Fra fritidsprojekt til millionvirksomhed: Nu må Hadsund-virksomhed flytte

Det startede som en ide på et værelse tilbage i 2009. I dag driver vennerne Kim Brøndum Larsen, Allan Holm Jørgensen og Peter Castberg Knudsen millionforretningen Powercon, som på bare fem år er gået fra 17 til 120 medarbejdere.

Først var det udstyr til vindmøller, så blev det landstrømsanlæg til norden og Europa - og nu har de lige landet en kæmpe ordre på et landstrømsanlæg, der skal leveres til Miami i USA. 

Peter Castberg Knudsen, Kim Brøndum Larsen og Allan Holm Jørgensen, som er mændene bag Powercon i Hadsund, havde ikke regnet med, at de her 14 år efter de fik en lysende ide, skulle stå med en millionforretning og 120 medarbejdere. 

- Vi gjorde det ikke, fordi vi havde ambitioner om, at det skulle blive en stor virksomhed, vi gjorde det, fordi det var sjovt, og fordi vi godt kan lide teknikken bag, siger Kim Brøndum Larsen, der er partner og CEO i Powercon.

Powercon leverer og udvikler landstrømsanlæg til skibe- og krydstogsskibe, så de kan sættes til strøm, når de kommer i havn og på den måde undgå at stå i tomgang og udlede en masse CO2. 

- Landstrøm er en del af den grønne omstilling, hvor man kan reducere noget forurening fra skibe, som man ellers ikke ville kunne mindske lige så hurtigt og ligeså effektivt, siger Peter Castberg Knudsen, som er partner og CCO.  

Startede på gæsteværelset

Powercon blev stiftet i 2009 i et ekstra værelse hjemme hos Kim Brøndum Larsen. Dengang var det et fritidsprojekt, hvor de alle tre arbejdede ved siden af - men det blev en kort periode, for virksomhedens vækst tog hurtigt fart. 

Og det, selvom de ingen erfaring havde i at starte egen virksomhed og gå selvstændig. 

Powercon startede med at lave udstyr til vindmøller. De tre partnere kom alle fra vindmølleindustrien - og det var også interessen for vindmøller og testudstyr, der gjorde, at de endte med at blive førende inden for landstrømsanlæg. 

- Nogle af de produkter, som vindmølleindustrien var gode til at lave, fandt vi ud af, der var andre områder, der også kunne bruge den slags produkter, og det betød vi kunne tage noget af den lærdom vi havde fra den danske vindmølleindustri og overføre det til det maritime område, siger Allan Holm Jørgensen, der er partner og CTO. 

Men det var en helt ny verden for de tre venner at starte op som selvstændige. 

- Det var til tider hårdt, fordi man naturligt arbejder lidt mere end normalt, men det var også nyt for os at træde ind i den rolle og skabe en virksomhed, få det oprettet og alt det, der hører med, siger Peter Castberg Knudsen. 

Fra 17 til 120 medarbejdere 

Siden de startede Powercon er det kun gået en vej. På bare fem år er de gået fra 17 til 120 medarbejdere, hvor 100 holder til på hovedsædet i Hadsund og 20 i en anden afdeling i Hinnerup. 

Powercon har altid arbejdet i fleksible løsninger, hvor de for eksempel pakker ned i containere, så så meget som muligt er samlet på forhånd og er nemt at håndtere. Det tror de blandt andet er en af grundene til den store succes. 

- Jeg tror, vi har fundet et rigtig godt match mellem nogle tekniske kompetencer, som vi og alle vores kollegaer i dag besidder,  og så har vi fundet en god metode til at ramme et marked, hvor vores konkurrenter måske har haft en anden tilgang til at producere det udstyr, og derfor har vi fået en succes, siger Peter Castberg Knudsen og bliver bakket op af Allan Holm Jørgensen. 

- Vi laver nogle fleksible løsninger til kunderne, der samtidig har haft den rigtige pris og det har gjort det tilgængeligt at komme ind i markedet. 

Torsdag var der første spadestik på byggegrunden i Hobro, hvor Powercons nye hovedsæde skal ligge. Efter planen flytter de omkring 100 medarbejdere ind til årsskiftet.
Torsdag var der første spadestik på byggegrunden i Hobro, hvor Powercons nye hovedsæde skal ligge. Efter planen flytter de omkring 100 medarbejdere ind til årsskiftet.
Foto: Pia Egeberg / TV2 Nord

Nyt domicil i Hobro

Den massive vækst - også på medarbejdersiden - betyder nu, at de ved årsskiftet siger farvel til deres domicil i Hadsund. Men de flytter ikke langt. For Powercon har netop haft første spadestik til deres nye domicil - i Hobro. 

- Vi vil gerne beholde alle vores gode medarbejdere, og samtidig har vi flere pendlere fra både syd- og nord, så det er også attraktivt at komme tættere på motorvejen, siger Peter Castberg Knudsen og pointerer, at det også var lidt tilfældigt, at Hobro havde den grund, der matchede deres behov. 

- Her er også udviklingsmuligheder og muligheder for tilbygninger, siger han og forklarer, at de allerede inden byggeriet gik i gang måtte tilføje en ekstra etage. 

I dag har de nemlig opsat små barakker udenfor domicilet i Hadsund, og det håber de at slippe for nu. 

- Vi har en plan om at ansætte mellem 25 og 30 mere i 2023, så der skal være plads nok. For vores ambition er at være sammen, og det er vi ikke nu i barakker spredt ud, siger Allan Holm Jørgensen. 

Svært at rekruttere medarbejdere

Men at gå fra 17 til 120 medarbejdere er ikke uden bump på vejen. For Powercon oplever også det store problem, som mange andre virksomheder i Mariagerfjord Kommune, at de har svært ved at rekruttere den rette arbejdskraft, som for eksempel ingeniører. 

-  Når en organisation vokser, er det altid en udfordring, at finde de rigtige medarbejdere og hele tiden få sat de rigtige pladser ind, og få de pladser besat, men heldigvis oplever mange Powercon som en sjov virksomhed at være i, så vi får altid løst udfordringerne, siger Allan Holm Jørgensen. 

Og med udsigt til 25-30 nye medarbejdere i 2023, er der lagt op til endnu mere vækst. Det er primært i udlandet, at Powercon sælger deres landstrømsanlæg, men de håber på, at det bliver mere udbredt i Danmark. De har blandt andet sat landstrømsanlæg op til Molslinjen i Aarhus - og så har de netop landet en stor ordre, der skal leveres til Miami i USA.

- Det handler nu om at se, hvordan mulighederne er for at etablere afdelinger i andre lande og få det til at fungere, så samarbejdet mellem os her i Danmark og afdelingerne i udlandet fungerer godt, siger Peter Castberg Knudsen. 

Powercon havde i 2022 et overskud på 21,7 millioner før skat. 


Seneste nyt

fra Nordjylland