Mænd i alderen 20 til 29 år har flere kvinder at vælge mellem i alle nordjyske kommuner - på nær Læsø. Foto: Thomas Nielsen / Ritzau Scanpix

Helt skævt på Læsø: De unge kvinder flygter fra provinsen - se hvordan det står til i din kommune

I udkanten af Danmark er kvinder i alderen 20-29 i undertal. Det går ud over mændene, der har svært ved at finde kærligheden.

Hvis man er mand i landets yderkommuner og på udkig efter en kvindelig kæreste, kan det godt være svært. 

For der er nemlig underskud af kvinder i 20erne i provinsen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som TV2 har kigget nærmere på

I hele 62 af Danmarks 98 kommuner er der mindst 10 procent flere mænd end kvinder i 20'erne.

I ti af disse kommuner, der for de flestes vedkommende ligger i udkanten af landet, er skævvridningen på over 20 procent. 

I Nordjylland ser det værst ud på Læsø, hvor der er 28,57 procent flere mænd i alderen 20 til 29 år end kvinder. 

I byer som København og Aarhus er de unge kvinder i overtal.

Kigger man på Danmark som helhed, er tendensen klar, siger kønsforsker og lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, Kenneth Reinicke.

- I de store byer er der flere unge kvinder, mens mændene har tendens til at være mere til stede i yderkommunerne, siger han.Den kønsmæssige ubalance kan påvirke mændenes muligheder for at finde kærligheden, siger Kenneth Reinicke til TV2.

- Det kan være svært at finde sig en partner, når kvinderne er i undertal, og det kan påvirke mændenes liv.

Det skyldes, at mænd, der lever i parforhold, lever sundere og er bedre til at passe på sig selv, ligesom at det forhøjer manges livskvalitet at være i et forhold.

Kønsforskeren understreger dog, at man kan være selvvalgt single.

Kvinder draget af storbyen

De unge kvinder flytter, fordi de i højere grad end mænd er drevet af de store byer, siger Kenneth Reinicke.

- De flytter på grund af udbuddet af uddannelsesinstitutioner, kulturtilbud, caféliv og muligheder for at gå i byen, hvor mange mænd bliver tilbage og vælger de mere traditionelle ”mandeuddannelser”, som er til stede, hvor de bor.

Som eksempel nævner han tømrer, smed, landmand og murer.

Skal man rette op på den skæve balance, må samfundet blive bedre til at skræddersy tilbud til kvinderne i udkanten af Danmark.

- I dag er mange af de uddannelser, som kvinderne efterspørger, klumpet sammen omkring de attraktive byområder. Hvis man i højere grad kunne læse til eksempelvis designer, journalist eller sygeplejerske i yderkommunerne, ville flere kvinder måske blive, siger kønsforskeren.

Flere kvinder til den nordjyske udkant - bare ikke på Læsø

Set med nordjyske mandebriller går udviklingen den rigtige vej. For i samtlige kommuner er der sket en positiv udvikling, så 'kvindemanglen' er blevet mindre. Bare ikke på Læsø. 

Det viser sig nemlig, at fra 2017 til 2019 er flere kvinder i alderen 20 ti 29 år enten blevet hjemme i deres kommuner, vendt tilbage eller flyttet til de nordjyske kommuner. 

Dermed er de nordjyske mænd ikke tvungne til at udvide søgeradius på Tinder udover kommunegrænsen i samme grad som tidligere. 

Læs også Skatteministeren vil se på damer

Tilbage i 2017 gjorde det ondt på daværende skatteminister Karsten Lauritzen, Venstre, at mændene måtte kigge langt efter kvinderne, der flyttede til storbyerne. 

- Jeg må altså bare sige til de unge kvinder derude at Himmerland og især Vesthimmerland, det er et fantastisk sted at bo. Der er mange rigtigt dejlige mænd der, sagde skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre) med et smil om læben til TV2 Nord i september 2018. 

Og det går altså den rigtige vej, viser tallene fra Danmarks Statistik. Bare ikke på Læsø, hvor der er sket en voldsom stigning på næsten 50 procent i forhold til tallene fra 2017. 

Der er nu 28,57 procent flere mænd end kvinder i alderen 20 til 29 år på Kattegatøen. 

Manglen på kvinder i udkanterne af Danmark har fået TV2 til at lave et nyt datingprogram. 

Nyt program bringer kærlighed til provinsen

Mindst fire sønderjyder har forgæves ledt efter en kæreste i deres hjemstavn.

For at få hjælp til at møde en kvinde at dele livet med har de meldt sig til TV 2's nye datingprogram 'Kærlighed hvor kragerne vender'.

Se første afsnit af ’Kærlighed hvor kragerne vender’ onsdag 4. marts klokken 20 på TV 2 eller når du vil på TV 2 PLAY.