Firma: Lægemangel kan løses via mobilen

Vagtlægeproblemer kan løses let og hurtigt ved at bruge læger over nettet - mener en lægetjeneste med hovedsæde i Nordjylland.

Nordjyder i yderområderne kan få lægekonsultation ved at bruge læger over nettet - på computeren eller telefonen. Det tilbyder en lægetjeneste, der allerede har været i aktion på Mors i over et år og nu står klar til at rykke ind i Frederikshavn Kommune - hvis regionen vil det.

quote - Vi er i stand til at løfte opgaven, og vi vil gerne byde ind med at gøre det – med en virtuel løsning

Thomas Tøttrup, medindehaver af HejDoktor.

Det private firma, HejDoktor, har forleden sendt et forslag til Region Nordjylland og til Frederikshavn Kommune. De tilbyder hjælp i de yderområder, hvor PLO, Lægernes Organisation, nu har sagt fra, fordi de ikke har tilstrækkeligt med lægeressourcer.

- Vi er i stand til at løfte opgaven, og vi vil gerne byde ind med at gøre det – med en virtuel løsning, siger Thomas Tøttrup, medindehaver af HejDoktor.

Løsningen går ud på, at patienten kan blive hjemme og få lægekonsultation. Det sker via computeren, en tablet eller mobiltelefonen. Modellen er allerede afprøvet i over et år.

- Vores system er allerede blevet brugt i samarbejde med regionen. Det er blandt andet i Øster Jølby på Mors, hvor man har haft svær lægemangel. Vi hjælper Aalborg Sygehus Nord med neurologi. Vi hjælper med psykiatri. Så vi er her, og vi vil meget gerne bruges, siger Thomas Tøttrup.

Martin Kelkelund arbejder som neurolog i Sundhedshuset i Brønderslev og er medejer af HejDoktor. Han synes, at centraliseringen i regionen er gået for vidt.

- Man dræner de mellemstore sygehuse - blandt andet i Frederikshavn. Der er fuldt fokus på de store byer og på de her såkaldte supersygehuse. Nu får vi så se, hvor super de bliver. Som sundhedsfaglig savner jeg, at der kommer gode alternativer – hvad man kunne stille op med af alternativer i forhold til at lukke de her tre lægevagter, siger Martin Kelkelund.

Lægen behøver ikke være til stede

Alternativet kan godt lade sig gøre med læger, selvom de ikke fysisk behøver at være til stede, men giver konsultation over nettet, mener Martin Kelkelund.

- Der anvender man jo – for nu at bruge det udtryk – rigtige læger. Der anvendes speciallæger både i almen medicin og visse andre specialer.

Lægen kan sidde hvor som helst og også byde ind med de timer, der er mulige for ham eller hende. Patienten booker en tid og stiller spørgsmål til lægen på skærmen. Det er ifølge Anna Svarre Jakobsen, HejDoktors virksomhedsansvarlige læge, ”alt mellem himmel og jord”.

- Spørgsmålene til vores læger kan typisk være om en flænge i knæet, glemte p-piller, kløende udslæt og blodtryksmedicin, siger Anna Svarre Jakobsen.

Borgmester: Det her er næstbedste løsning

I første omgang tilbyder netfirmaet en videolægevagt i Frederikshavn Kommune. Borgmester Birgit Hansen (Venstre) er i udgangspunktet positiv.

- Det optimale er en læge, der er fysisk til stede i rummet, men det næstbedste kan være den her løsning. Det er rigtig godt, at det er en læge, fordi læger er vant til at stille diagnoser, og det er læger, der er vant til at vurdere om der skal indlægges. Det lyder spændende og jeg håber også at det er noget af det, som regionsrådet vil kigge på, siger Birgit Hansen.

Thomas Tøttrup håber på en hurtig tilbagemelding fra regionen.

- Vi er glade for, at regionen allerede nu har sagt, at det er et bemandingsspørgsmål og ikke et økonomisk spørgsmål. For vi har bemandingen, og regionen har økonomien. Så vi burde ikke være langt fra en aftale, siger Thomas Tøttrup fra HejDoktor.

Borgmesteren understreger, at kommunen ikke selv kan bestemme, om den vil bruge videokonsultation, men hun blander sig på vegne af borgerne i en kommune, der har oplevet nedskæringer på akutbiler, sygehusfunktioner og nu vagtlægeordningen.

- Det her handler om tryghed. Og også borgerne i Skagen har behov for vagtlæge. Der er det vigtigt at råbe op og så sige, at nu er det ved at være nok, og vi vil gerne sikre, at I, regionen, kigger på alle de modeller, der er, siger Birgit Hansen.

- Region Nordjylland har bestemt været en af dem, der har turdet at tænke nyt. Men det er lidt, som om det er blevet glemt i den her sag, siger Thomas Tøttrup, medindehaver af HejDoktor.


Lægemangel i Nordjylland

def_thumb,50_percent

play Firma: Lægemangel kan løses via mobilen

250220 Demonstration lægevagt

play TV: Borgere demonstrerede mod lukning af lægevagter

default_thumb

play Lægevagter lukker: - Sygeplejersker kan overtage opgaver

260120 Vagtlæge

Regionen er på vej med alternativer efter vagtlægelukninger

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland