SENESTE NYT:

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

Thisted og Aalborg kommuner er klar til at tage imod afgangselever allerede fra mandag, mens andre nordjyske kommuner er klar tirsdag.

Regeringens udmelding om, at de nordjyske skolers afgangselever kan komme fysisk tilbage til skolebænken i et begrænset omfang, har givet sved på panden hos de nordjyske kommunale skolechefer torsdag. For med en delvis åbning følger en kraftig opfordring til folkeskoleeleverne og deres lærere om at lade sig teste to gange om ugen.

Og denne testopgave er efter aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening blevet en kommunal opgave.

Det betyder, at de nordjyske kommuner nu er i gang med at få et testsystem op at køre, således at afgangselever kan blive testet på skolen. 

Og i Thisted Kommune har man torsdag uddannet de første 11 personer, som allerede fra mandag er klar til at køre ud på 26 kommunale og friskoler, der er i kommunen.

- Vi har et godt samarbejde med Jobcentret, så vi i dag er i gang med at uddanne folk til opgaven, og jeg synes, alle er gået positivt til opgaven også på skolerne, så mange ting er bare klappet, siger sektionsleder for undervisning og fritid i Thisted Kommune, Per Seier Hansen.

Han tilføjer, at de juridiske elementer, som kommunerne og skolerne også har måttet se på som udfordring i forhold til den delvise genåbning og dertilhørende test, vil kunne ordnes via det allerede eksisterende kommunikationsværktøj mellem skoler og forældre; nemlig Aula.

- Jeg mener, vi ret hurtigt igennem Aula kan få de samtykkeerklæringer, vi skal have, så det er jeg ikke så bekymret for, siger Per Seier Hansen.

quote Vi har et godt samarbejde med Jobcentret, så vi i dag er i gang med at uddanne folk til opgaven, og jeg synes, alle er gået positivt til opgaven også på skolerne, så mange ting er bare klappet, siger

Per Seier Hansen, Sektionsleder for undervisning og fritid,Thisted Kommune,

Så let ser man umiddelbart på det i Mariagerfjord Kommune. Her er skolerne klar til at tage imod de ældste elever igen med fysisk fremmøde den 8. marts.

- Vi vil gerne være ordentlig forberedte til opgaven, og der er en del jura i det, som ikke er på plads, samtidig skal vi have et testsystem, der skal fungerer, siger skolechef i Mariagerfjord Kommune, Berit Vinther.

Hun tilføjer, at kommune skal have et meget større poderkorps end tilfældet er i dag, og ligeledes savner hun svar på en række spørgsmål fra Christiansborg.

- Vi kender ikke de præcise regler og retningslinjer for test endnu, for eksempel så ved vi ikke, hvordan vi skal håndtere testsvar, siger Berit Vinther.

Berit Vinther understreger, at alle elever i Mariagerfjord Kommune fortsat vil blive undervist, idet online-undervisningen fortsætter uændret.

Det ved vi om skoleåbninger

De ændrede restriktioner fra regeringens side betyder, at de pågældende elever vender tilbage med 50 procents fremmøde, hvilket vil sige hver anden uge. 

Ligesom man fra politisk side kraftigt opfordrer elever og lærere til at lade sig teste to gange om ugen. Det er således ikke et krav for at kunne komme i skole, at man kan fremvise en negativ corona-test.

Skal selv sørge for test til mandag

I Aalborg Kommune forventer man, at elever og lærere selv har sørget for at blive testet og dermed er klar til igen at komme i skole.

Her er skolerne klar allerede mandag til at slå dørene op for skolernes ældste elever. I hvert fald de fleste steder, idet der på enkelte skoler fysisk kan være en udfordring i forhold til plads.

- Vi regner med, at elever og lærere selv sørger for at blive testet, så de er klar til skole mandag, og i løbet af næste uge, så har vi fra kommunens side et testteam klar, der fremadrettet kan tilbyde test to gange om ugen, siger Mads Rune Jørgensen, skolechef i Aalborg Kommune.

Han tilføjer, at Aalborg Kommune fra næste uge har 50 personer uddannet til at kunne teste.

Klar på tirsdag

I Vesthimmerlands Kommune er man klar til at tage imod afgangselever på tirsdag. Her er man i gang med at uddanne folk, der i forvejen er ansat i kommunen til andre opgaver, til fra tirsdag at kunne tage rundt til skolerne og pode elever og lærere.

- Vi har endnu ikke fået de nye testenheder, men det forventer vi at få inden tirsdag, siger skolechef Anders Norup.

Også Frederikshavn og Hjørring kommuner forventer, at eleverne på skift kommer tilbage til klasselokalerne tirsdag eller i starten af næste uge.

I Frederikshavn Kommune kan dørene slås op "i starten af næste uge", da man der endnu mangler afklaring i forhold til hvordan man skal løse opgaven med at tilbyde test til elever og lærere. Hjørring Kommune er klar tirsdag. 

- Det er vigtigt at komme hurtigt i gang, men samtidig skal vi have balance i test og undervisning, det vil sige, at vi skal have en ordning for hvilke elever, der kommer hvornår, og der også er styr på testkapaciteten, siger skolechef i Hjørring Kommune, Kari Rune Jakobsen.

quote Jeg ved, at man i Kommunernes Landsforenings regi har testene, og de skal bare deles ud, så det har vi lige et par dage til endnu

Mads Rune Jørgensen, skolechef, Aalborg Kommune.

Hjørring Kommune har en aftale med Falck, der i samarbejde med kommunale medarbejdere frem til uge 11 står for at tilbyde test til elever og lærere.

- I uge 11 regner vi med at have vores eget poderkorps, siger Kari Rune Jakobsen og tilføjer, skolerne i Hjørring fortsat mangler at finde ud af, hvilke elever og klasser der skal tilbage hvor og hvornår. 

I Hjørring er der i lighed med mange af de øvrige nordjyske kommuner vinterferie i denne uge, men skolechefen kan godt afsløre, at der for tiden er ekstra mange møder i kalenderen for lederstaben - og meget lidt ferie.

Men sikkert er det, at nogle af afgangseleverne i Hjørring Kommune skal tilbage i fysisk skole tirsdag i næste uge, når vinterferien er slut.

Nye pode-pinde mangler

Ingen af de nordjyske kommuner, som TV2 Nord har talt med torsdag, har modtaget de nye kviktest, som forventes at være dem, der skal bruges til at teste elever og lærere fra næste uge. Der er tale om næse-tests, som blot skal stikkes nogle få centimer op i næsen - modsat de eksisterende kvik-test, hvor podepinden er en del længere. 

Danmark har ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke indkøbt 10 millioner nye tests, og ministeren sagde på et pressemøde i sidste uge, at de første 400.000 tests er allerede i landet, mens de resterende finder vej til Danmark de kommende uger.

- Jeg ved, at man i Kommunernes Landsforenings regi har testene, og de skal bare deles ud, så det har vi lige et par dage til endnu, lyder det optimistisk fra Mads Rune Jørgensen, skolechef i Aalborg Kommune.