Krudt og kæledyr: Her er dyrlægens bedste råd

Både hunde- og katteejere kan med fordel begynde i rigtig god tid med at forberede deres dyr på nytårsaften.

Årets affyring af nytårskrudt er for alvor skudt i gang. Mens det er til stor glæde for nogle, så er det med stor sorg for andre. Især hos mange kæledyrsejere, der hvert år frygter for årets fyrværkerishow. 

 - Det er de høje uventet lyde, der kommer, som er med til at skræmme dyrene. En støvsuger er for eksempel en konstant lyd, som de genkender, da den bliver brugt hele året, hvorimod fyrværkeri kun er denne ene gang om året, fortæller Josephine Hyldahl, der er dyrlæge hos AniCura Aalborg City Syd.

Start i god tid

Når det kommer til de gode råd til kæledyrsejerne, så er det bedste råd nok ikke så meget værd på nuværende tidspunkt. Dog vil det allerede nu være en god ide at tage det med sig til nytårsaften 2023. 

- Det allerbedste er at starte træningen af sine kæledyr den 1. januar og forberede sig på næste års nytårsaften. Hvis man begynder træning nu her tre dage før, så er det svært, og det ender sjældent med resultat, forklarer Josephine Hyldahl, mens hun forklarer, hvad man kan gøre for at hjælpe sine dyr allerede til den kommende nytårsaften.

-  Det handler om at holde dem så trygge så muligt og ikke lade dem være alene hjemme. 

Her kan du se de mange råd for hundeejere:

hund gode råd
Foto: AniCura Dyrehospitalet City Syd

Altid i snor

Josephine Hyldahl har også nogle mere specifikke råd til hunde- og katteejerne. 

- Man bør ikke lukke sin hund ud i haven, selvom den er vant til det, og haven er indhegnet, fordi der kan ske meget uforventet, som gør, at hundene ikke agerer som normalt. I stedet bør man gå en god lang tur fra formiddagen og få brugt noget energi, forklarer dyrlægen, mens hun understreger en af de nok vigtigste regler for hundeejerne. 

- Hav altid din hund i snor lige meget hvad. 

Også katteejerne kan med fordel benytte sig af ikke at sende sine katte ud i disse dage. 

 - Hold dem hjemme. Det kan være ren tortur for nogle katte ikke at komme ud, så det er også en vurderingssag fra kat til kat, men man risikerer, at de løber væk, fordi de bliver forskrækket, så hvis man kan så hold dem inde, lyder opfordringen. 

Her kan du se de mange gode råd for katteejere:

kat gode råd
Foto: AniCura Dyrehospitalet City Syd

Snak med din dyrlæge i god tid

Generelt er der også flere basale råd, som man med fordel kan benytte sig af.  

- Når det gælder både kat og hund, så kan man med fordel skabe noget andet larm ved for eksempel at sætte noget musik på. Man kan også rulle gardinerne ned, så man undgår de her lysglimt ikke kommer ind, og så handler det om at være sammen med dem og hold øje, fastslår Josephine Hyldahl. 

Er de basale råd ikke helt nok, så kan det også være en rigtig god ide at snakke med sin dyrlæge om mulige løsninger. 

- Man kan give flere former for håndkøbsmedicin for at hjælpe med at berolige dem. Er det ikke nok, så kan man også snakke med sin dyrlæge om at kombinere noget håndkøbsmedicin med noget receptmedicin, forklarer Josephine Hyldahl. 

- Det er dog vigtigt, at man tager fat i sin dyrlæge i god tid og faktisk senest i starten af december, da meget af medicinen virker bedst, hvis dyrene får det over en længere periode. Samtidig ender medicinen oftest i restordrer i denne tid. 


Seneste nyt

fra Nordjylland