Gymnasieelever vil ændre alkoholkultur

En landsdækkende filmkonkurrence skal lære unge at ændre drikkekulturen og gøre det mere acceptabelt at sige nej til alkohol.

Alkohol hører for mange med til livet som ung. Men nu skal unge ved hjælp af en landsdækkende konkurrence lære, hvordan de kan ændre festkulturen, så alkohol og druk ikke altid er en essentiel del af festplanerne. 

28 gymnasier og i alt 5000 elever deltager i den landsdækkende filmkonkurrence, ’drik mindre – oplev mere’, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden har arrangeret.

quote Der er mange måder at have det sjovt og feste sammen på, og måske bliver man endda sjovere og hyggeligere at være sammen med, hvis man skruer lidt ned for alkoholforbruget,

Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

Formålet er at inspirere unge og festkulturen til at gøre plads til forskelligheder og gøre det mere acceptabelt at sige nej til alkohol.

Klara Camilla Meier, som går i 1.g på Fjerritslev Gymnasium mener dog ikke, at unge kommer til at drikke mindre på grund af kampagnen.

- Jeg tror, at jeg vil komme til at tænke mere over det. Men jeg tror ikke, at jeg kommer til at drikke meget mindre end jeg allerede gør, siger hun.

Ny festkultur

1 g’erne fra Fjerritslev Gymnasium er nogle af de unge, som deltager i kampagnen. Her skal de bruge en hel dag på at producere film om, hvordan man fester, uden det handler om, hvem der er mest fuld, eller hvor meget man kan drikke.

Ved at være en del af kampagnen får de unge også en del viden om hele drikkekulturen og om det at være ung. Her lærer de blandt andet om presset, og hvordan man kan blive "tvunget" ind i en drikkekultur, som gør det svært at takke nej.

- Det her drejer sig om de unges alkoholkultur og alkoholvaner. I stedet for at stå med en løftet pegefinger, så vil vi hellere involvere dem i det og høre deres bud på, hvordan vi kan ændre det, siger Martin Spenner, som er Partner, i "Lommefilm".

Mange ønsker forandring

81 procent af unge ønsker ifølge rapporten ”Unges alkoholvaner i Danmark 2019” en festkultur, hvor det er acceptabelt at sige nej til alkohol.

- Mange unge ønsker en ny og mere rummelig alkoholkultur. Derfor er det afgørende, at skolerne viser vejen og etablerer nogle rammer, der gør det lettere for alle at være med i de sociale aktiviteter, uanset om man drikker eller ej, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Udover at komme med ideer til, hvordan man kan formindske vigtigheden af at drikke alkohol til fester, lærer de unge også, hvordan man ideudvikler, skriver manus og i det hele taget producerer film om alkohol og festkulturen i samarbejde med hinanden.

- Vi giver dem ikke bare et filmsprog, som de selvfølgelig får i dag, men også et sprog for, hvad det vil sige at have en alkoholkultur og kunne tale om, at man egentlig gerne vil drikke mindre, siger Martin Spenner.

Det primære formål med hele kampagnen er i sidste ende at reducere skader og sygdomme, der kan forekomme ved for meget druk. 


Seneste nyt

fra Nordjylland