Ekspert er stadig forundret: - Spækhugger var absolut et mysterium

Meget af Danmark fulgte med, da en helt bestemt spækhugger lå i Limfjorden i foråret.

Stream “Året der gik” her eller se programmet i bunden af denne artikel.

Sjældent har en spækhugger fået så markant menneskelig opmærksomhed, som den der lå i Limfjorden ved Nørre Uttrup Lystbådehavn i omkring en måned

Både fagkyndige og interesserede fulgte ivrigt med i udviklingen, hvor man undervejs forventede, at den ville dø. Deriblandt var vildtkonsulent Ivar Høst. 

quote Ens hverdag blev vendt fuldstændig på hovedet, fordi spækhuggeren fyldte næsten alt

Ivar Høst

- Vi må bare erkende at ved mange af de her dyr, så tror vi, at vi ved en helt masse, men det gør vi bare ikke. Den her (spækhuggeren, red.) er absolut et mysterium. At ligge uden egentlig at tage føde til sig i en måned, lade mågerne hakke i sig uden at reagere på det, og så pludselig, som om intet var hændt, så svømmer den igen, siger Ivar Høst. 

- Det er store dyr, og de har rigtig mange reserver at tære på. Noget kunne tyde på, at de har mange flere reserver, end vi egentlig tror. 

Ivar Høst blev landskendt 

Da spækhuggeren strandede i Limfjorden, var det Ivar Høst, som var den mest brugte ekspert. Han gav massevis af statusopdateringer fra spækhuggeren til diverse medier, og dermed blev vildtkonsulentens liv forandret for en måned. 

- Det var lidt specielt. Ens hverdag blev vendt fuldstændig på hovedet, fordi spækhuggeren fyldte næsten alt. I hvert fald skulle den passes ind i alt, hvad man ellers skulle lave. Det blev til daglige tilsyn, så der var meget fokus på den og også på mig, siger han. 

Lever i dag 

Ligesom Ivar Høst lever spækhuggeren i dag i mindre opmærksomhed end i foråret. Meget tyder på, at den lever i bedste velgående. Der er nemlig set en lignende spækhugger ved Sveriges vestkyst. 

- Nogle af dem der er skrappe, har set på rygfinnens størrelse, form og så videre og vurderet afstanden fra rygfinnen til næsen. De siger, at med mere end 90 procents sikkerhed, er det den samme spækhugger, som vi havde i Limfjorden, siger Ivar Høst.  

Ifølge vildtkonsulenten kan vi meget vel se lignende dyr i fremtiden i det nordjyske. 

- Det kunne tyde på, at der er nogle ting, som er under forandring. For nogle år siden havde vi sejhvalen i Mariagerfjord, og så havde vi spækhuggeren i Limfjorden. Så havde vi hvalrossen, der besøgte nordkysten og Læsø. Jeg vil ikke være overrasket, hvis vi får besøg af spændende og eksotiske dyr, siger han. 

Og måske kommer selvsamme spækhugger tilbage til Nordjylland. 

- Det vil jeg slet ikke afvise. Det tror jeg faktisk godt, vi kunne komme til, fordi hvis den svømmer rundt i Kattegat og nu besøger svenskerne, så tror jeg sagtens, den kunne komme over til os igen, siger han. 

Hør meget mere om 2022 i programmerne "Året der gik" herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland