Foto: Per Frank Paulsen

Ny rapport: Sidste år mistede 28 personer livet i trafikken i Nordjylland

Region Nordjylland havde færrest trafikulykker i 2019, men andelen af ulykker med personskade er omvendt størst i landsdelen.

Sidste år mistede 199 personer livet i en trafikulykke i Danmark. Det oplyser Vejdirektoratet i en pressemeddelelse, efter at de har opgjort tallene for 2019. Det er flere dræbte end i både 2017 og 2018, hvor tallene lå på henholdsvis 175 og 171.  

- Jeg må sige, det er uhyggelig læsning, når Vejdirektoratet kan offentliggøre en rapport, der viser, at antallet af trafikdræbte stiger, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Læs også Salget af nye biler i Nordjylland er faldet markant

Nordjylland er den region med færrest ulykker. Her skete der 1237 trafikulykker i 2019, og det er væsentligt færre end i de andre regioner. På landsplan var der 13.433 ulykker i alt.

Omvendt er der en markant højere andel af ulykker med personskade i Nordjylland. I 40 procent af ulykkestilfældene i Nordjylland sker der personskade. Midtjylland er den region med næststørst andel personskade – her lyder tallet på 21 procent.

Større andel unge dræbt i den nordjyske trafik

Selvom væsentligt færre unge imellem 15-24 år kom til skade i trafikken i 2019 i forhold til for 10 år siden, er unge fortsat overrepræsenterede blandt dræbte og tilskadekomne på landsplan. I 2019 mistede 29 af de 15-24-årige livet, og 688 kom til skade i trafikken. Dermed udgjorde de 22 procent af de dræbte og tilskadekomne, mens de kun udgør 13 procent af befolkningen.

Læs også Se program: Med schweisshunden Ronja på sporet af sårede dyr

I Region Nordjylland er andelen af dræbte og tilskadekomne i aldersgruppen 18-24 år større end i de øvrige regioner. Gruppen af 18-24-årige udgør alene 22 procent af de dræbte og tilskadekomne i Nordjylland, og føjer man de 15-17-årige til, er andelen oppe på 27 procent samlet.

- Det er i aldersgruppen 15-24 år, at de unge begynder at færdes som førere af et motorkøretøj. Som ny trafikant har de endnu ikke opnået en stor rutine i at færdes i trafikken. Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor de er overrepræsenterede blandt dræbte og tilskadekomne i forhold til den øvrige befolkning, forklarer Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsleder for Trafiksikkerhed og cykling i Vejdirektoratet.

I Region Midtjylland udgør de 15-24-årige 24 procent af de dræbte og tilskadekomne i trafikken. Det er den region, hvor de fylder næstmest i statistikken. 

Du kan læse hele rapporten og se flere tale og statistikker fra Vejdirektoratet her.