Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

For især SF og Socialdemokratiet i Rebild betyder genoplivningen af Den Sociale Fællesliste, at efterårets kommunalvalg bliver vanskeligere, end det tegnede til, skriver TV2 Nords politiske analytiker i sin analyse af fredagens overraskende nyhed fra Rebild Kommune.

Se tv-udgaven af denne analyse i toppen af denne artikel

Med Den Sociale Fælleslistes pludselige genopstandelse bliver efterårets kommunalvalg i Rebild mere uforudsigeligt - og en hel del mere spændende.

Siden folkene bag Den Sociale Fællesliste lagde listen i graven sidste år, har de politiske partier i kommunen spekuleret på, hvad de skulle gøre for at sikre sig stemmer fra nogle af de 2731 vælgere, der dermed blev hjemløse. 15,7 procent af alle vælgere i Rebild Kommune - svarende til mere end hver syvende vælger - stemte i 2017 på Den Sociale Fællesliste, der vandt fire af byrådets 25 mandater.

To af de fire har fundet vej til andre partier (Venstre og Socialdemokratiet) og bliver tilsyneladende der. De to andre vil nu valgperioden ud - igen - repræsentere Den Sociale Fællesliste. Frontfiguren Allan Busk har siden nedlæggelsen været løsgænger, mens Lars Hørsman, da listen blev nedlagt, tilsluttede sig SF og vel var på vej til opstilling for dette parti ved efterårets valg.

Nu har han og angiveligt flere andre meldt sig ud af SF for i stedet at bakke Den Sociale Fællesliste version 2.0 op.

Den Sociale Fællesliste så første gang dagens lys i 2013. Dengang var Allan Busk socialdemokratisk medlem af regionsrådet, og det var officielt Thorning-regeringens dagpenge-politik, der udløste bruddet. Det spillede dog nok også ind, at Allan Busk og regionsrådsformand Ulla Astman ikke var hjertevenner. Allan Busk er ikke typen, det falder let at indordne sig...

Han mente, han i den socialdemokratiske regionsrådsgruppe talte med en vis vægt: Ved regionsrådsvalget i 2009 fik han blandt de socialdemokratiske kandidater tredjeflest personlige stemmer.

Allan Busk satsede dog efter sit brud med Socialdemokratiet ikke på regionalpolitik, men på den hjemlige kommunalpolitik. Hans nye liste stormede ved det følgende valg i 2013 ind i byrådet i Rebild, takket været 11,9 procent af krydserne. Det var tydeligt, hvorfra listen især hentede stemmerne: Socialdemokratiet i Rebild mistede en tredjedel af sine vælgere i forhold til det foregående valg, SF måtte sige farvel til hele to tredjedele af sine vælgere!

I konstitueringsforhandlingerne førte dét (med opbakning fra Allan Busks liste) til noget så usædvanligt som en radikal borgmester, Leon Sebbelin, der snart har siddet otte år på posten.

Borgmester blev Allan Busk ikke til trods for, at det både i 2013 og 2017 var ham, der suverænt fik flest personlige stemmer i kommunen: 1573 stemte på ham i 2013 og 1776 fire år senere. I Terndrup, hvor han har boet hele livet, stemte halvdelen af alle vælgere på ham!

Som katten på vejen

Allerede et år efter det seneste valg varslede han imidlertid, at han ikke genopstillede ved valget i 2021. Han var i mellemtiden blevet formand for 3F Aalborg, hvilket, sagde han dengang, "nu skulle være hans førsteprioritet". Han var stress-ramt, men har siden fået professionel hjælp til at strukturere sit liv bedre. Derfor melder ildsjælen sig nu igen under de lokalpolitiske faner - med titel af borgmesterkandidat og med en begrundelse om, at han ikke kan lade være, og at "kommunen skal tilbage på sporet".

For SF i Rebild, der med Lars Hørsmans indmeldelse igen fik en repræsentant i byrådet, er genoplivningen af fælleslisten mildt sagt ingen ønske-start på valgkampen. Socialdemokratiets nye spidskandidat, skoleleder Peter Hansen, havde nok også set frem til en valgkamp, hvor han og hans parti kunne gøre sig forhåbninger om at hive et betragteligt frafaldne vælgere tilbage i folden, nu da eks-socialdemokraten Allan Busk havde meldt sig selv ud af spillet.

54-årige Allan Busk havde formentlig, hvis han ville, kunne blive genoptaget som menigt medlem af Socialdemokratiet. Sporene fra fortiden skræmmer imidlertid stadig. Medlemskab af et parti fordrer, set fra hans position, for mange begrænsninger i forhold til, hvordan han er.

Allan Busk foretrækker derfor fortsat at være som katten på vejen - helt sin egen.


Kommunalvalg

Ulla Vestergaard analyse wormslev

play Vil Ulla forsøge at vinde borgmesterstolen tilbage?

Arne boelt analyse wormslev

play Arne Boelts appetit på politik er intakt

ulla astman analyse wormslev

play Det vil ikke overraske, hvis Ulla stopper før tid

kaarsten nielsen analyse wormslev

play Karstens fire år som borgmester på Kattegat-øen går ind i historien

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland