LIGE NU:

Sundhedsstyrelsen slår fast: Børnekræftbehandling skal fortsætte i Aalborg

Fokus er ikke længere på en centralisering - nu vil man i stedet styrke samarbejdet mellem de enkelte kræftafdelinger. En lettelse for familierne, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Sundhedsstyrelsen meldte onsdag ud, at man har skiftet kurs i sagen om landets børnekræftafdelinger.

I stedet for at fortsætte med planerne om at flytte alle de nuværende børnekræftbehandlinger i Aalborg, Odense og Aarhus til hovedstaden, som det blev foreslået i november, slår Sundhedsstyrelsen nu fast, at dé planer er endeligt sløjfet.

- Kommissoriet for det fremtidige arbejde er ændret, så det bliver tydeligt, at fokus ikke er på centralisering. Derimod er fokus på, hvordan kvalitet og samarbejde i børnekræftbehandlingen kan styrkes indenfor den eksisterende organisering med fire centre for børnekræft i Danmark, lyder det i en pressemeddelse.

Dén udmelding glæder adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

– Det er positivt, at der lægges op til en hurtigere afklaring for børnekræftfamilierne, siger han - og glæder sig over, at Kræftens Bekæmpelse er inviteret med til møderne.

At man nu også har tænkt sig at styrke samarbejdet er godt nyt for børnekræftfamilierne, mener direktøren. 

- Den seneste tids debat på området har helt forståeligt gjort børnekræftfamilier mere utrygge. Derfor er det rigtig godt, at der nu er udsigt til, at arbejdsgruppen afslutter sit arbejde allerede i foråret og familierne dermed kan få en hurtigere afklaring i forhold til fremtidens børnekræftbehandling, siger Jesper Fisker.

quote Kommissoriet for det fremtidige arbejde er ændret, så det bliver tydeligt, at fokus ikke er på centralisering

Sundhedsstyrelsen

Også hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd er dagens udmelding en sejr for de ramte familier.

- Centraliseringsplanerne er sløjfet og erstattet af en ny dagsorden med kvalitet og samarbejde mellem landets fire centre for børnekræft. Stærke signaler fra både civilsamfundet og eksperter rundt i landet til Christiansborg, siger Steffen Damsgaard.

Brostrøm: - Vi skal være de bedste i verden

Hos Sundhedsstyrelsen lyder udmeldingen, at man fortsat ønsket at kunne tilbyde danske kræftramte børn den bedst mulige behandling.

- Udviklingen inden for børnekræftbehandling går hurtigt, blandt andet udvikles der løbende nye metoder til diagnostik og ny medicin, som er tilpasset den enkelte patient. Vi har fokus på at sikre, at behandlingen af børn med kræft i Danmark fortsat er blandt de bedste i verden, når vi ser 10–15 år frem i tiden, siger Sundhedsstyrelsen direktør Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen regner med, at arbejdsgruppen vil have afsluttet sit arbejde i løbet af april måned.

Kritik af forslag om centralisering

Postyret omkring centraliseringen af børnekræftbehandlingen har varet siden november 2020.

På et samråd tirsdag eftermiddag i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg afviste sundhedsminister Magnus Heunicke (S)dog, at Sundhedsstyrelsen har planer om at flytte børnekræftbehandlingen til hovedstaden.

- Sundhedsstyrelsen har understreget over for mig til dette samråd, at Sundhedsstyrelsen ikke har planer om en centralisering, hvor al behandling og al diagnostik skal foregå ét sted i Danmark. Hverken i København eller andre steder, lød det dengang fra ministeren på samrådet.

quote Udviklingen inden for børnekræftbehandling går hurtigt, blandt andet Vi har fokus på at sikre, at behandlingen af børn med kræft i Danmark fortsat er blandt de bedste i verden, når vi ser 10–15 år frem i tiden

Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen

Ulla Astman (S) skrev i december sammen med to andre regionsrådsformænd til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Her gav de udtryk for både deres forundring og kritik af Sundhedsstyrelsens planer om af centralisere dele af børneonkologien i København. 

De mener ikke, at der er fagligt belæg for centralisering, fordi alle landets afdelinger kører med nogenlunde samme resultater.

Nu er planerne så endeligt officielt skrottet fra Sundhedsstyrelsens side.