Interessen for at købe bolig er stabil - men i Nordjylland er færrest interesseret i en ny bolig

Det er overraskende, at interessen for boligkøb er stabil, når der er recession, mener ejendomsmæglerkæde.

Hver syvende dansker er interesseret i at købe ny bolig i løbet af det næste halve år. 

Dermed er interessen for boligkøb, som den plejer. Det er på trods af, at renterne er steget, der er inflation og høje energipriser. Det viser en ny undersøgelse, YouGov har foretaget for Home. 

Men kigger man nærmere på tallene, er der store regionale forskelle. Mens hele 19 procent i Region Hovedstaden har planer om boligkøb, er det tal bare ni procent i Nordjylland. Her er færrest nemlig interesseret i at købe nyt. 

Interesse for boligkøb

Herunder kan du se, hvor interessen for boligkøb det første halve år af 2023, er størst.

 • Region Hovedstaden - 19 procent

 • Region Syddanmark - 14 procent

 • Region Midtjylland - 12 procent

 • Region Sjælland - 10 procent

 • Region Nordjylland - 9 procent

Mange lurepassere 

Helt præcist har 14,3 procent af danskerne købsplaner på boligmarkedet de kommende seks måneder. 

- Det er overraskende, at interessen holder sig på det historiske niveau - ikke mindst når man tager i betragtning, hvilke omvæltninger køberne har mærket på markedet i 2022 i form af stigende renter og mindre købekraft på grund af inflationen,  siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent for Home. 

Tallene peger på, at interessen for villa/rækkehus og sommerhus trækker ned, mens lejligheder går frem.

Mange købere lurepasser dog lige nu, og 42 % afventer indtil videre på grund af de højere renter og den kraftige inflation.

Andre 29 % af køberne går efter en mindre eller billigere bolig end først planlagt på grund af de højere renter og inflationen, mens 25 % siger, at deres købsplaner er uændrede, viser målingen.

Gode råd

 1. Renten er dykket fra 6 % til 4 % - det gør det muligt at købe mere bolig. Men husk, renten kan flytte sig meget på kort tid – banken kan ’låse’ den for dig.

 2. Huspriserne har på landsplan oplevet et fald på 6 % i 2022, men mange steder er huse fortsat mere værd end tidligere, og mange boligejere har store friværdier i murstenene.

 3. Er du boligejer – især med fastforrentet lån – kan der vente en stor kursgevinst, når du indfrier lånet eksempelvis ved et salg.

 4. Som køber har du flere boliger at vælge imellem end for et år siden, men som sælger skal du vide, at udbuddet fortsat en del lavere end tiden før corona.

 5. Hvis du er boligsælger, der også skal købe nyt, så regn på ’bytteprisen’. Er dit hjem faldet i pris, så er boligen, du overvejer at købe, det nok også.

 6. Tænk på dine behov og ønsker. Køb med langsigtede briller gør prisfaldet her-og-nu mindre vigtigt – over tid bliver en ejerbolig typisk mere værd.

Kilde: Home


Seneste nyt

fra Nordjylland