Ny undersøgelse skal sætte en stopper for chikane mod lokalpolitikere
Foto: Johnni Isaksen (Arkivfoto)
Økonomi- og Indenrigsministeriet, KL og Danske Regioner undersøger omfanget af hærværk og trusler mod byrådsmedlemmer og regionsrådsmedlemmer, så man kan komme problemet til livs.
Historier om lokalpolitikere, der bliver chikaneret og udsat for forskellige typer hærværk og trusler dukker op flere og flere steder. Her i Nordjylland er det senest Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), der har stået frem og fortalt om, at han flere gange er blevet truet og har fået løsnet hjulboltene på sin bil.
På grund af problematikken har Økonomi- og Indenrigsminsteret, Danske Regioner og KL nu sat en undersøgelse i gang. Et spørgeskema er sendt rundt til alle landets by- og regionrådsmedlemmer. Det skal klarlægge hvor vidt, de folkevalgte lokalpolitkere har været udsat hærværk, trusler og chikane.
- Som folkevalgt må man tåle, at der indimellem er en hård tone i debatten. Men vi skal ikke finde os i, at de mennesker, der engagerer sig i vores lokale demokrati, bliver udsat for chikane, trusler hærværk og vold. Nu laver vi en grundig undersøgelse. Den skal vise os, hvad problemet præcist er, og hvor vi skal sætte ind, fortæller Økonomi- og Indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.
Skemaet sendes mandag ud til landets 2444 siddende medlemmer af byråd og 205 medlemmer af regionsråd.
Spørgsmålene vil blandt andet være:
Har du i din egenskab af kommunalbestyrelses- eller regionsrådsmedlem været udsat for en eller flere af følgende former for krænkelser: chikane, trusler, hærværk, vold?
Hvordan har dine oplevelser af chikane, trusler, hærværk og/eller vold påvirket din adfærd?
Tidligere undersøgelser har vist at op mod 40 procent af de lokale politikere har været udsat for trusler eller chikane.
- Hvis der er en tendens til, at de folkevalgte er i fare, skal vi handle for at sikre demokratiet, som vi nyder godt af, men aldrig skal tage for givet, fortæller formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).