Brødre har kendt hemmeligheden om atombunkeren i mange år

Allerede i 1994 fik Poul og Karsten Pedersen første hint om den hemmelige bunker, der skulle vise sig at være Regan Vest.

Danmarks dybeste hemmelighed bliver den kaldt – den nordjyske atombunker, der i morgen åbner for publikum. Men for brødrene Karsten og Poul Pedersen har hemmeligheden ikke været helt så hemmelig.

I næsten 20 år søgte de sandheden om området i Rebild, inden de som nogen af de første kunne fortælle om Regan Vest, det hemmelige regeringsanlæg, hvorfra landet skulle styres i tilfælde af krig.

Et hint til en familiefest

Hele interessen for området opstod til en familiefest i 1994, hvor en onkel fortalte de to daværende teenagedrenge, at der i området fandtes noget hemmeligt.

- Jeg tror, det var spændende for os, fordi det var hemmeligt, siger Karsten Pedersen og fortæller, hvordan det blev starten på drengenes søgen:

- Allerede i 1994 lå vi i soveposer og spionerede ovenpå bunkeren, og vi var rundt og snakke med naboer og spørge, om de vidste noget. Jeg tror ikke, de tog os så seriøst dengang, når der kom sådan to drenge.

Karsten og Poul Pedersen står i dag bag flere bøger og udstillinger om bunkeren og koldkrigstiden.
Karsten og Poul Pedersen står i dag bag flere bøger og udstillinger om bunkeren og koldkrigstiden.

- Der var rigtig mange, der fortalte os noget vildledende – med vilje eller fordi de havde hørt noget, der var forkert. Så det var et stort gravearbejde både at finde ud af, hvor bunkeren lå, og hvad den skulle bruges til, tilføjer Poul. 

Blev censureret  

Efter flere års søgen efter båd bunkeren og oplysninger om den, lykkedes det til sidst. 

- Jeg kan huske, dengang vi så første gang fik bekræftet, at det var her, bunkeren lå. Vi kom gående ad en grusvej, og så ligger maskinmesterboligen der, og så kan vi se, at der er en lille vej om bag garagen. Der gik vi over. Så kommer vi til et stort  hegn og en porttelefon, og så vidste vi, at vi havde fundet bunkeren, fortæller Poul, der smiler ved mindet. 

Nu havde de to brødre fået vished om bunkerens eksistens, men det var ikke nok. De ville stadig vide mere, så de anmodede beredskabt om lov til at komme ind i bunkeren og skrive om den. Det ønske, de fik opfyldt i 2010. 

Men det var under stærk censur.

- Den her viden, vi havde, den var vi nødt til at få ud, så vi var nødt til at skrive en bog, siger Karsten. 

Efter offentliggørelsen af anlæggets eksistens, er bogen senere udkommet i en ucensureret udgave. Brødrene står foruden bogen bag koldkrigsudstillinger på Rebildcentret, hvor de søndag fejrede, at Regan Vest nu åbner for besøgende. 

- Vi gemmer på rigtig mange hemmeligheder, og så gemmer vi jo også på en masse hemmeligheder om, hvordan det hele fungerer i dag, hvordan det civile beredskab og Regan Øst fungerer. Men det er klart, at sådan nogle ting må vi ikke fortælle… endnu, fortæller Karsten. 

Til fejringen på Rebildcentret søndag var flere af de tidligere medarbejdere fra Regan Vest mødt op. Det var medarbejdere, der ikke engang selv var klar over, hvad de arbejdede på.

Du kan komme indenfor i bunkeren i TV2 Nords nye dokumentar "Danmarks hemmelige atombunker". Den kan du se på tv2nord.dk og TV2 play.  


Seneste nyt

fra Nordjylland