'Jeg frygter, at det kan koste liv': Regionsrådsmedlem vil have flere ambulancer ud at køre

Regionsrådsmedlem Martin Bech (LA) er bekymret over, hvilke konsekvenser det kan få, at Region Nordjylland sparer penge på ambulancedriften.

OBS: Artiklen er opdateret med citat fra direktøren i Den Præhospitale Virksomhed

Regionsrådsmedlem Martin Bech (LA) er rystet over, at mere end hver femte nordjyske ambulance lige nu slet ikke kommer på gaden.

- Jeg frygter, at det kan koste liv. Når ambulancerne ikke er på gaden, så er der jo en risiko for, at den ikke kommer, når der er brug for den, siger Martin Bech.

Region Nordjylland oplyser i en mail til TV2 Nord, at det samlet set ikke er hver femte ambulance, der er ude af drift.

"Det er retteligt kun gældende for Den Præhospitale Virksomhed, hvorfor det samlede antal ambulancer ude af drift i løbet af et døgn er mindre på tværs af hele regionen," skriver Region Nordjylland.

Region Nordjyllands egen ambulancetjeneste, Den Præhospitale Virksomhed, som driver ambulancebaserne i Vendsyssel og Aalborg-området, havde i september en såkaldt nedetid på 18,6 procent.

Det betyder tid, hvor ambulancerne skulle have været bemandet og i drift, men ikke var det.

Til sammenligning havde den private leverandør PreMed, som kører ambulancer i Thy, på Mors og i det meste af Himmerland, i samme periode en nedetid på 2,4 procent.

Skeptisk fra start

Det var et spinkelt flertal i regionsrådet, der i 2021 besluttede, at Region Nordjylland siden 1. april 2022 selv skulle stå for ambulancekørslen i 60 procent af landsdelen, mens den private operatør PreMed skulle stå for de resterende 40 procent.

De Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre - Lone Sondrup undtaget - stemte imod forslaget, der afbrød årtiers samarbejde med Falck.

Martin Bech, som dengang var gruppeformand for Venstre, var bekymret fra begyndelsen.

- Når man har en kontrakt med et privat firma, så kender man prisen på den opgave, der løses. Når man selv skal løse opgaven, så hæfter man for alle de usikkerheder, der er forbundet med ambulancedrift, sagde Martin Bech i 2021 i debatmagasinet Fokus.

Politikerne traf beslutningen om, at Region Nordjylland selv skulle stå for at køre 60 procent af ambulancerne for at spare 26 millioner kroner om året. Samtidig skulle borgerne i sidste ende opleve en bedre service, lød argumenterne.

- Regionen skal jo ikke tjene penge på det, så det formoder jeg er en af grundene til, at vi kan gøre det noget billigere. Der er ikke indberegnet nogen form for avance i vores tilbud, sagde daværende regionsrådsformand Ulla Astman (S) i Fokus.

'Skal have ambulancer på gaden'

Manglen på uddannede ambulancebehandlere betød hurtigt, at Region Nordjylland måtte betale millioner i ekstraregninger for overarbejde til deres ansatte.

- Den grundlæggende besparelse, der var ved, at man valgte den løsning, man gjorde ved, at regionen hjemtog 60 procent af ambulanceberedskabet og PreMed leverer de 40 procent, er intakt. De penge er fjernet fra vores grundbudget og har siden 2022 indgået i regionens overordnede budgetlægning og er blevet brugt til andre ting, siger Peter Larsen, der er direktør i Den Præhospitale Virksomhed ved Region Nordjylland.

I sommeren 2023 valgte Den Præhospitale Virksomhed af hensyn til økonomien at skære betragteligt ned på mængden af overarbejde, og det har medført flere ambulancer, der holder stille i garagerne.

- Hvis man bare vælger den løsning at lade være med at sende ambulancerne på gaden. Så kan man spare mange penge, men det er jo altså meningen, at vi skal have ambulancer på gaden, siger Martin Bech (LA).


Seneste nyt

fra Nordjylland