Unge mærker presset ved det grønne bord

Forældrenes forventninger og politikernes stigende krav er med til at lægge pres på både elever og lærere til folkeskolens afgangseksamen.

På Biersted Skole i Jammerbugt Kommune står en gruppe piger fra 9. klasse klar til årets sidste eksamen i mundtlig engelsk. De er spændte, men ikke kun på egne vegne. De er fuldt bevidste om, at mange øjne hviler på dem lige nu.

- Jeg synes generelt, man kan mærke et kæmpe pres. Der bliver lagt meget vægt på karakterer, og jeg synes, lærerne er med til at piske en stemning op. Det er som om, at hvis man ikke klarer 9. klasse, er man færdig – og sådan er det jo ikke, siger Karoline Christensen.

Klassekammeraten Emma Møller er enig i, at presset fra omverdenen kan mærkes, når grundskolen lakker mod enden.

- Der er også helt klart et pres fra politikerne med de krav, de nu vil have til de forskellige ungdomsuddannelser, og det, synes jeg, er en dårlig idé. Drop de karakterkrav, siger Emma Møller.

 Jeg synes, lærerne er med til at piske en stemning op. Det er som om, at hvis man ikke klarer 9. klasse, er man færdig

Klasselærer Betina Reiche forstår godt eleverne, selv om hun prøver at berolige klassen op til eksamen.

- Vi har selvfølgelig et ansvar for, at de bliver dygtigere og opnår det, de kan. Så på den måde kan vi godt mærke, at de bliver presset. Omvendt siger vi også til dem: Tag den nu med ro. Det er en prøve, og man kan ikke dumpe i folkeskolen, siger Betina Reiche.

Men faktisk kommer en stor del af presset faktisk fra eleverne selv. De sociale medier er med overalt, og det er både godt og skidt.

- Jeg har aldrig lagt mine karakterer ud på for eksempel Facebook, men vi kender alle sammen til det. Det er som om, man skal leve op til et ideal, og mange forsøger at vise, at de på den måde er ligeså gode – eller endda bedre - end alle andre, siger Louise Autzen fra 9. klasse.


Seneste nyt

fra Nordjylland