LIGE NU:

På job med corona: Masser af Baileys og ingen håndtryk

Håndtryk og kram er afløst af afstand, når en beboer dør. På plejehjemmet i Thisted kigger lederen tilbage på et år, hvor corona har været med på jobbet hver dag.

Vi møder plejehjemsleder Lotte Kjærgaard Bloch i et fortelt til en campingvogn.

Ingen andre end personale, beboere og nogle få pårørende har adgang til Dragsbækcentret i Thisted.

På Dragsbækcentret er der 32 plejehjemspladser og kommer corona inden for døren, vil det bogstaveligt talt kunne betyde den visse død for flere af beboerne.

Vi har bedt plejehjemlederen kigge tilbage på året, der er gået. Et år, hvor hun har været "På job med corona", som er et nyt program på TV MIDTVEST, som tv-stationen viser onsdag klokken 19.30.

- Det der vil fylde mest er stadig det syn, når pårørende står og tager afsked med deres mor nede ved yderdøren, og teamlederen og jeg tager hende under armen og siger; det er så her du skal bo, fortæller Lotte Kjærgaard Bloch, der er leder på Dragsbækcentret i Thisted.

På plejehjemmet har corona vendt op og ned på alt. Noget af det mest markante er, når de ældre dør.

quote Det der med at skulle sige til folk i krise; kondolerer med din far eller mor. Og så kan du ikke engang give et håndtryk. Det er så fattigt

Lotte Kjærgaard Bloch, leder, Dragsbækcentret, Thisted

Ingen er døde af eller med corona, men som på alle andre plejehjem, så er det jævnligt at pårørende må tage afsked med ældre familiemedlemmer.

Når det sker spiller corona-virus også en afgørende rolle.

- Det der med at skulle sige til folk i krise; kondolerer med din far eller mor. Og så kan du ikke engang give et håndtryk. Det er så fattigt, siger plejehjemlederen.

Især det første dødsfald, efter der var indført restriktioner på plejehjemmet, står klart i erindringen.

- Det var også voldsomt svært, fordi der dybest set kun måtte være de allernærmeste og så få som overhovedet muligt. Og sådan noget, som at synge ud og de ritualer, som vi normalt har i forbindelse med dødsfald, de kunne ikke fuldføres. Altså, det var voldsomt svært. Det vil jeg huske - også om ti år.

Vaccination

Tirsdag blev beboerne og personale på Dragsbækcentret vaccineret. Ind til nu er det lykkes at holde corona ude fra centret.

Når plejehjems lederen kigger tilbage, så er noget af det der fylder hende med glæde den opbakning de ansatte har mødt fra mange pårørende.

Vel har det været svært ind imellem, når de ældre ikke lige kunne få lov at holde det nyeste oldebarn eller komme med til konfirmation. Men:

- I hele corona-perioden her, har der været et fantastisk samarbejde med vores pårørende. Og det har virkelig været stort at mærke, at opbakningen hele tiden har været der til, at det her skulle vi gå igennem sammen, siger Lotte Kjærgaard Bloch.

I julen forsøgte plejehjemmet at gøre som de plejer, med juletræ, hygge og mad på hver etage. Og det gik egentlig også fint lige ind til julegudstjenesten blev aflyst i sidste øjeblik.

- Det var til stor skuffelse for beboerne. Det var det sidste lys, der blev slukket, fortæller plejehjemslederen.

Med tirsdagens vaccine, så håber Lotte Kjærgaard Bloch at det snart begynder at lysne lidt igen. Og så har det ikke været trist det hele.

- Smil, grin og latter har der været. Og så har vi drukket uanede mængder af Baileys.

Det hemmelige våben

På Dragsbækcentret er de overbevist om, at de har fundet et hemmeligt våben i kampen mod corona.

quote Der er blevet drukket så mange flasker Baileys her i huset, at det er uhørt

Lotte Kjærgaard Bloch, leder, Dragsbækcentret, Thisted

Våbnet er Baileys. I rigelige mængder. Til beboere og andre, der trænger.

- Vi startede et forsøg allerede i marts, da coronaen kom til Danmark, hvor vi blev noget kendte for at drikke Baileys. Og det forsøg har indtil nu vist sig at kunne holde corona for døren. Jeg tænker snart, der også er evidens for det. Der er blevet drukket så mange flasker Baileys her i huset, at det er uhørt, siger Lotte Kjærgaard Bloch.

Mange pårørende er kommet med Baileys og flødeboller.

- Der kan drikkes Baileys til alt og der er altid en anledning til Baileys. Det er noget af det beboerne vil tage med sig. Det er jeg ikke i tvivl om.

På Dragsbækcentret har de taget hul på 2021.

De håber, det bliver bedre end det seneste år, så de igen kan give hånd til nye beboere og synge dem ud igen, når de ikke er her mere.

- Hvis der var nogle, der havde sagt for et år siden, at man skulle igennem det her, så ved jeg ikke, hvad jeg havde tænkt om det. Jeg tror, at i processen modnes man. Det der forekom umuligt for et halvt år siden, det fikser vi nu, slutter Lotte Kjærgaard Bloch.

190121 VO Virtuel højskole Still

play Nu kan du se kunstudstillinger hjemmefra: Aftenskoler rykker online

Retten i Aalborg

Tiltalt for bedrageri: Mand savede lillefinger af for at få udbetalt ulykkesforsikringer

PH 210121 19 Par holder akut corona-bryllup Still

play Sygdom betød akutbryllup: Arne og Vanja fik sagt ja efter 21 år og 21 dage

80_percent

play Se den flotte video: Far og søn på fototur i Nordjylland

190121 VO Virtuel højskole Still

play Nu kan du se kunstudstillinger hjemmefra: Aftenskoler rykker online

Retten i Aalborg

Tiltalt for bedrageri: Mand savede lillefinger af for at få udbetalt ulykkesforsikringer

PH 210121 19 Par holder akut corona-bryllup Still

play Sygdom betød akutbryllup: Arne og Vanja fik sagt ja efter 21 år og 21 dage

Til forsiden

Til forsiden