"Det er en verdensnyhed!" Nordjysk spækhugger fundet - og noget ved den er helt sensationelt

Lærebøgerne om både spækhuggere og redningsaktioner skal skrives om efter det sensationelle fund.

- Det er helt vanvittigt, det her!

Der blev knapt sagt 'hallo!' i telefonen, før begejstringen fra Lars Mikkelsen skvulpede over bord.

Den nordjyske spækhugger-sensation, der sidste år var strandet i næsten en måned i Limfjorden, både i Aalborg og ved fjordens udmunding, er fundet. Og endda i live.

- Det er helt vildt at den stadig lever, faktisk en sensation. En ting er at den forsvandt fra Hals, og at den har overlevet. Men den lå i en måned, hvor vi troede den ikke ville overleve og havde alverdens sygdomstegn, siger Lars Mikkelsen, naturfotograf og en del af organisationen Delfiner i Danmark – Beredskabet for havpattedyr.

Spækhuggeren fra Nordjylland - der i øvrigt er verdens største delfinart - er nu spottet nord for Göteborg.

Se flere billeder på den svenske artsportal HÉR.

Faktisk blev den set i svensk farvand tilbage i efteråret 2022, men dengang kunne det ikke dokumenteres med 100 procents nøjagtighed, at det var dén, fortæller Lars Mikkelsen.

Men det kan det nu.

- På den svenske artsportal kom der to observationer i fredags hvor et af billederne er så godt, at vi får et match. Derudover er der indicierne; der findes ikke mange spækhuggere med kollapset finne, alene i naturen, forklarer han.

Se billederne der dokumenterer det er samme hval hér:

Spækhugger Danmark 2022 - Sverige 2023

En kollapset finne ses mest i fangeskab. Han konsulterede derudover en af verdens førrende eksperter i spækhugger-registrering, PhD Eve Jourdain, fra Norwegian Orca Survey:

- Hun er 1000 procent sikker, siger han.

Begejstret hval-ven

Også hos en af spækhuggerens nærmeste menneskelige bekendtskaber, vildtkonsulenten Ivar Høst, der var helt tæt på den kæmpestore delfin flere gange, vækker nyheden glæde.

- Jeg er enormt begejstret, siger han.

- Og det er jeg nok fordi det er et dyr jeg brugte rigtig meget tid på sidste forår. Dengang med stor begesjtring, men jo også det åbne spørgsmål om, hvad pokker der nu sker, fortsætter vildtkonsulenten.

Ivar Høst
Foto: Thomas Gaardsmand / TV2 Nord

Han indrømmer derfor, at han længselsfuldt har spejdet efter hval-vennen.

- Når jeg har været ved kysten, har jeg da skævet lidt ud over vandet, og tænkt: Det kan jo være vi får besøg, siger han.

Grundet sildestimer og placeringen af hvalen i svensk farvand, er der en chance for, at den igen bevæger sig mod Nordjylland. Lige nu er den i en lige linje øst for Skagen.

Langer ud efter "eksperter"

Både Ivar Høst og Lars Mikkelsen er begejstrede over at den redningsaktion, hvor de møvede den kæmpestore hval fri af en mudderbanke i nordjysk farvand, lykkedes.

- Vi gav den, den chance, vi syntes, vi kunne og havde egentlig is i maven, selvom der var en overgang, hvor vi ikke syntes, det så for godt ud, siger Ivar Høst, og tilføjer:

- Hold da op, hvor det godt, vi ikke gjorde noget andet end skubbe lidt til den!

Der var nemlig snak om, at hvalen, grundet dens tilstand, hvor den lå stille på lavt vand med mågerne hakkende i dens overflade, skulle aflives.

- Vi har lært en helt masse, og det var godt, vi ikke aflivede den, siger Lars Mikkelsen, der har både set og svømmet med de store dyr i tusindvis.

- Det her bliver en verdensnyhed! Man skal til at skrive lærebøgerne om, siger han, og henviser til hvor mirakuløst det er, at det syge dyr stadig er i live, den dag i dag.

Samtidig langer han ud efter de eksperter, der talte om at 'lade naturen gå sin gang.'

- Vi fik jo lidt kritik af nogle selvbestaltede - og bestaltede, Sebastian Klein blandt andre - eksperter for redningsaktionen, så lærebøgerne skal også skrives om i forhold til redning.

- Andre steder der strander hvaler og delfiner, laves der en kæmpe indsats. Så selvfølgelig skal man give det et shot, når det sker her, siger han.

Er denne hval et specielt tilfælde eller siger den noget om spækhuggere generelt?

- Nej, det tror jeg ikke. Den viste alle tegn på, at den var døende. Var den syg, psykisk - eller var det en influenza? Vi var jo selv ved at kigge på aflivningsmetoder, for at være humane. Hvorfor skulle det her være en 'superspækhugger'?


Seneste nyt

fra Nordjylland