LIGE NU:

Bang Henriksen går nordjysk enegang om rigsret

Den nordjyske advokat, Venstre-mand og formand for Folketingets retsudvalg er overbevist om, at en rigsret ikke vil finde Inger Støjberg skyldig. Fire andre nordjyske V-politikere støtter derimod en rigsretssag.

Formanden for Folketingets retsudvalg, nordjyske Preben Bang Henriksen (V), vil stemme imod, at der rejses rigsretssag mod partifællen, fhv. integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg fra Hadsund. Det meddelte han torsdag formiddag i Venstres folketingsgruppe.

Samtidig tilsluttede de fire andre nordjysk valgte Venstre-politikere sig gruppens flertal, der støtter en rigsretssag.

De fire - Karsten Lauritzen, Marie Bjerre, Torsten Schack Pedersen og Anne Honoré Østergaard - skriver i en fælles udtalelse, at de ikke kan sidde den alvorlige kritik af forløbet i sagen, der er rejst, overhørig. Uanset at kritikken er rettet mod "en rigtig dygtig og respekteret kollega".

De fire føjer til, at "Venstre er et parti, der står på lov og orden. Det må der ikke rejses tvivl om, når undersøgelseskommissionens anbefalinger er, som de er".

Samlet vil 32 af Venstre-gruppens medlemmer i folketingssalen stemme for, at der rejses en rigsretssag - et forslag, som der allerede inden afslutningen på Venstres gruppemøde var flertal i Folketinget for, efter at Socialdemokratiet valgte at sige ja. Udover Preben Bang Henriksen stemmer otte andre Venstre-medlemmer imod.

Preben Bang Henriksen er, siger han, "overbevist om, at Rigsretten ikke vil finde Inger Støjberg skyldig". Derfor skal sagen slet ikke rejses, mener han.

Venstremanden, der selv er advokat, gør opmærksom på, at Rigsretten skal følge andre principper end kommissionen, der alene har skullet undersøge sagen. I retten gælder straffelovens princip om, at domfældelse forudsætter, at der kan føres bevis for, at den tiltalte har forbrudt sig mod loven.

I den konkrete sag fremgår det af instrukskommssionens rapport, at Inger Støjberg ikke har givet nogen instruks om adskillelse af de indkvarterede asylpar. Spørgsmålet er, om hun ved sin adfærd i 2016 - ikke mindst gennem sin insisteren på at udsende en pressemeddelelse med et bestemt indhold - alligevel har signaleret noget, der af embedsmændene måtte opfattes som en indirekte instruks. Det mener instrukskommissionen og lægger forklaringer fra flere medarbejdere til grund.

Men, siger Preben Bang Henriksen, "Rigsretten vil efter min opfattelse nå et andet resultat på dette helt centrale og afgørende punkt". I en retssag er det ikke den tiltalte, der skal bevise sin uskyld. Det er anklageren - i dette tilfælde Folketinget - der skal føre bevis for det modsatte, siger Venstre-politikeren. 

Preben Bang Henriksens argumenter for at stemme imod, at der anlægges en rigsretssag mod Inger Støjberg:


Anne Honoré Østergaard, Marie Bjerre, Karsten Lauritzen og Torsten Schack Pedersen siger i fællesskab som begrundelse for deres beslutning om at stemme ja til en rigsretssag:

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

80_percent

play Nordjyske piloter drager mod Kreta på mission

25_seconds

play Danmarkspremiere: Teater sender premiereforestilling live til flere tusinde

wohlgemuth teaser vff

play To spillere fra Vendsyssel FF tog til Dubai – nu er de smittet med coronavirus

def_thumb,50_percent

play Salgsvideo går viralt: Nordjysk musiker forsøger at sælge gammelt orgel

Til forsiden

Til forsiden