Plettet Mudderklire, Lønstrup 16. oktober 2020. Den er nært beslægtet med den europæiske Mudderklire, der er en ret almindelig trækgæst i Danmark.   Foto: Søren Skov

Ny fugleart for Nordjylland

Nordamerikansk vadefugl på afveje kan ses ved Lønstrup.

En sjælden nordamerikansk vadefugl kan netop nu ses ved Lønstrup, idet stensætningen nord for byen er blevet tilholdssted for en Plettet Mudderklire, der yngler i USA og Canada og overvintrer i Syd-og Mellemamerika.

Det er kun tredje gang, at en Plettet Mudderklire ses i Danmark - og første gang, at den er blevet set i Nordjylland.

Det fortæller den nordjyske naturjournalist og forfatter Søren Skov.

Plettet Mudderklire har sit navn, da den i sommerdraget er tydeligt plettet på undersiden. Fuglen ved Lønstrup er en ungfugl, der ikke har pletter.

I flugten kan den bl.a. skelnes fra den europæiske Mudderklire ved at den har et ufuldstændigt vingebånd, der ikke når helt ind til kroppen Foto: Søren Skov

Ligesom andre unge vadefugle trækker den plettede mudderklire om sensommeren fra yngleområdet, hvor de vokset op, uden selskab af deres forældre - det er ganske enkelt indkodet i deres DNA, hvor de skal flyve hen for at overvintre.

- Selv om de unge fugle begiver sig på et flere tusinde kilometer lang rejse træk på egen hånd, volder det normalt ingen besvær for dem at finde vej fra det ene kontinent til det andet, men fuglen ved Lønstrup er tydeligvis fløjet flere tusinde kilometer forkert. Måske fordi en stærk storm over Atlanterhavet har bragt den ud af kurs, så den er fløjet til Europa og her er nået frem til Lønstrup, siger Søren Skov til TV2 Nord.

Læs også Sjælden delfin på besøg i Skagen