Nu kaster selv minkavler-forening håndklædet i ringen: - Det er et overstået kapitel

Efter flere års kamp opløses Nordjyllands Pelsdyrsforening, når erstatningerne er i hus.

1. januar 2023 blev det igen lovligt at holde mink i Danmark. 

Men der er ikke mange af de tidligere minkavlere, som vender tilbage til erhvervet efter alle landets mink blev slået ihjel i 2020. 

Nu opløses de fleste pelsdyravlerforeninger, når de sidste erstatninger er delt ud til minkavlerne - ikke kun i Nordjylland - for hos foreningerne er der stort ikke nogle medlemmer tilbage at repræsentere. 

- Det er en konsekvens af, hvad der er sket. Hele vores levebrød blev slået ned i 2020, og så var der næsten ikke mere at kæmpe for. I hvert fald ikke for det, som vi plejer, siger Formand for Nordjyllands Pelsdyrforening, Ole Bakke. 

quote Jeg ser ingen grund til at starte op igen

Ole Bakke, Formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening

Han var selv minkavler, men nu skal han altså finde noget andet at lave. 

- Jeg er født og opvokset på en minkfarm. Jeg har haft det lige fra barnsben af. Min far havde også mink, og den farm havde jeg overtaget.

Men nu ser Ole Bakke altså ikke en fremtid i erhvervet, og derfor stopper han selv og foreningen. 

Opløsning længe undervejs

Siden Kopenhagen Fur lukkede har Nordjyllands Pelsdyravlerforening vidst, at opløsningen ville blive en konsekvens af det. Herfra var der ikke meget tilbage for erhvervet. 

Siden minkskandalen er det kun gået en vej for de danske minkavlere. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2019 800 minkavlere i Danmark, men siden det blev lovligt 1. januar i år, har Fødevarestyrelsen kun registreret tre, som er vendt tilbage til erhvervet, på landsplan. 

- Det bliver ikke lige så stort som før, men jeg håber, at dem, som starter op igen, kan få et levebrød ud af det, siger Ole Bakke.

Han var selv hurtig til at tage beslutningen om ikke at vende tilbage til erhvervet. 

- Det er to år siden, det startede. Og der havde jeg taget beslutningen om, at det ville jeg ikke starte op med igen. Det blev for besværligt, der var for meget at kæmpe imod og starte op igen. Det er et overstået kapitel for mig, siger Ole Bakke.

- Alle vores moderdyr og avlsdyr, som vi har fremavlet de sidste 90 år, er blevet taget fra os, derfor ser jeg ingen grund til at starte op igen.

Forbud på vej

Minkbranchen kan også forvente endnu en forhindring for de få tilbagevendte minkavlere i Danmark.

Modeindustrien forlanger nemlig, at der sættes en stopper for pelsavl i EU-landene. Det skriver World Animal Protection DK i en pressemeddelelse.

Her har 38 europæiske modefirmaer torsdag afleveret et brev til EU's kommissærer, hvor de bakker op om et 'Fur free Europe'. 

Et 'Fur Free Europe' står for et totalforbud mod pelsavl i EU. Bag det lægger et borgerinitiativ, som på kun ni måneer har fået mere end 1,7 millioner EU-borgeres underskrift. 

Træder forbuddet i kraft bliver det endnu et benspend for minkavlere, og så er det ved at se endegyldigt slut ud for erhvervet i Danmark. 

- Det er sørgmodigt, det er der mange minkavlere, der synes. Det er bundærgerligt, at sådan et stort flagskib for Danmark skal gå ned, siger Ole Bakke.


Seneste nyt

fra Nordjylland