LIGE NU:

Skræmmende kortlægning: Skoleelevers affaldsindsamling afslører massiv plastforurening

Resultaterne af 57.000 skoleelevers affaldsindsamling er nu klar og viser, at der overalt i naturen findes plastikaffald, som vi danskere bare smider fra os.

Da 57.000 elever fra folkeskoler og gymnasier i efteråret 2019 samlede skrald i naturen, var der ingen, der vidste, hvad de ville finde ud af.

Masseeksperimentet, som projektet hed, var nemlig verdens første videnskabelige kortlægning af plastforurening i et helt land. Og nu er resultaterne klar.

De 57.000 elever – heraf 3400 fra Nordjylland – fandt samlet set 374.082 stykker plastikaffald. Og det var altså 374.082 stykker plastaffald, som elever fandt – smidt ude i vores allesammens natur.

Fandt flest cigaretter

Næsten hvert tredje stykke plastaffald som blev fundet, da eleverne i efteråret systematisk og videnskabeligt indsamlede og kortlagde affaldsforureningen i Danmark, var et cigaretskod.

I alt 112.000 skodder fandt de mange skoleelever i løbet af ekspermentets indsamlingsfase. På andenpladsen kom mindre plaststykker og på tredjepladsen slik- og chipsposer.

- Det er tankevækkende, at det plastaffald, eleverne finder, hverken er industriaffald eller husholdningsaffald, men næsten udelukkende plastaffald, som folk bare smider fra sig, mens de sidder, går, cykler eller kører. Og det gælder i alle egne og al slags natur, udtaler Kristian Syberg, lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic i en pressemeddelelse.

-Vi må spørge os selv, om vi vil acceptere, at der ophobes engangs-plast overalt, som med tiden bliver til mikroplast, eller om vi skal forsøge at regulere denne adfærd. Måske skal der sættes flere skraldespande op, eller måske skal vi have flere pantsystemer, som vi kender fra plastflaskerne, udtaler Kristian Syberg videre.

Grøftekanten flyder med skrald

De mange tusind elever har indsamlet de massive mængder af plastaffald i syv forskellige naturtyper og kortlagt, hvor de fandt mest plastik.

Deres optælling viser, at der findes plastforurening overalt, men at det – måske ikke så overraskende – er i grøftekanten, man nemmest finder affald. Skoven er det sted, hvor der er længst mellem affaldet.

Den omfattende kortlægning viser også, at det danske pantsystem virker. Henkastede flasker kom nemlig først ind på ”hitlisten” som nummer 15. Et faktum der måske kan sætte tankerne om at udvide pantordningerne i gang.