LIGE NU:

Farlig skolevej: Rebecca er bange for at cykle i skole

Der er alt for mange børn, der bliver kørt i skole i stedet for at tage cyklen. Det mener SF. Partiet foreslår derfor, at der sættes 100 millioner kroner af på finansloven til kommunale cykelstier.

Rebecca Daarbak går i 5. klasse på Toppedalskolen i Vesthimmerlands Kommune. For at komme i skole på Toppedalskolen skal hun cykle på Sallingvej mellem Skarp Salling og Vindblæs, og det er hun ikke meget for.

- Det er skræmmende at cykle her. Bilerne kommer meget hurtigt, og man kan ikke rigtig se dem, når de kommer, forklarer Rebecca Daarbak.

SF mener at flere børn skal cykle i skole. Derfor foreslår partiet nu, at der sættes 100 millioner kroner af på finansloven til en landsdækkende pulje, hvor kommuner kan søge medfinansiering til cykelstier.

quote Hvis der kom en cykelsti, så var der nok mange flere der ville cykle i skole, for så ville det være mere trygt.

Rebecca Daarbak, elev i 5. klasse

En skolevejsanalyse, som Vesthimmerlands Kommune har lavet, har vist at det kun er 20 procent af Toppedalsskolens elever, der cykler eller tager knallert i skole. 40 procent bliver kørt i bil af forældre og 40 procent tager bussen. Toppedalskolen i Vindblæs har derfor længe ønsket sig en cykelsti på Sallingvej.

- Det gør vi jo for at kickstarte den grønne omstilling. Vi skal have folk væk fra deres biler og op på deres cykler, og det kræver at der er noget sikker vej, man kan komme ud og køre på, siger Theresa Berg Andersen, viceborgmester i Vesthimmerlands Kommune, SF.

 
 
Foto: TV2 Nord

Alle vil have en cykelsti

Alene i Vesthimmerlands Kommune har borgerne peget på 100 kilometer strækninger - primært på skoleveje - hvor man gerne vil have en cykelsti. Vesthimmerland kommune har kun afsat midler til at lave 4 kilometer cykelsti om året, og derfor vil borgmesteren søge fra puljen på finansloven, hvis den bliver til noget.

- Vi oplever et pres fra forældre, der har skolesøgende børn. Vi har også et pres fra turistbranchen. Vi ved at der om sommeren er nogle huller i det vesthimmerlandske stisystem, hvor vi godt kunne bruge nogle flere cykelstier, siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen, Venstre.

I følge Per Bach Laursen koster en kilometer cykelsti typisk en million kroner. Vesthimmerland alene kunne altså bruge hele den pulje SF vil lave.

- De næste fire år kommer vi selv med fire kilometer cykelsti om året, og jeg ved godt at det kun giver 16 kilometer i den her valgperiode. Jeg synes at vi gør noget, men jeg erkender at det ikke er nok, siger Per Bach Laursen

Toppedalskolen ligger lige nu på to matrikler, men i 2023 bliver hele skolen samlet i Vindblæs. Flere skal altså cykle til den samme adresse, og Rebecca Daarbak mener, at det berettiger en cykelsti.

- Hvis der kom en cykelsti, så var der nok mange flere der ville cykle i skole, for så ville det være mere trygt, spår Rebecca Daarbak.

SF ønsker også at der laves en pulje på 200 millioner kroner til cykelstier langs statsveje.

Her kan du se indslaget, hvor Rebecca Daarbak fortæller, at hun ikke er tryg ved at cykle i skole:

 
Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

150816 Blå Kors

Blå Kors: - Vi er klar til kunder fra på mandag i vores genbrugsbutikker

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

Til forsiden

Til forsiden