er komponist og gerne vil leve af, at et symfoniorkester på 80 musikere vækker dine noder til live. For her er det noget nært umuligt at stampe alle strygerne, messingblæserne, træblæserne og slagtøjet op for at tage sig en 'øver'.

quote Jeg vil gerne give dem den fornemmelse, det er at spille i orkester, for det er så svært at få.

Johanne Grønkjær Lorenzen, dirigent, Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester

Alligevel har de unge nordjyske orkestermusikere og komponister fundet en måde: Hvert år afholder de sommerstævne, hvor de netop kan mødes og træne deres færdigheder sammen. I år mødes de i Løkken, og her er der særligt fokus på musik, de unge selv har komponeret.

- Det er det, der er svært ved at blive dirigent, at man skal have mulighed for at dirigere, og det har jeg fået her igennem de sidste mange år. Jeg har taget mine første dirigentslag her, fortæller Johanne Grønkjær Lorenzen, der er dirigent i Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester.

VIDEO: Hør symfoniorkestret spille 'stiknoder':

Musikken vækkes til live

Efter flere år i Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester som musiker, har 23-årige Karl Bonde Torp fra Hjeds i år fået mulighed for selv at komponere og høre sine melodiske kunstværker ført ud i livet.

- Når jeg har hørt det på min computer, lyder alt ens, men mennesker er i stand til at frasere og føre det hen, hvor det skal være, siger han begejstret.

Han er da også godt tilfreds med tonerne, der flyder ud fra orkestret - ikke baseret på hverken Bach eller Beethoven, som de plejer, men på hans egne tanker og noder. 

- Det lyder meget bedre, end jeg havde forestillet mig, siger Karl Bonde Torp.

VIDEO: Se Johanne Grønkjær Lorenzen dirigere de unge musikere:

Spændende at se, om musikken spiller

En anden af orkesterets musikere, som nu også er rykket opad på rangstigen, er 22-årige Johanne Grønkjær Lorenzen. Hun har sluppet instrumenterne til fordel for en ophøjet plads på dirigentbænken.

- Altid når man skal spille musikken for allerførste gang, og jeg slår ned allerførste gang, så tænker man: Hold da op, det bliver spændende at se, om vi kan få det her til at virke – og det kan man altid, fortæller hun.

Netop det årlige samspil til sommerstævnet i Løkken for de mange musikere i orkestret, er afgørende for at kunne højne deres niveau.

- Det er jo lidt en gave, vi har fået, men det er også en stor opgave, siger dirigent Johanne Grønkjær Lorenzen.

VIDEO: Orkestret spiller en 'flæsket' crescendo:

Sjælden orkester-følelse

De yngste i Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester er bare ni år, så der stor forskel på, hvor længe deltagerne har spillet. Alligevel er det vigtigt for  den 22-årige dirigent, at alle føler sig som en del af fællesskabet.

- Jeg vil gerne give dem den fornemmelse, det er at spille i orkester, for det er så svært at få, siger Johanne Grønkjær Lorenzen.

Det er ikke altid lige let at få mulighed for at spille sammen med så mange andre instrumenter – derfor er det også lidt af en udfordring, hvis man gerne vil blive en dygtig dirigent eller komponist.

- Det er ikke meget sjovt at komponere noget, som man bare kan lægge ned i skuffen og glemme alt om det, forklarer 23-årige Karl Bonde Torp.

Stævnet afsluttes på fredag, men i år skal deltagerne desuden spille og uropføre deres værker ved Waves Up North den 11. september på Spritten i Aalborg.


Seneste nyt

fra Nordjylland