SSI forventer kraftigt fald i antallet af smittede om få uger
Test og coronapas er fortsat vigtigt for at bevare epidemikontrol i samfundet, konkluderer SSI.
Coronaepidemien er i vækst, men lige om lidt kommer der er stort fald i det daglige antal af nysmittede.
Det vurderer Statens Serum Institut (SSI) i et notat, der er sendt til Folketingets partier forud for genåbningsforhandlingerne onsdag eftermiddag.
- I modelberegningerne falder antallet af daglige nye smittede kraftigt fra slut juni, står der blandt andet i notatet, som TV 2 er i besiddelse af.
Antallet af daglige nysmittede et steget i takt med den seneste tids genåbninger og nåede sidst i maj op på over 1100 personer om dagen. Der har dog været et fald i antal smittede igen den seneste tid, men Statens Serum Institut skriver i notatet, at der har været en stigende positivprocent for PCR-test.
SSI har i notatet taget udgangspunkt i de nuværende restriktioner og har ikke indregnet yderligere genåbningslempelser end den allerede aftalte, der siger, at de offentligt ansatte kan komme halvt tilbage på arbejde fra 14. juni.
Beslutter politikerne sig for at lave yderligere lempelser - det kunne være forlængede åbningstider for barer og restauranter eller lempe brugen af coronapas og mundbind - ændres forudsætningerne for SSI's vurdering om faldende smittetal altså.
Sommerferier i skoler dæmper smitten
I notatet står der, at den stigende smitte har været drevet af dem under 40 år og især dem mellem 15 og 29 år.
Og årsagen til, at Statens Serum Institut snart forventer et kraftigt fald i antallet af daglige nysmittede, er, at skolerne snart går på sommerferie.
Vaccineudrulningen er også med til, at smitten ifølge SSI vil nå et "lavt niveau" i begyndelsen af august. SSI forventer, at antallet af nyindlæggelser vil følge den lave smitteudvikling.
- Det kan dog ikke ud fra dette konkluderes, at smitten vil forblive lav til efteråret, når aktiviteten i for eksempel i skoler øges efter sommerferien, står der i notatet.
Test og coronapas er afgørende
Ifølge SSI er det afgørende, at vi fortsætter den massive testning af befolkningen, hvis vi skal bevare epidemikontrollen.
- Den omfattende testaktivitet, der blandt andet betyder, at asymptomatiske personer bliver identificeret, kombineret med smitteopsporing er afgørende for at bryde smittekæder og holde smittetrykket nede, står der.
Dog forventer SSI, at testaktivitet vil falde hen over sommeren, i takt med at det bliver sommerferie på skolerne og uddannelserne, og flere danskere får første vaccinestik.
Også brugen af coronapas er afgørende for at holde smittetrykket nede, fordi det giver danskerne incitament til at blive testet, og fordi coronapasset har ”en direkte effekt på at mindske risikoen for smitte ved sociale aktiviteter”.
Coronapas skal diskuteres
Coronapasset er netop en af de ting, som vil blive diskuteret ved onsdagens genåbningsforhandlinger, hvor en plan for udfasningen af coronapasset skal præsenteres.
Særligt de blå partier presser på for at få coronapasset helt afskaffet på nær i nattelivet og ved store forsamlinger.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere udtalt til TV 2, at krav om coronapas ved udlandsrejser vil være en realitet i "noget tid endnu", men han er langtfra afvisende over for at slække på kravene inden for landets egne grænser.
Flere partier går også til forhandlingerne med ønske om at få fjernet kravet om mundbind.
Det er regeringens holdning, at krav om mundbind skal væk så hurtigt, det kan lade sig gøre, men det vil være en "utopi" at tro, at det forsvinder helt allerede ved denne genåbningsfase, udtaler sundhedsministeren.