100.000 kroner har trukket sommerfugle til Mors Sjældne arter trives i gammel molergrav på Mors

Principielt er sommerfugle ikke nødvendige for vores økosystem, men alligevel har de en værdi i naturen, fortæller biolog Jacob Bruun.

Hvad skal der til for at skabe et frodigt miljø for sommerfugle?

100.000 kroner er svaret.

Eller det var det i hvertfald i 2018, hvor Morsø Kommune vandt den store pengepræmie for at have planlagt det bedste projekt, der skulle fremme vilkårene for sjældne sommerfugle i Danmark.

- I forhold til at vi ser flere af de sommerfugle, vi gerne vil se, så har det været en succes. Men vi kan også konstatere, at kreaturernes afgræsning ikke er nok. Der er nogle træsorter, som vi er nødt til at gå ud og fjerne igen. I 2018 rundbarberede vi ellers hele området, fortæller Jacob Bruun, der er biolog hos Morsø Kommune.

quote De bidrager til vores glæde ved at færdes i naturen.

JACOB BRUUN, BIOLOG, MORSØ KOMMUNE

De 100.000 kroner, som blev givet af Danmarks Naturfredningsforening og virksomheden A. Vogel, blev brugt på at rydde en gammel molergrav for træer.

Dermed kunne der komme sol ned til nogle urter i jorden, som sommerfuglene nyder godt af.

Siden da har kommunen sat skotske højlandskvæg ud fra september til maj, som skulle forhindre, at træerne voksede sig for store på området.

Projektet slutter egentlig næste år, men en lokal dyreholder vil fortsætte afgræsningen.

- På den måde kører vi videre. Vi planlægger også at rydde nogle træer igen, så vi kan få mere sol ned til de vigtige urter, siger biologen.

Projektet var målrettet arten markperlemorsommerfugl, som er en sjældenhed i Danmark. Den har Jacob Bruun oplevet en stigning af på Mors, mens også bestanden af isblåfugl er steget.

Ikke nødvendigt - men en værdifuld tilføjelse

100.000 kroner kan man jo bruge til mange ting, og sommerfugleforhold er nok ikke øverst på alles ønskeliste.

Det er dog heller ikke, fordi vi behøver sommerfuglene, fortæller biologen.

- De bidrager ikke til bestøvning af vores fødevarer, så principielt kunne vi klare os uden sommerfuglene. Men de bidrager til vores glæde ved at færdes i naturen. Kendskabet til, at man ved, der er noget spændende og specielt derude.

- At der er nogle ting i naturen, som ikke er normale at finde, men som er rigtig flotte, når man ser dem. Som for eksempel en blåhval. Vi kender til dem, men de færreste har set dem, siger Jacob Bruun.


Seneste nyt

fra Nordjylland