Elev filmede lærer på nordjysk skole og delte video uden samtykke - nu bliver han smidt ud

Hos Gymnasieskolernes Lærerforening oplever de en kultur, hvor det er blevet almindeligt for unge at optage hinanden uden samtykke.

Nicolai Noah Christensen fniste og lavede grimasser ind i kameraet på sin iPhone. Imens optog han en video, hvor man kunne høre hans lærer komme med en opsang til ham og resten af gymnasieklassen.

En video, som han efterfølgende delte på det sociale medie Tiktok, og som på lidt over en uge blev set af 163.000 mennesker, uden at læreren anede, at videoen eksisterede.

Det har fået store konsekvenser for Nicolai Noah Christensen i dag.

quote Jeg tænkte ikke over, at det kunne være ulovligt eller få konsekvenser

Nicolai Noah Christensen

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan lærere oplever at blive optaget i undervisningen af elever og delt på sociale medier. Blandt andet hitter en række videoer, hvor elever filmer læreren i skjul, lige nu blandt folkeskolens mindste elever. Men tendensen begrænser sig ikke kun til folkeskolen.

Efter at Nicolai Noah Christensen delte videoen af læreren uden samtykke, er han blevet smidt ud fra Frederikshavn Handelsskole.

- I situationen tænkte jeg bare, at det kunne være sjovt at filme, at man kan høre vores lærer skælde ud i baggrunden. Jeg tænkte ikke over, at det kunne få konsekvenser eller være ulovligt, siger 18-årige Nicolai Noah Christensen til TV 2.

Havde ingen onde intentioner

Nicolai Noah Christensen har fået lov at gøre resten af skoleåret færdig på gymnasiet, men skal herefter finde en anden skole. Det fremgår af et brev fra Frederikshavn Handelsskole den 18. maj 2022, som TV 2 har set, og som Nicolai Noah Christensen også har lagt op sin Tiktok-profil.

I brevet lægger skolen vægt på, at man meget tydeligt kan høre, hvem der taler, og i princippet er brud på GDPR-reglerne.

I brevet om bortvisningen skriver skolen blandt andet, at det på intet tidspunkt er tilladt at filme skolens medarbejdere.
I brevet om bortvisningen skriver skolen blandt andet, at det på intet tidspunkt er tilladt at filme skolens medarbejdere.
Foto: Screenshot/Nicolai Noah Christensen

Nicolai Noah Christensen fortæller, at det kom bag på ham, at så mange havde set videoen af læreren, og at han ikke havde "onde intentioner" med den.

Hvordan ville du selv have det med, at en optog dig, uden du vidste det, og lagde det på Tiktok?

- Det ville nok komme som et chok, og jeg ville gerne vide, hvorfor og i hvilken sammenhæng det var. Hvis jeg kunne se, det ikke var noget slemt, så ville jeg være okay med det, men hvis jeg råbte og skreg og blev udstillet, så ville jeg nok have noget imod det.

Der er vel ikke så meget forskel på det og det, som du har gjort?

- Nej, og det, kan jeg godt se, ikke er rart, siger han og tilføjer, at han efterfølgende har undskyldt over for lærer og rektor.

En del af en ungdomskultur

Hos Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), der repræsenterer landets gymnasielærere, ser de med "stort alvor" på tendensen.

- Jeg er desværre ikke overrasket over, at der dukker sager op. Det er et udslag af teknologiens muligheder og en ungdomskultur, hvor man meget ureflekteret går og dokumenterer hinanden i alle mulige situationer, siger Tomas Kepler, der er formand for GL.

Derfor tror han ikke, at fænomenet kun rammer lærere, men at optagelserne uden samtykke derimod er et problem i store dele af samfundet. Noget, som han mener, er en vigtig opgave for lærerne at oplyse eleverne om ikke er i orden.

- Hvis man som lærer filmes, havner på Tiktok og bliver set 100.000 gange, så vil man nok føle det ekstremt ubehageligt, og det kan være ulovligt, men en del af vores arbejde er også at give eleverne en almen dannelse og gøre dem bekendt med, at den adfærd heller ikke er særlig dannet, siger han.

I dag kan Nicolai Noah Christensen godt se, at det ikke var det smarteste at dele videoen på Tiktok, siger han. Men han mener, at det er en overreaktion, at han skal smides ud af gymnasiet. Det mener han, da man ikke kan se læreren på videoen, og folk uden for skolen ville derfor ifølge ham ikke kunne genkende vedkommende.

Har det ikke været nødvendigt, at det har haft konsekvenser for dig, for at du kunne se, at det ikke var i orden?

- Det tror jeg ikke, for hvis de var gået til mig eller havde sagt, det ikke er i orden, og at jeg skulle slette videoen, havde jeg også mærket konsekvenserne og ville aldrig gøre det igen, siger han.

Ulovligt at dele

Ifølge Sten Schaumburg-Müller, professor i medieret på Syddansk Universitet, vil det i mange tilfælde være ulovligt at optage og dele videoen uden samtykke. Af brevet fra skolen fremgår det dog, at politiet ikke har ment, at der var nok til en sigtelse i denne sag, og skolen har valgt ikke at anmelde episoden.

Hos GL har de kendskab til få andre sager, hvor elever er blevet sanktioneret som følge af videodeling. De mener, at skolerne bør tage stilling til spørgsmålet i deres ordensregler, men at håndteringen af eventuelle sager vil være en lokal vurdering fra sag til sag.

- Det vil afhænge af, hvad der er foregået, eksempelvis om det er noget tilfældigt opstået, eller om det er koreograferet, hvor man vil få læreren til at optræde på en bestemt måde for så at dele det. Men det er vigtigt, at det er tydeligt i ordensreglerne, at man ikke bare filmer uden samtykke, og at der bliver fulgt op på det fra ledelsens side, siger Tomas Kepler.

Når Nicolai Noah Christensen de seneste dage har set en Tiktok-trend florere på mediet, hvor elever lader som om, at de besvimer med formål om at filme lærerens reaktion, har han tænkt, at det minder lidt om, hvad han selv har gjort.

Og ifølge ham har hans oplevelse med at dele en video uden samtykke, fået ham til at se på spørgsmålet med en anden alvor.

- Jeg er kommet til at tænke mere over det. Jeg kommer ikke til at gøre det igen, for nu har jeg kunnet mærke konsekvenserne, siger han.

Efterfølgende har 15 forældre til elever i Nicolai Noah Christensens gymnasieklasse forfattet og sendt et brev til Frederikhavns Handelsskole, hvor de støtter ham i, at bortvisning er en for hård sanktion.

Frederikshavn Handelsskole har ikke ønsket at udtale sig til artiklen.


Forsiden lige nu

politi udrykning blå blink genre

41-årig varetægtsfængslet for voldtægt til karneval

20230528-164452-L-4496x3461ma

play Aalborg Håndbold sikrer sig en plads i finalen efter tredje kamp mod Fredericia

20_percent

play Søskenepar ligger i top til lokalt Danmarksmesterskab i MTB

270523 Karneval 2023 - SIHO siho 7908

play Politiet har haft over 100 sager om stoffer til karneval: - Det er i overkanten

politi udrykning blå blink genre

41-årig varetægtsfængslet for voldtægt til karneval

20230528-164452-L-4496x3461ma

play Aalborg Håndbold sikrer sig en plads i finalen efter tredje kamp mod Fredericia

20_percent

play Søskenepar ligger i top til lokalt Danmarksmesterskab i MTB

260523 Mads-Peter Nielsen lich 7535

play Professor kalder solcelleplaner for lottokuponer: - Har de overhovedet pengene?

elpriser

I dag er strømmen næsten gratis

def_thumb,50_percent

play Karneval: Storstilet eftersøgning gik i gang, men manden svømmede selv i land og forsvandt

play Se videoen: Mere end 30 gamle træskibe mødes i Aalborg

280523 280523 oprydning karneval anbj 7926

Foreninger klarer det beskidte arbejde: De har ryddet op i Kildeparken siden klokken 6 i morges

vandingsmaskine

play Alvorlig tørke flere steder – ingen hjælp at hente fra oven

260523 Mads-Peter Nielsen lich 7535

play Professor kalder solcelleplaner for lottokuponer: - Har de overhovedet pengene?

def_thumb,50_percent

play Karneval: Storstilet eftersøgning gik i gang, men manden svømmede selv i land og forsvandt

280523 færge påsejler

play Færge brager ind i kaj - det betyder aflysninger på ruten

penge

Vandt en million - for nordjysk til at bruge pengene

rita

play Se videoen: Rita på 91 år skålede med i breezere

270523 Karneval 2023 - SIHO siho 7872

Rekord sat: Aldrig har så mange festet i gaderne

aalborg karneval

gallery Karneval, konfetti og kærlighed: Se de flotte billeder

270523 Karneval 2023 - SIHO siho 7885

Fire anholdt ved Aalborg Karneval

privatejet_ext

Fly skulle hente patienter i Sydeuropa, da der opstod røg - nu får piloterne ros

270523 Nordmænd tilbage til Hirtshals robe 7916

Nordmændene er tilbage - Hirtshals Havn fejrer festlig genåbning

260523 Bremslev Bakker pieg 7578

Ny festival på vej i Hobro

Til forsiden

Til forsiden