LIGE NU:

Ny rapport: Sidste år mistede 28 personer livet i trafikken i Nordjylland

Region Nordjylland havde færrest trafikulykker i 2019, men andelen af ulykker med personskade er omvendt størst i landsdelen.

Sidste år mistede 199 personer livet i en trafikulykke i Danmark. Det oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse, efter at de har opgjort tallene for 2019. Det er flere dræbte end i både 2017 og 2018, hvor tallene lå på henholdsvis 175 og 171.  

- Jeg må sige, det er uhyggelig læsning, når Vejdirektoratet kan offentliggøre en rapport, der viser, at antallet af trafikdræbte stiger, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Nordjylland er den region med færrest ulykker. Her skete der 1237 trafikulykker i 2019, og det er væsentligt færre end i de andre regioner. På landsplan var der 13.433 ulykker i alt.

Omvendt er der en markant højere andel af ulykker med personskade i Nordjylland. I 40 procent af ulykkestilfældene i Nordjylland sker der personskade. Midtjylland er den region med næststørst andel personskade – her lyder tallet på 21 procent.

Større andel unge dræbt i den nordjyske trafik

Selvom væsentligt færre unge imellem 15-24 år kom til skade i trafikken i 2019 i forhold til for 10 år siden, er unge fortsat overrepræsenterede blandt dræbte og tilskadekomne på landsplan. I 2019 mistede 29 af de 15-24-årige livet, og 688 kom til skade i trafikken. Dermed udgjorde de 22 procent af de dræbte og tilskadekomne, mens de kun udgør 13 procent af befolkningen.

I Region Nordjylland er andelen af dræbte og tilskadekomne i aldersgruppen 18-24 år større end i de øvrige regioner. Gruppen af 18-24-årige udgør alene 22 procent af de dræbte og tilskadekomne i Nordjylland, og føjer man de 15-17-årige til, er andelen oppe på 27 procent samlet.

- Det er i aldersgruppen 15-24 år, at de unge begynder at færdes som førere af et motorkøretøj. Som ny trafikant har de endnu ikke opnået en stor rutine i at færdes i trafikken. Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor de er overrepræsenterede blandt dræbte og tilskadekomne i forhold til den øvrige befolkning, forklarer Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for Trafiksikkerhed og cykling i Vejdirektoratet.

I Region Midtjylland udgør de 15-24-årige 24 procent af de dræbte og tilskadekomne i trafikken. Det er den region, hvor de fylder næstmest i statistikken. 

Du kan læse hele rapporten og se flere tale og statistikker fra Vejdirektoratet her.