Coronavirus har spredt sig til danske mink – og det er bekymrende, siger dansk ekspert
Foto: Greg Baker, Ritzau/Scanpix
Fødevarestyrelsen tager situationen meget alvorligt, men understreger, at der er høj smittebeskyttelse på danske minkfarme.
Der er nu fundet coronavirus hos dyrene på en minkfarm i Vendsyssel. Det sker efter, at en person med tilknytning til farmen har fået konstateret covid-19.
Fødevarestyrelsen ved endnu ikke, om personen har smittet mink, eller om mink har smittet personen.
I Holland har det dog vist sig i flere tilfælde, at syge mink kan smitte mennesker med coronavirus – ligesom syge mennesker kan smitte mink.
Det fortæller Peter Ben Embarek, der er ekspert i fødevarer og såkaldte zoonoser - infektionssygdomme, som overføres fra dyr til mennesker - hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
Risikerer ny spredning fra dyr til mennesker
Danmark er verdens største minkavlernation. Og når man arbejder med mink, er man i tæt kontakt med dyrene, når man fodrer dem, plejer dem og renser burene. Dermed kan coronavirus sprede sig på samme måde, som den spreder sig mellem mennesker.
- Vi risikerer, som vi har set i Holland, at man skaber et nyt reservoir for virussen i en dyreart, som vi er i tæt kontakt med, fordi vi avler den i stor stil, siger Peter Ben Embarek til TV 2.
Det er bekymrende, siger han, fordi det betyder, at når vi engang har fået udryddet den spredning, vi i dag har imellem mennesker, risikerer vi at få en ny spredning fra dyr til mennesker.
Peter Ben Embarek påpeger, at man tidligere har set samme problem med fugleinfluenza, hvor sygdommen spredte sig via kyllingefarme.
Han nævner også en anden coronavirus, mers, som opstod og spredte sig i Mellemøsten via kontakt mellem mennesker og kameler.
- I den region er der en del tæt kontakt mellem kameler og mennesker, og derfor har den type coronavirus i de sidste otte år spredt sig i regionen og nogle gange andre steder. Men den er ikke lige så effektiv som covid-19-virus til at sprede sig mellem mennesker, siger han.
Høj grad af smittebeskyttelse
Hos Fødevarestyrelsen tager man også det nye problem meget alvorligt. Det fastslår beredskabschef Nikolas Kühn Hove.
- Vi vil jo helst have, at coronavirus ikke spreder sig mere her i Danmark blandt mennesker. Og hvis dyr er en del af det, skal vi selvfølgelig have det undersøgt. I og med det er første gang, er det svært at sige, præcis hvad det har af konsekvenser, og det er vi i gang med at finde ud af, siger han til TV 2.
På minkfarmen i Vendsyssel blev hele besætningen slået ned ud fra et forsigtighedsprincip, da det er første gang, der er konstateret coronavirus hos mink i Danmark.
Nikolas Kühn Hove understreger, at der i forvejen er en høj grad af smittebeskyttelse på minkfarme i Danmark, netop fordi man ikke vil have sygdomme ind.
Det er heller ikke muligt for uvedkommende at komme ind på danske minkfarme, fordi de er indhegnet og i øvrigt ikke ligger i nærheden af bebyggelse, påpeger han.
Det er dog ikke utænkeligt, siger Peter Ben Embarek, at coronavirus kan sprede sig fra mink til katte, rotter og mus, hvis minkene ikke er i et fuldstændig tætlukket miljø.
- Det skaber så en vej for, at virussen kan sprede sig fra sted til sted, siger han.
Ikke til fare for svin
Der findes allerede flere eksempler, også i europæiske lande, hvor katte er blevet testet positive for coronavirus.
Også hunde er testet positive, og i USA er også en løve og en tiger ifølge Verdensorganisationen for dyresundhed (OIE) testet positive. Desuden er der nu konstateret covid-19 hos mink i Danmark og på 13 minkfarme i Holland.
Til gengæld ser det ikke ud til, at Danmarks mange svineavlere skal være specielt bekymrede for at få virussen ind i staldene.
- Man har lavet forsøg, hvor man har kigget på forskellige dyrearter, og der ser det ud til, at grise ikke er modtagelige for sygdommen, hvorimod katte og mink og delvist hunde har vist sig at være modtagelige, siger Peter Ben Embarek.