Kommune skal spare 36,6 millioner - både skoler og offentligt ansatte får kniven

Der er stridigheder blandt byrødderne i Jammerbugt Kommune efter det er kommet frem, at det nye budget skal lægges om - for der skal spares en hel del penge.

Selvom Jammerbugt Kommune vedtog budgettet for bare få måneder siden, står det nu klart, at det ikke holder. Energikrise, prisstigninger og uforudsete udgifter er årsagen, lyder det.

Helt konkret er det 36,6 millioner, der pludselig skal spares i Jammerbugt Kommune.

Det på trods af, at kommunalbestyrelsen vedtog budgettet for bare tre måneder siden.

- Det, synes jeg jo, er problematisk. Og jeg synes, det er uheldigt, siger Jørgen Ravn Christensen (K), der er byrådsmedlem i Jammerbugt Kommune. 

Jørgen nævnes ikke i pressemeddelelse  

Fredag holdt kommunens økonomiudvalg møde og det var på det møde, at de kommende besparelser blev drøftet. Fire byrådsmedlemmer var imod de besparelser, der blev foreslået. En af dem er Jørgen Ravn Christensen. 

- Jeg kritiserer eksempelvis, at næsten inden jeg når hjem og tænder for iPaden efter økonomiudvalgsmødet, så ser jeg en pressemeddelelse om mødet, hvor jeg ikke var nævnt i, fordi jeg har været så fræk ikke at stemme det samme som de andre.

Til kritikken siger borgmester Mogens Gade (V):

- De er jo ikke tilfredse med noget som helst. De deltager jo ikke. Altså i går, hvor vi havde mødet, så plejer man at have god dialog om, hvordan man skal enes, sådan at alle er med og tager ansvar. De, som retter kritik i forhold til processen, var slet ikke klar til at diskutere det i går.

"Hvad sagde jeg"

Der er lagt op til besparelser på alle områder. Blandt andet skal der spares seks millioner på beskæftigelsesområdet, mens folkeskolerne skal spare halvanden million kroner.

- Vi er nødt til at omplacere nogle penge. Vi er nødt til at flytte nogle penge fra normalområdet, fra det store anlægsbudget, så der er færre penge til mursten og færre penge til vedligeholdelse af veje og bygninger, og så er vi nødt til at kigge på specialiserede områder. Vi bliver nødt til at se på antallet af ansatte inden for beskæftigelsesområdet. Alle områder er i spil for at finansiere de her ekstraordinære udgifter, forklarer borgmesteren. 

Også da budgettet blev vedtaget i oktober, var der modstand blandt oppositionen. 

- Det var urealistisk. Vi troede ikke, at budgettet kom til at holde, siger Merete Fuglsang Hansen (L), der er byrådsmedlem i Jammerbugt Kommune.

Selvom besparelserne ærgrer hende, så overrasker de hende ikke.

- Jeg vil simpelthen ikke sige: ”Hvad sagde vi?”, for det kan vi ikke bruge til noget, men jeg synes, det er problematisk, slår hun fast. 

Den holdning er hun ikke ene om. 

- Det, jeg havde håbet, var, at man havde startet et reelt samarbejde mellem flertalsgruppen og os, der står udenfor. Fordi øjensynligt havde vi jo lidt mere styr på tallene dengang tilbage i september og oktober, siger Jørgen Ravn Christensen (K). 

Borgmesteren mener, at de to byrødder selv må komme med bedre forslag, hvis de er uenige i, hvor pengene skal spares. 

- Jeg glæder mig meget til at se, hvordan de vil rette op på det. For, hvis de gjorde opmærksom på, at det var urealistisk dengang, hvorfor kom de så ikke med nogle besparelser, som kunne redde budgettet dengang, spørger han. 

Besparelserne kan mærkes i år 

Der er 27 medlemmer i byrådet i Jammerbugt Kommune. 23 stemte for budgettet.

 - Der er fuldstændig styr på det. Og det er det her et udtryk for, at når der sker uforudsete ting, så tager vi vare på det med det samme. I stedet for at sidde i sofaen og skrive, man er utilfreds med borgmesteren, siger Mogens Gade (V) med henvisning til Jørgen og Merete.

Og netop derfor stiller journalisten Jørgen Ravn Christensen følgende spørgsmål:

Burde du ikke i stedet for at stå udenfor, være med til at tage ansvar for budgettet? 

- Jamen jeg synes, jeg tager ansvar ved at råbe op om, at der er noget galt. Og jeg synes også, jeg tager ansvar om at fortælle, hvad vores holdning er, svarer han. 

Hvor besparelserne helt nøjagtigt ender, er stadig ikke på plads. Men ifølge borgmesteren, vil de snart kunne ses.

- De begynder at kunne mærkes med det samme. Man må bare sige, at mange af de reduktioner, vi foretager her, skal have virkning fra i år, lyder det fra Mogens Gade (V). 


Seneste nyt

fra Nordjylland