LIGE NU:

Susanne Zimmer: Ministres flyrejser og tomme ministerbiler er absurd

Erhvervsminister Simon Kollerup fløj sidste år 14 gange på 99 dage mellem København og Jylland, og 12 af gangene blev hans ministerbil bragt med til Jylland.

Den nordjyske Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er den af regeringens ministre, der sidste år fløj mest mellem København og Jylland. Det skriver Berlingske.

quote Det er helt absurd at flyve så meget og endnu mere vanvittigt at have en ministerbil til at køre tom herop for at køre det sidste stykke.

Susanne Zimmer, Folketingsmedlem og medlem af De Frie Grønne

I en periode på 99 dage i efteråret fløj Simon Kollerup 14 gange på officiel tjenesterejse som minister.

Samtidig blev hans ministerbil i 12 af tilfældene ligeledes kørt til Jylland for at fragte ministeren rundt i lokalområdet. Et rejsemønster, der skaber panderynker på Christiansborg.

- Først og fremmest er det jo super godt, at han kommer ud i landet, ligesom de andre ministre gør, men jeg har meget svært ved at forstå den måde, han transporterer sig på.

- Det er helt absurd at flyve så meget og endnu mere vanvittigt at have en ministerbil til at køre tom herop for at køre det sidste stykke, siger folketingsmedlem Susanne Zimmer, der er løsgænger og samtidig en del af det politiske projekt De Frie Grønne.

 

Anden nordjysk minister nummer to på listen

Med de 14 flyrejser på 99 dage er Simon Kollerup den minister, der fløj mest i perioden.

Den nordjyske Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har fløjet næstmest til Jylland. 10 gange fløj hun og i otte af tilfældene blev hendes ministerbil med tomt bagsæde bragt til Jylland.

I Regeringens forståelsespapir lyder det, at man vil ”gå forrest i kampen mod klimakrisen” og være blandt de regeringer i verden, ”der gør mest for at modvirke klimaforandringer”. Selv fortalte erhvervsministeren sidste år i TV2 Nords debatprogram Fokus, at ministerbilen skiftes til en hybridbil.

- Den skulle alligevel skiftes ud, så køber vi hybrid. Simpelthen for at sige, at alle de kilometer, jeg kører, når jeg skal rundt i Nordjylland og andre steder, at de er grønnere trods alt, lød det dengang fra Simon Kollerup.

Travlhed og rundt i hele landet

Simon Kollerup har i dag ikke haft mulighed for at stille op til interview, men i en mail til Berlingske begrunder han flyrejserne med travlhed, og at han er "minister for erhvervslivet i hele Danmark":

- Derfor er det for mig en selvskrevet del af jobbet at komme ud af kontoret i København og høre både bekymringer og gode erfaringer i alt fra Nykøbing Mors til Maribo. Det er noget, jeg nyder og er stolt af, skriver Simon Kollerup.

quote Det er et spørgsmål for mig at komme rundt til flest mulige og få mest muligt ud af min tid, som er det, jeg har mindst af som minister.

Ane Halsboe-Jørgensen, Uddannelses- og Forskningsminister, Socialdemokratiet

Også Ane Halsboe-Jørgensen begrunder flyrejserne med et presset kalender og vigtigheden af at komme rundt i hele landet.

- Det er et spørgsmål for mig at komme rundt til flest mulige og få mest muligt ud af min tid, som er det, jeg har mindst af som minister, siger hun til avisen.

Taxa som alternativ

Nordjyskvalgte Susanne Zimmer, der har en fortid i Alternativet, siger, at ministrene i nogle tilfælde ligeså godt kunne tage en taxa, fremfor at en tom ministerbil skal køre til Jylland.

Samtidig har hun en forståelse for, at ministrene har en tætpakket kalender.

- Jo, det har jeg helt bestemt en forståelse for. Men jeg har også en forventning om, at de prioriterer i forhold til klimaet, fordi det er det, de spiller ud med. Og det vil også betyde, at vi skal omlægge nogle ting, og det skal ministrene også, ligesom de formodentligt også forventer, at resten af befolkningen gør, lyder det fra Susanne Zimmer.

For de øvrige 13 ministre ligger antallet af flyrejser mellem København og Jylland på mellem en og fem ture.