Mødrehjælpen efterlyser coronaregler for samvær: - Vi svigter rigtig mange børn lige nu

Nordjyske skilsmissebørn kommer i klemme mellem forældrene, fordi der ikke er lavet særlige samværsregler, der kan gælde under coronakrisen.

Uklare retningslinjer for samvær under corona har klare konsekvenser for børn i skilsmissefamilier, ifølge Mødrehjælpen. Siden 11. marts har de fået mange henvendelser fra frustrerede forældre.

- Vi har oplevet, at konflikterne er blevet mere voldsomme under corona. Det skyldes blandt andet, at retningslinjerne fra Familieretshuset ikke har været klare, lyder det fra Trine Schaldemose, vicedirektør i Mødrehjælpen.

quote Det er børnene, det går ud over. De er i midten af det hele.

Trine Schaldemose, vicedirektør i Mødrehjælpen

Det er Familieretshuset, som udstikker reglerne for blandt andet samvær. Og ifølge Trine Schaldemose er formuleringerne for upræcise, og det er dybt problematisk.

- I vejledningerne for samvær står der ’overvej’ eller find selv ud af det. Og når der står 'overvej', er det op til fortolkning og forhandling. Hvis en forælder får symptomer, så står der, at man kan ’overveje’, om barnet skal afleveres til den anden, og det giver virkelig mange problemer. 

Ifølge Trine Schaldemose kan konflikterne også tage udgangspunkt i, om barnet for eksempel er raskt nok til samvær.

- Lige nu giver vi børnene et kæmpe ansvar i de her konflikter. De kommer til at være med til at fortolke retningslinjerne og bliver involveret i en dialog om, hvorvidt de vil blive hos den ene eller anden forælder.

Den yderligere konfliktoptrapning rammer børnene hårdt, fordi mange i forvejen har det svært på grund af corona, og derfor har særligt brug for stabile relationer, fortæller Trine Schaldemose.

- Vi svigter rigtig mange børn lige nu. Børnene mistrives, de får ondt i maven, de holder op med at lege, siger vicedirektøren, og forklarer, at det primært gælder familier med et konfliktniveau, der i forvejen er højt. 

- Det kan vi ikke være tjent med

Det nordjyske folketingsmedlem Per Larsen (K) anerkender udfordringerne og vil gå videre med sagen.

- Jeg har set de her retningslinjer, og de er meget løst formuleret og op til forældrene selv at finde ud af det. Det kan gøre det ekstra vanskeligt i samværssager, hvor der i forvejen er konflikter.

- Jeg vil tage fat i ministeren, for det her kan vi ikke være tjent med. De børn har krav på at få et ordentligt samvær, siger Per Larsen (K), der er medlem af Social- og Ældreudvalget.

Han peger både på bedre vejledning og mindre ventetid i Familieretshuset som løsninger. Hos Mødrehjælpen håber man på snarlig handling.

- Vores appel er, at man i fællesskab går ind og laver nogle regler for samvær, så børnene helt trygt kan se både deres mor og far, siger Trine Schaldemose.

TV2 Nord har søndag forsøgt at få et interview med den ansvarlige minister på området, Social- og Ældreminister Astrid Krag, men det har ikke været muligt. Ministerens presseafdeling henviser til de gældende vejledninger på Familieretshusets hjemmeside.


Seneste nyt

fra Nordjylland