Efter misbrug af CPR-numre: Minister er ikke klar til at ændre lovgivning med det samme

En arbejdsgruppe skal se på muligheden for at kunne slette falske oplysninger i patientjournaler, lyder det i et svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Der er ikke udsigt til en hurtig ændring i lovgivningen, når det kommer til muligheden for at slette urigtige oplysninger i patientjournaler. 

Det står klart, efter at det nordjyske folketingsmedlem Anne Honoré Østergaard (V) har stillet et spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om sagen, hvor en kvinde igennem længere tid svindlede sig til over 6000 morfinpiller.

Det gik blandt andet ud over Frederikke Johnsen fra Aalborg, som er en af de 41 personer, der har været udsat for omfattende svindel med CPR-numre. Hun er på grund af svindlen nu stemplet som morfinmisbruger i sin journal. 

OPSUMMERING AF SAGEN

  • En 42-årig kvinde, der bor på Sjælland, har siden 2015 misbrugt 41 CPR-numre over hele landet til at få udskrevet flere end 6000 morfinpiller hos vagtlægerne.

  • Èn af ofrene var Frederikke Johnsen fra Aalborg. Hendes CPR-nummer blev misbrugt af storsvindleren, der ringede til vagtlægen for at få udleveret store mængder morfinpiller i hendes navn.

  • 208 piller blev udskrevet i Frederikkes navn. Siden da har hun i tre år kæmpet for at få fjernet ordet 'morfinmisbrug' fra sin journal, men uden held.

  • Pillerne er blevet udskrevet, selvom den slags vanedannende medicin kun må blive udskrevet ved personligt fremmøde.

Vil have lovgivning ændret

Ifølge en gældende bekendtgørelse om patientjournaler må oplysninger i patientjournaler ikke slettes eller gøres ulæselige. 

På baggrund af sagen ønsker Venstres Anne Honoré Østergaard at få lovgivningen ændret, så man som borger selv kan fjerne urigtige oplysninger fra sin patientjournal. 

Der er tale om en lovgivning, der ikke er fulgt med tiden, mener hun. 

Det nordjyske folketingsmedlem ønsker derfor, at lovgivningen laves om af hensyn til borgerne, men også af hensyn til lægerne, fordi de ikke skal ende med at stå i en situation, hvor de kan komme til at handle uhensigtsmæssigt ved for eksempel at fejlmedicinere. 

Anne Honoré Østergaard har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om han vil ændre loven, så det i særlige tilfælde som Frederikke Johnsens bliver muligt at slette oplysninger i patientjournaler, hvis personer har været udsat for identitetstyveri.
Anne Honoré Østergaard har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), om han vil ændre loven, så det i særlige tilfælde som Frederikke Johnsens bliver muligt at slette oplysninger i patientjournaler, hvis personer har været udsat for identitetstyveri.
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Afventer arbejdsgruppe

Tidligere i denne måned stillede Anne Honoré Østergaard (V) følgende spørgsmål om sagen til sundhedsminister Magnus Heunicke (S):

- Vil ministeren tage initiativ til at ændre gældende lovgivning, så det i helt særlige tilfælde bliver muligt at slette i patientjournaler, således at personer, som har været udsat for identitetstyveri, ikke permanent fremgår som for eksempel pillemisbrugere?

Og onsdag fik hun svar. Ministeren har ikke umiddelbart i sinde at ændre loven.

- Sundhedsministeriet har i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed igangsat et arbejde med at se på modeller for, om og hvordan det skal være muligt at slette, blokere eller berigtige oplysninger, der indgår i patientjournalen. Jeg afventer dette arbejde, før jeg vil lægge mig fast på en konkret model.

- Burde være en selvfølgelighed

Det var ikke det svar, Anne Honoré Østergaard havde håbet på.

- Jeg mener jo, at sagen er enkel: Man skal selvfølgelig kunne slette forkerte oplysninger i journaler. Især ved identitetstyveri, lyder Anne Honoré Østergaards reaktion på Magnus Heunickes svar.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor ministeren ikke vil tage stilling, og hvorfor han har behov for at gemme sig bag en arbejdsgruppe i noget, der burde være en selvfølgelighed, fortsætter hun.

Der er ikke meldt nogen dato ud for, hvornår Styrelsen for Patientsikkerhed foreligger gruppens arbejde for ministeren.

Der er rejst tiltale mod den 42-årige kvinde, som ifølge anklagemyndigheden står bag identitetstyveriet.

Se Frederikke Johnsens historie i videoen her:

Frederikke Johnsen fra Aalborg er en af de 41 danskere, der har fået misbrugt sit CPR-nummer af en storsvindler. Svindlen har haft store konsekvenser for hende, og hun føler sig svigtet af systemet.

    


Seneste nyt

fra Nordjylland