Skoleelever i stalden: Landbruget mangler arbejdskraft

Flere unge skal få øjnene op for jobs som landmand, slagter og kok. Det er målet for fire nordjyske kommuner, der for tredje år i træk har sat gang i projektet "Slagt og æd", hvor skoleklasser besøger landmænd og laver mad med slagtere og kokke.

8.D fra Søndre Skole i Hobro er på besøg hos landmand Jens Verner Pedersen, der har malkekøer. Klassen er på besøg som en del af undervisningskonceptet ”Slagt og æd”, hvor skoleelever lærer mere om landbrugs-, slagter- og kokkefaget.

- Det er virkelig spændende og sjovt at opleve arbejdsuddannelser, som man ellers ikke ville prøve, og det er sjovt at se alle dyrene, siger Freja Agerbo Lindby, der er elev i 8.D.

Det er tredje år, ”Slagt og Æd”-konceptet kører, og for første gang er Mariagerfjord Kommune også med. Derudover deltager skoleklasser fra Aalborg, Hjørring og Frederikshavn.

Målet er, at flere unge fremover skal vælge en erhvervsuddannelse og gerne inden for landbrug eller gastronomi, da begge brancher tørster efter arbejdskraft.

- Det er vigtigt, fordi der er et stort virksomhedslag, som efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Vi er rigtig godt med i Mariagerfjord Kommune, og der er mange unge, der tager en erhvervsuddannelse, men der er desværre rigtig mange, der tager den uden for kommunen, og de vender måske ikke tilbage, siger Peter Gravlev Bertelsen, der arbejder som erhvervsplaymaker i Mariagerfjord Kommune.

Klassen får en rundvisning på gården og ser de forskellige kostalde. De lærer også om malkningen og køerne og det generelle arbejde som landmand.
Klassen får en rundvisning på gården og ser de forskellige kostalde. De lærer også om malkningen og køerne og det generelle arbejde som landmand.

Mangel på arbejdskraft

I landbruget står mange gårde over for et generationsskifte, men det er svært at tiltrække ung arbejdskraft til faget. Organisationen Landbrug og Fødevarer har estimeret, at der vil mangle 2200 faglærte medarbejdere i landbrugssektoren i 2030.

- Der er mange unge, der nok ikke helt ved, hvad det handler om, og hvordan moderne landbrug ser ud. Det kan godt ske, at der er nogle, der tror, at det er en hel masse knoklearbejde og ingen løn, men jeg tror egentlig, at det handler om manglende indsigt, siger landmand Jens Verner Pedersen.

quote Vi er rigtig godt med i Mariagerfjord Kommune, og der er mange unge, der tager en erhvervsuddannelse, men der er desværre rigtig mange, der tager den uden for kommunen, og de vender måske ikke tilbage.

Peter Gravlev Berthelsen, erhvervsplaymaker Mariagerfjord Kommune

8.D får en rundvisning på gården og ser de forskellige kostalde. De lærer også om malkningen og køerne og det generelle arbejde som landmand.

- Jeg synes, det er sjovere at komme ud og se, hvordan det foregår end bare at se det på et smartboard i klassen, for så får du en fornemmelse af, hvordan det er, siger Benjamin Drap Vetter fra 8.D.

Hans klassekammerat Mathias Søgaard Schaltz er enig i, at det er spændende at komme ud af klasselokalet:

- Jeg synes, det er fedt, at vi laver noget anderledes, end vi normalt gør. Det er godt nok ikke helt mig, for jeg vil hellere være politimand, end jeg vil være bondemand, men det er fedt, siger han.

Udover besøget i kostalden er skoleklasserne også forbi en slagtekalveproducent, og de får også prøvet kræfter med madlavning sammen med en gourmetslagter og en kokkeelev. 

I videoen kan du se hele onsdagens indslag.

Seneste nyt

fra Nordjylland