Folketingspolitiker er chokeret og opfordrer til rettidig omhu

To bilister fik et chok søndag aften.

Et tilsyneladende bevidst væltet lå indover kørebanen på Møldrupvej ved Arden i Nordjylland, hvor en kvindelig bilist først nåede at stoppe op, før en modkørende var mere uheldig og ramte ind i træet. 

Heldigvis for den forulykkede skete der dog ingen personskade, men 'kun' materiel skade på bilen. 

Preben Bang Henriksen (V) er bekymret for udviklingen.
Preben Bang Henriksen (V) er bekymret for udviklingen.

Nordjyllands Politi kigger med alvorlige øjne på sagen, og det gør en nordjysk folketingspolitiker i den grad også. 

- Jeg blev noget chokeret, lyder det fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, da han tidligt i morges hørte om hændelsen. 

- Der er nu for anden gang tale om folk, der bevidst udsætter andre for livsfare. Det her sker ved nattetid, så der er ingen tvivl om meningen. Man er ude på at skabe fare for andre. Det er en meget grov forbrydelse. 

Politiet modtog anmeldelsen klokken 22.55 søndag aften, før de sendte flere patruljer afsted - heriblandt hundepatruljer. 

Kan have fatale konsekvenser

For få uger siden var der en lignende sag fra Sorø på Sjælland, hvor en 55-årig bilist mistede livet.

Det får Preben Bang Henriksen til at frygte en tendens. 

- Jeg har aldrig hørt om det her tidligere i mit liv, og pludselig oplever jeg inden for en måned to tilfælde. Det får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, fortæller Preben Bang Henriksen med forfærdelse. 

- Nu skal vi sørge for, at den her sport ikke går hen og bliver mode. 

Sagen fra Sorø viser, at 'moden' kan have det mest ulykkelige udfald, når man kommer i bil, men Preben Bang er også bekymret for især motorcyklister, som kan være i endnu større fare. 

Politisk redegørelse

- De straffe, jeg kan se i min lovsamling, er i hvert fald latterlige små, og de har ikke den præventive virkning, som straf skal have. 

Det siger Preben Bang Henriksen om de straffe til gerningsmænd fra lignende sager, og han anmoder nu om rettidig omhu, hvorfor han også har kontaktet Justitsminister, Peter Hummelgaard (S). 

- Jeg vil have justitsministeren til konkret at redegøre for, hvilke straffe, vi har haft inden for de senere år, lyder det fra Preben Bang Henriksen. 

- Vi skal udvise rettidig omhu, og nu beder jeg i hvert fald justitsministeren om at redegøre for, hvad straffen de facto er for den her slags forseelser. 

Derudover forventer han også at få at vide, hvor mange tilfælde, der har været i Danmark. 

STRAFFELOVEN § 252

  1. Med fængsel indtil 8 år straffes den, der for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs vis forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.

  2. Stk. 2.

    På samme måde straffes den, der på hensynsløs måde forvolder fare for, at nogen smittes med en livstruende og uhelbredelig sygdom.

  3. Stk. 3.

    Justitsministeren fastsætter efter forhandling med ministeren for sundhed og forebyggelse, hvilke sygdomme der er omfattet af stk. 2.

    Kilde: Danskelove.dk/straffeloven

Nordjyllands Politi har oplyst, at de kigger på denne sag efter paragraf 252 om fareforvoldelse, der kan give op til otte års fængsel, men der er altså langt fra teori til praksis ifølge Preben Bang Henriksen i forhold til strafudmåling. 

Folketingspolitikeren fra Venstre appellerer også til at være opmærksom på, at sådanne sager allokerer store politistyrker. 

- Man slipper uden at betale for politiet. Man må vide, at når man gør det, at det allokerer mange politienheder, der tages fra andre vigtige opgaver. Det er også et vigtigt aspekt, slutter Preben Bang Henriksen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland