Letebrhans opfordring til indvandrerkvinder: Få et job lige som mig
Foto: Ib William Christensen
Flere indvandrerkvinder, der i dag står uden for arbejdsmarkedet, skal ud i praktik og få et job. Sådan lyder opfordringen fra Letebrhan Baryagaber fra Hirtshals, der via kommunens beskæftigelsesindsats selv er kommet ud af kontanthjælp og i job.
Letebrhan Baryagaber arbejder hos Venmark Fisk i Hirtshals. Det har hun gjort det sidste halvandet år, efter hun for tre år siden kom til Hirtshals fra Eritrea med sine to børn.
At have et arbejde og være en del af samfundet har stor betydning for hende.
- Det er vigtigt for mig, for så er jeg selvstændig, og bestemmer selv. Jeg er ude fra kontanthjælp, og det er jeg rigtig glad for, siger Letebrhan Baryagaber.
Det er vigtigt for mig, for så er jeg selvstændig, og bestemmer selv. Jeg er ude fra kontanthjælp, og det er jeg rigtig glad for
Letebrhan Baryagaber, Hirtshals
Det er gennem Hjørring Kommunes beskæftigelsesindsats, at Letebrhan Baryagaber har fået sit job.
Dansk Socialrådgiverforening fremhæver den nordjyske kommune som et sted, hvor det er lykkedes at knække koden til at få flere indvandrerkvinder i arbejde.
- Hjørring har lavet en super investering i folk, der har været lang tid på kontanthjælp. De har ligesom været nede og tage hver enkelt borger, og sige; hvad er det, du har brug for? Hvad er det, der er dine barrierer og dine problemer? Og så har man sådan set bare løst dem inden for et til to år, lyder det fra Majbrit Berlau, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening i et interview med TV2 News.
Målrettet indsats har fået kvinder i arbjede
For to år siden satte Hjørring Kommune 150 millioner kroner ekstra af til en beskæftigelsesindsats, der skulle få flere borgere i job. I den forbindelse lavede kommunen særlige kvindeforløb for indvandrerkvinder.
- Det var jo fordi vi oplevede i beskæftigelsen, at der var nogle udfordringer i forhold til forståelsen for, hvordan man kan få et familieliv til at hænge sammen. Og også en forståelse for, hvorfor man skal arbejde, siger Louise Johansson, der er integrationskonsulent i Hjørring Kommune.
Jeg vil bare anbefalede dem, at de skal ud i praktik og bagefter få et job måske lige som mig
Letebrhan Baryagaber, Hirtshals
Det særlige kvindeforløb har fokus på, hvordan man tilrettelægger en hverdag, hvor begge forældre er i job. Det er blandt andet gennem kulturundervisning, virksomhedsbesøg, og noget så lavpraktisk som at lære kvinderne at cykle til og fra arbejde.
Indsatsen har betydet, at andelen af flygtningekvinder og familiesammenførte kvinder i kommunen, der er på arbejdsmarkedet, er mere end fordoblet på bare et år. I 2016 var 6,8 procent af kvinderne i job, hvor tallet i 2017 er steget til 14,6 procent.
- Det er en proces. Vi er jo vokset op i en kultur, hvor det bare har været normen, at selvfølgelig skulle vi på arbejdsmarkedet. Det har vi hørt, lige siden vi startede i folkeskolen. De der ændringer får man ikke skabt ”over night”, men det er rigtig vigtigt at få sat gang i processerne, siger integrationskonsulent Louise Johansson.
Selv om projektet er en stor succes i Hjørring Kommune, så er der stadig er lang vej op til det samme niveau som danske kvinder, der er i job.
Letebrhan Baryagaber har en klar opfordring til de kvinder, der endnu ikke er en del af arbejdsmarkedet.
- Jeg vil bare anbefalede dem, at de skal ud i praktik og bagefter få et job måske lige som mig, siger hun.